Decanul Baroului Constituţional Român, Pompiliu Bota, a înaintat o plângere penală împotriva procurorului Dragoş Bujorean din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, acuzându-l de divulgarea secretului profesional. Bota susţine că Bujorean a dat informaţii în presă despre persoanele audiate în dosarul “falşilor avocaţi conduşi de Pompiliu Bota”
Decanul Baroului Constituţional Român, Pompiliu Bota (foto), a formulat o plângere penală către procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Vasile Mandici, împotriva procurorului Dragoş Bujorean din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava acuzându-l pe acesta de divulgarea secretului profesional.
Conform art. 227 din Noul Cod Penal, divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să aducă un prejudiciu unei persoane de către acela care a luat cunoştinţă despre acestea în virtutea profesiei ori funcţiei şi care are obligaţia păstrării confidenţialităţii cu privire la aceste date, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
In plângerea penală, Pompiliu Bota arată că ziariştii erau foarte bine informaţi despre capetele de acuzare, despre numele şi numărul persoanelor cercetate şi despre persoanele care urmau să fie aduse la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava în vederea audierii. In acest sens decanul Baroului Constituţional Român a ataşat la plângerea penală formulată mai multe link-uri în care subiectul “falşilor avocaţi conduşi de Pompiliu Bota” era povestit pe larg.
Pompiliu Bota îl acuză pe procurorul Dragoş Bujorean că i-a chemat pe ziarişti la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru a-l fotografia cu cătuşele pe mâini.
In concluzie, acesta a cerut anchetarea procurorului Dragoş Bujorean din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru “divulgarea secretului profesional”, cu consecinţe deosebit de grave: amestecul în dreptul la respectarea vieţii şi încălcarea prezumţiei de nevinovăţie. Pompiliu Bota îi cere procurorului sucevean şi daune morale în valoare de 10.000 de euro.
Amintim că în data de 28 iunie 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au făcut, în baza unor autorizaţii emise de Judecătoria Suceava, 36 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Botoşani şi Suceava, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală faţă de 20 de persoane. La acţiune au participat poliţişti de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Suceava, sprijiniţi de poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale – IGPR şi ai IPJ Botoşani.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoriei Suceava, Bogdan Apetroaie, a precizat că “în cauză se fac cercetări pentru asociere în vederea săvârşii de infracţiuni, înşelăciune, exercitarea fără drept a profesiei de avocat, folosirea fără drept a denumirilor Barou, Uniunea Naţională a Barourilor din România, a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat”.
Potrivit anchetatorilor, persoanele vizate în acest dosar, suspectate de asociere în vederea comiterii de infracţiuni, înşelăciune şi exercitarea fără drept a unei profesii, au profesat ca avocaţi timp de mai mulţi ani, fără a avea acest drept. La audierile de la Parchetul Judecătoriei Suceava mai multe persoane, printre care şi Daniela Brânduşa Maxim, decan al Baroului Bota din Suceava. Procurorii Parchetului Judecătoriei Suceava au început, în urmă cu o lună, urmărirea penală împotriva a cinci avocaţi din Baroul Bota, care sunt acuzaţi că “au acordat în mod repetat asistenţă juridică specifică profesiei de avocat, contracte de asistenţă judiciară, reprezentare în faţa instanţelor şi a organelor de urmărire penală, consultanţă şi cereri cu caracter juridic, fără a avea calitatea de avocat dobândită în condiţiile legii şi folosind fără drept denumirile şi însemnele specifice profesiei de avocat”.
Percheziţiile desfăşurate în vara anului trecut au fost făcute atât la locuinţele suspecţilor, cât şi la sediile declarate drept cabinete de avocatură ale respectivelor persoane.
Pompiliu Bota a fost şi el adus la audieri, procurorii suceveni reţinându-l pentru 24 de ore şi dus la Judecătoria Suceava cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii suceveni au decis că poate fi cercetat în stare de libertate cu obligaţia de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
Sursa: www.obiectivdesuceava.ro