Sanatate

SANATATE | Mămăliga, MEDICAMENTUL din bucătăriile românilor

Nutrionistii ne indeamna sa consumam mamaliga. Preparatul traditional, obtinut din faina de porumb, ne poate aduce mai multe beneficii decat credeam.
Porumbul este singura cereala care contine caroten (provitamina A), un puternic antioxidant. In timp, cercetatorii au constatat ca porumbul, ca cereala alimentara, rezolva problemele biliare si este un protector impotriva cancerului.

Cei care mananca zilnic fie mamaliga, fie preparate din porumb, sunt longevivi. Aceasta este concluzia unor studii desfasurate pe parcursul mai multor ani. In cazul unei serii de boli grave (diabet si ateroscleroza), cura cu mamaliga reduce nivelul colesterolului “rau” si regleaza concentratia de glucoza din sange. In astfel de cazuri, mamaliga este folosita in scopuri curative si inlocuieste painea pe termen lung.

Mamaliga s-a dovedit benefica in tratamentul persoanelor care sufera de obezitate. Datorita fibrelor continute, mamaliga este satioasa si, contrar unor opinii, aceasta nu ingrasa. Cu un continut bogat in vitamine din complexul B, in potasiu si in calciu, mamaliga este mult mai saraca in calorii. De aceea, la mesele principale, este bine ca mamaliga sa inlocuiasca painea. In curele de slabire, este indicata mamaliga cu iaurt si cu branza slaba.

Intre faina alba, painea alba si mamaliga, avantajul ar merge spre mamaliga, pentru ca valoarea calorica a acestui produs este mult mai redusa decat la paine“, spune dr. Serban Damian, un medic nutionist.

Insa, trebuie sa avem in vedere ca mamaliga “sanatoasa” trebuie preparata din faina integrala de porumb si nu din malai grisat, care este mult mai sarca in substante nutritive.

Sursa: stirile.rol.ro

Nutrionistii ne indeamna sa consumam mamaliga. Preparatul traditional, obtinut din faina de porumb, ne poate aduce mai multe beneficii decat credeam.

Porumbul este singura cereala care contine caroten (provitamina A), un puternic antioxidant. In timp, cercetatorii au constatat ca porumbul, ca cereala alimentara, rezolva problemele biliare si este un protector impotriva cancerului.

 

Cei care mananca zilnic fie mamaliga, fie preparate din porumb, sunt longevivi. Aceasta este concluzia unor studii desfasurate pe parcursul mai multor ani. In cazul unei serii de boli grave (diabet si ateroscleroza), cura cu mamaliga reduce nivelul colesterolului “rau” si regleaza concentratia de glucoza din sange. In astfel de cazuri, mamaliga este folosita in scopuri curative si inlocuieste painea pe termen lung.

 

Mamaliga s-a dovedit benefica in tratamentul persoanelor care sufera de obezitate. Datorita fibrelor continute, mamaliga este satioasa si, contrar unor opinii, aceasta nu ingrasa. Cu un continut bogat in vitamine din complexul B, in potasiu si in calciu, mamaliga este mult mai saraca in calorii. De aceea, la mesele principale, este bine ca mamaliga sa inlocuiasca painea. In curele de slabire, este indicata mamaliga cu iaurt si cu branza slaba.

 

“Intre faina alba, painea alba si mamaliga, avantajul ar merge spre mamaliga, pentru ca valoarea calorica a acestui produs este mult mai redusa decat la paine”, spune dr. Serban Damian, un medic nutionist.

 

Insa, trebuie sa avem in vedere ca mamaliga “sanatoasa” trebuie preparata din faina integrala de porumb si nu din malai grisat, care este mult mai sarca in substante nutritive.

– See more at: http://stirile.rol.ro/mamaliga-medicamentul-din-bucatariile-romanilor–899869.html#sthash.YfZeRHI5.dpuf

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page