Important

CULTURA | Gideon Sundback, proiectantul fermoarului, salutat de Google la 132 de ani de la nastere

Gideon Sundback, a fost un inginer suedezo-american cunoscut pentru aportul său in proiectarea fermoarului. In 24 Aprilie Google il saluta pe Otto Fredrik Ghedeon Sundback printr-un logo extrem de interesant. Daca trageti cu mouse-ul cheita de la fermoarul de pe desenul de start de la motorul de cautare acesta se va desface pana jos, astfel incat cuvantul GOOGLE se va desparti fix in doua.

Inginerul Gideon Sundback este cel care s-a apropiat cel mai mult de fermoarul din zilele noastre. Producătorii s-au lăsat greu convinşi să scoată acest sistem de închidere pe piaţă şi, multă vreme, el a fost folosit numai pentru pantofi. În timpul Primului Război Mondial, sistemul cu pricina a fost folosit mai ales la costumele de zbor şi la închiderea chimirelor.

Gideon Sundback sau Otto Fredrik s-a nascut in Ödestugu Parish, in ferma condusa de tatal sau, Jonas Otto Magnusson Sundbäck, un prosper fermier. Gideon Sundback dupa ce isi termina studiile, se muta in Germania, unde in 1903 sustine examenele finale ale Universitatii Politehnice. Ulterior Sundback emigreaza in Statele Unite unde se casatoreste cu Elvira Aronson. Gideon Sundback s-a nascut pe 24 aprilie, 1880 si a murit pe 21 iunie 1954

Fermoarul a fost inventat in 1851, cand Elias Howe a patentat un instrument cu numele complicat de “an automatic, continuos, clothing closure”, care semana cu fermoarul din ziua de azi, insa nu se inchidea foarte bine si parea inutil. Deoarece, Howe nu prea a stiut ce sa faca cu aceasta inventie, ea a ramas necunoscuta, ratand titlul de “tata al fermoarului” pe care l-ar fi putut obtine. 


Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page