Evreii în vârstă din Botoşani, dar şi mulţi români care au prins sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial îşi aduc aminte că Botoşaniul ar fi devenit autonom în 1944 şi condus de elita evreiască din judeţ timp de două săptămâni.
Republica evreiască din Botoşani este încadrată de cei mai mulţi istorici la capitolul „tabu” sau de-a dreptul aruncată la coşul de gunoi al fantasmelor despre trecut.
Însă, încă din secolul al XVIII-lea, Botoşaniul a găzduit o importantă comunitate evreiască. Mai mult decât atât casele din Centrul Vechi al municipiului au devenit în mare parte proprietatea negustorilor şi intelectualilor evrei.
Ascensiunea economică şi implicarea socială a evreilor în comunitate a crescut în secolul al XIX-lea atunci când au participat cu fonduri şi specialişti alături de boierii şi negustroii români sau armeni la ridicarea teatrului din Botoşani dar şi ale altor edificii importante ale urbei. Evreii au fost însă şi protagoniştii unui episod, care poate fi încadrat la capitolul istorii misterioase şi controversate.
Prin oraş ca o legendă urbană circulă povestea Republicii evreieşti din Botoşani. Lumea înca vorbeşte parcă cu sfială despre acest lucru şi nu vrea să ofere prea multe detalii.
„Da am auzit despre aşa ceva. Mi-a spus tatăl meu. Ştiu că au fost trei zile parcă sau doar o zi în care evreii au ocupat funcţiile importante din Botoşani şi au proclamat o republică”, a precizat Laurenţiu Curelariu, un botoşănean ce a depăşit vârsta de 70 de ani. Lucrurile s-ar fi petrecut în anul 1944, pe 7 aprilie,atunci când armatele ruseşti au intrat în Botoşani. Restul ţării era încă ocupat de trupe nemţeşti şi româneşti.
Citeste mai mult: adev.ro/mzypg1