Trupurile mumificate, care dateaza din anul 1615 i.e.n, au fost descoperite in desertul Taklamakan, situat in China. Datorita aerului uscat din desert si a solului sarat, mumiile s-au conservat in perfecta stare, cu parul de un castaniu-deschis, cu palariile de postav pe cap, imbracate cu pelerine de lana si incaltate in cizme din piele.
In zona gatului si pe pieptul cestora se aflau bucati de branza.
Mumiile se aflau pe dunele de nisip, situate in apropierea unui fluviu, ingropate sub barci mari de lemn, si erau infasurate atat de strans in piei de bovine, incat trupurile se aflau practic in conditii de vid.
Se presupune ca bucatile de branza au fost puse pe pieptul si gatul mumiilor pentru viata de apoi, asa cum in alte civilizatii, mortii erau ingropati cu paine si vin.
Cu toate ca mumiile au fost aduse la lumina in anii 1930, oamenii de stiinta au reusit abia acum sa analizeze proteinele si grasimile din bulgarii de branza, pentru a ajunge la concluzia ca au o vechime de 3.600 de ani.
Potrivit chimistilor de la Institutul Max Planck de biologie moleculara si genetica, respectiva branza este o varietate fara lactoza, preparata printr-o metoda extrem de rapida, reprezentand un indiciu al civilizatiei bazate pe cresterea animalelor din Epoca Bronzului, in Asia.
Sursa: cultural.bzi.ro