LOCAL | Stațiunea Popăuți trebuie să rămână în subordinea Academiei de Științe Agricole
Senatorul Doina Federovici a susţinut în această săptămână în cadrul comisiilor pentru învățământ, știință, tineret și sport, de agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, pentru privatizare și administrarea activelor statului și a comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări necesitatea acordării avizelor negative pentru propunerea legislativă inițiată de parlamentarii PNL de Botoșani privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” – Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, judeţul Botoşani, în domeniul public al judeţului Botoşani şi în administrarea Consiliului Judeţean Botoşani.
„Justificarea punctului de vedere negativ pe care l-am solicitat de la comisii a avut în vedere următoarele aspecte:
1. Finanţarea de către Consiliul Judeţean a activităţii de cercetare ştiinţifică a staţiunii este irealizabilă datorită a doi factori şi anume:
– Legea nr. 5 privitoare la Bugetul naţional pe 2013 este propusă şi pe 2014, lege ce interzice prin art. 27 finanţarea activităţii de cercetare ştiinţifică agricolă din unităţile de cercetare-dezvoltare ce nu s-au organizat prin Hotărâre de Guvern, ori din cele 54 de unităţi de cercetare ştiinţifică au hotărâri de guvern de reorganizare numai două (Dancu şi Institutul de Economie Agrară), restul de 52 de unităţi nu au Hotărâri de Guvern de reorganizare, deci nu pot fi finanţate din surse bugetare;
– nici un Consiliu Judeţean, fiind vorba de bani publici, nu va putea finanţa cheltuielile curente şi de capital la o unitate ce are alt profil decât cel al Consiliului Judeţean.
2. Consiliul Judeţean Botoşani nu are în obiectul său de activitate şi nici în atribuţii „cercetare ştiinţifică agricolă” şi în consecinţă nu are cum îndruma şi controla cercetarea ştiinţifică de profil.
3. Consiliul Judeţean Botoşani nu are în structura sa Direcţii Generale, Direcţii sau Servicii etc. care să poate conduce activităţi de cercetare ştiinţifică în domenii ca genetică calitativă, genetică cantitativă, biotehnologii de reproducţie, de nutriţie, de exploatare, de bioeconomie etc.
4. Scoaterea staţiunii Popăuţi Botoşani dintr-o structură organizată (reţea complexă de cercetare pe ovine) duce la dezorganizarea unei activităţi ştiinţifice consolidate de multe decenii, dezorganizare cu efecte negative majore atât în sfera economicului, cât şi a competitivităţii în cadrul Uniunii Europene.
5. În expunerea de motive la iniţiativa legislativă se face afirmaţia „terenurile sus-menţionate (1163,02 ha) nu fac obiectul unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată sau restituire, depuse în temeiul actelor normative cu caracter special privind Fondul Funciar, nu sunt grevate de sarcini şi nu fac obiectul unui litigiu”, afirmaţie în totalitate eronată. Staţiunea Popăuţi este în proces pentru surprafaţa de 1062 ha teren (din cele 1163,02 ha ce le are în administrare) pentru revendicare ca vechi amplasament şi face obiectul dosarelor nr. 10312/190/2013, aflat pe rolul judecătoriei Bistriţa şi nr. 9391/193/2013, aflat pe rolul judecătoriei Botoşani. Aşa cum sunt prevederile legislative în vigoare, terenul de 1062 ha nu poate fi inclus într-o iniţiativă legislativă până când instanţa de judecată nu se pronunţă în legătură cu restituirea terenurilor foştilor proprietari.” a declarat senatorul Doina Federovici.
În urma dezbaterilor, senatorul Doina Federovici a obţinut avizul negativ din partea celor patru comisii parlamentare amintite mai sus. În aceste condiţii, proiectul de lege nu poate trece de plenul Senatului.
„Susțin cu tărie toate proiectele județului Botoșani, mai puțin cele care vin în contradicție cu legislația în vigoare. Am credința că noul guvern va avea capacitatea de a îndrepta și această nedreptate a regimului Băsescu-Boc, cea a stopării finanțării din bugetul de stat de unităților de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, așa cum a fost prevăzută în legea nr 45/2009 iar stațiunea Popăuți își va relua locul printre unitățile de cercetare de elită ale României ” a precizat senatorul PSD Doina Federovici.
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Botoşani a fost înfiinţată în 1909 şi funcţionează de peste 104 ani ca unitate de cercetare ştiinţifică cu profil zootehnic de importanţă naţională.
Staţiunea Popăuţi, de-a lungul timpului, a fost unitatea de cercetare ştiinţifică care a pus bazele creşterii oilor din rasa karakul în nordul Moldovei şi al Bucovinei, şi a asigurat perfecţionarea, prin cercetarea ştiinţifică a calităţii pielicelelor de karakul la fermele şi crescătoriile din zona de influenţă, aducând produsele româneşti la nivelul cel mai înalt din europa şi în ultimii zece ani la nivel de competititvitate cu ţările asiatice (ţările de origine ale karakulului).
Realizările Staţiunii Popăuţi sunt unice în Europa şi ele se datorează specialiştilor din unitate şi membrilor Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, în subordinea căreia se află staţiunea şi care are asigurat includerea în tehnica experimentală a celor mai actuale tehnici care să garanteze consolidarea în populaţii şi transmiterea în descendenţă a noilor caractere de culoare.