Peste 40 de primari botoşăneni , din 80 câţi are judeţul se află în situaţie de incompatibilitate. Deşi legea interzice încă din din anul 2003, aleşii locali au făcut parte din Adunarea Generală a Asociaţilor la o societate comercială. Din această cauză au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate şi riscă să îşi piardă funcţiile. Unul dintre primarii botoşăneni şi-a pierdut deja mandatul şi la Curtea de Apel.
În legea numărul 161/2003 la articolul 87 se precizează clar că orice primar din ţară nu poate ocupa funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale acţionarilor sau asociaţiilor la o societate comercială.
Deşi trecuseră 8 ani de la publicarea acelei legi, jumătate dintre primarii din judeţul Botoşani au ignorat-o în anul 2011. Aceştia s-au înscris ca reprezentanţii ai comunităţilor locale pe care le păstoreau în Adunarea Generală a Asociaţialor de la Nova Apaserv, o societate subvenţionată de stat pentru furnizarea serviciilor de apă şi canalizare în judeţ.
Mai mult decât atât aceştia s-au înscris şi în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Botoşani. Ignorarea legii riscă să îi coste cariera în administraţie pe cei 40 de primari. Deşi după ce au realizat gafa au demisionat şi au numit alţi reprezentanţi ai comunei în locul lor, Agenţia Naţională de Integritate tot le ţine socoteala şi în curând este posibil să le dea decizia de incompatibilitate.
Îngrijoraţi sunt şi, şefii de la Consiliul Judeţean, fiindcă se află în pragul unei adevărate campanii de alegeri anticipate. ”Prin hotărârile consiliilor locale au reprezentat la momentul înfiinţării şi operatorul de apă, dar ulterior şi-au desemnat şi alţi reprezentanţi. Este o chestiune mai degrabă de interpretare şi birocraţie, care s-a întâmplat la vremea aceea. Suntem în situaţia în care peste 40 de primari sunt afectaţi. Este o situaţie ingrată.”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu.
Iar agenţia Naţională de Integritate nu pare să glumească cu primarii botoşăneni şi incompatibilitatea. Unul dintre aceştia, fost membru al Adunării Generale a Asociaţiilor la Nova Apaserv, primarul de Suliţa, Costinel Ciubotaru a fost deja declarat incompatibil şi oficial şi-a pierdut mandatul prin decizie judecătoarească. Primarul din Suliţa a pierdut până şi la recurs la Curtea de Apel Suceava
Singura lui şansă mai rămâne Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie. Dacă şi la Bucureşti va primi o decizie nefavorabilă acesta va rămâne fără mandat. ” Eu la două săptămâni de la înfiinţare am trimis notificare că vreau să renunţ la statutul de membru în adunare. Am fost înlocuit cu un angajat al Primăriei. Este o mare nedreptate ce se întâmplă cu primarii care erau în Adunarea Generală a Asociaţilor”, a precizat şi Costinel Ciubotaru, primarul din Suliţa.
Ceilalţi primari se apără şi spun că ei sunt cei mai îndreptăţiţi să facă parte din aceste adunări, fiindcă ei au fost aleşi de populaţie să îi reprezinte. Când au aflat că riscă să piardă scaunul de primar toţi au renunţat la calitatea de acţionari. Chiar şi aşa soarta mandatelor este la îndemâna Agenţiei Naţionale pentru Integritate.
Pe lângă Suliţa, primarii ce ar putea fi declaraţi incompatibili sunt şi la Dorohoi, Bucecea,Flămânzi, Ştefăneşti,Săveni, Brăeşti, Darabani, Ungureni şi alte încă 31 de comune botoşănene. Răspunsul de la Agenţia Naţională de Integritate ar urma să vină până la sfârşitul acestei luni. Dacă sunt declaraţi incompatibili pe lângă pierderea mandatului conform legii, cei 40 de primari nu vor putea participa nici la alegerile locale din anul 2016.Citeste mai mult: adev.ro/n1z6pb