INTERNATIONAL | CRIMEEA. Parlamentul Crimeei votează alipirea la Rusia, anunţă referendum. Putin analizează cererea
CRIMEEA. Un referendum privind alipirea Crimeei la Rusia va avea loc la 16 martie, relatează AFP. Parlamentarii din regiunea rusofonă CRIMEEA au votat în unanimitate o rezoluţie care susţine unirea cu Rusia şi au cerut legislativului de la Moscova şi preşedintelui Vladimir Putin să ia în calcul solicitarea.
CRIMEEA. Parlamentul local din CRIMEEA, dominat de proruşi, a stabilit organizarea unui referendum la 16 martie în peninsula ucraineană pe tema alipirii regiunii la Rusia, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali. Parlamentul i-a cerut totodată lui Vladimir Putin să ia în calcul această solicitare.
Alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidată, a precizat deputatul Grigori Ioffe.
Parlamentul acestei regiuni autonome a prevăzut organizarea, la 30 martie, a unui referendum dar care se referea doar o simplă consolidare a autonomiei.
CRIMEEA: Putin analizează cererea
Şeful statului rus Vladimir Putin a prezidat joi o reuniune a Consiliului rus pentru Securitate în cadrul căreia a fost discutată cererea Parlamentului local din Peninsula ucraineană Crimeea de alipire la Rusia, a anunţat Kremlinul relatează AFP.
O reuniune neprogramată a Consiliului de Securitate a avut loc în vederea discutării situaţiei din Ucraina şi în special a cererii Parlamentului local din Crimeea, a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Putin, potrivit agenţiei publice RIA Novosti.
CRIMEEA, controlată de forţele ruse
Cu o populaţie de două milioane de locuitori, majoritatea etnici ruşi, republica autonomă CRIMEEA este controlată, de facto, de forţele ruse din 28 februarie.
Anterior, Parlamentul local a fost ocupat de persoane înarmate proruse şi, în condiţiile evoluţiilor contestate de Kremlin, l-a numit în funcţia de premier pe Serghei Aksionov.
Parchetul General ucrainean a anunţat miercuri deschiderea unei anchete penale împotriva premierului Serghei Aksionov, precum şi împotriva preşedintelui Parlamentului local, Volodimir Konstantinov, pentru ameninţare la adresa “integrităţii” Ucrainei. Cei doi riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.
CRIMEEA a fost “oferită” Ucrainei sovietice în 1945, de către Nikita Hruşciov, care era originar din Ucraina. Pentru a stopa tendinţele separatiste din Crimeea, Kievul i-a acordat în 1991 statutul de republică autonomă.