INFRACTIONAL | SCANDALOS! Iata femeile cu care un medic celebru din Iasi a impartit milioane de euro
Pentru a doua oara in ultimele 4 luni, Agentia Nationala de Integritate a aratat ca o familie de medici din Iasi s-a imbogatit ilegal cu banii primiti de la firmele care prestau servicii medicale pentru spitalele de stat • ANI a transmis ieri ca Adrian Covic s-a aflat ani de zile in conflict de interese, deoarece a incasat bani de la grupul de firme Fresenius, in conditiile in care in calitate de director la Parhon, a incheiat contracte in numele spitalului cu respectivele societati comerciale • In luna septembrie, ANI l-a declarat pe Covic incompatibil • Urmeaza finalizarea anchetei DNA
Pentru a doua oara in ultimele 4 luni, o institutie a statului a stabilit ca doctorulAdrian Covic, fostul director al Spitalului Parhon, a incasat ilegal milioane de euro folosindu-se de functia publica pe care a detinut-o in unitatea medicala mentionata. Astfel, dupa ce in luna septembrie a anului 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a stabilit ca Adrian Covic s-a aflat ani de zile inincompatibilitate deoarece a incasat bani de la sapte societati comerciale cu careSpitalul Parhon a incheiat unele contracte de furnizare a unor medicamente sau servicii medicale, ieri, aceeasi institutie a emis un comunicat in care a dat verdictul de conflict de interese pentru Adrian Covic. Asta deoarece, incepand cu anul 2006, in calitate de director la Spitalul Parhon, Covic a semnat cu firmeleFresensius Medical Care Romania si Fresenius Nefrocare Romania un numar de 114 contracte comerciale si 27 acte aditionale in valoare de 1.190.000 euro si ulterior, atat el, cat si sotia si mama sa au fost “recompensati” de cele doua societati comerciale. Astfel, dupa ce Covic, in calitate de manager, incheia contracte prin care firmele din grupul Fresenius se asigurau ca incasau de la stat milioanele de euro, aceleasi societati plateau familiei managerului niste bani “pe acte”.
In situatii similare, procurorii DNA au stabilit ca este vorba de mita, respectiv de savarsirea infractiunii de luare de mita. Dar si in acest caz, ancheta DNA este in desfasurare. Astfel, dupa ce Fresenius incheia contractele cu Parhon, il angaja pe Covic pe un post de “consultant stiintific” si coordonator centru medical, platindu-l regeste. Pe mama sa, Maria Covic, a angajat-o pe o functie similara, recompensand-o la fel de bine, iar sotia sa a fost angajata de aceleasi societati comerciale pe un post de operator date. In plus, ANI a mai constatat ca Adrian Covic nu a mentionat in declaratia de avere toate veniturile incasate de la Fresenius si celelalte societati comerciale care il plateau si in acelasi timp incasau bani de la Spitalul Parhon. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat in nenumarate randuri ca familia Covic a incasat peste 2 milioane de euro de la firmele respective. Printre firmele de la care Covic a incasat bani, se numara Paraxel International, Novartis Pharma Service, Amgen Romania SRL, societati comerciale care furnizeaza aparatura, medicamente si servicii medicale spitalelor iesene.
Justitia din Iasi, de partea lui Covic
Toate contractele si afacerile luate in considerare de ANI, care au dus la stabilirea verdictelor de conflict de interese si de incompatibilitate in cazul lui Adrian Covic, au fost prezentate in ultimii ani de cotidianul BUNA ZIUA IASI in articole precum: “Aici se ascund spagile de la Spitalul Parhon“, publicat in data de 31 ianuarie 2012; “Incredibil: 500.000 euro gasiti in buzunarul directorului de la Parhon“, publicat in data de 6 februarie 2012; “Cea mai mare spaga luata vreodata la Iasi: 78 de miliarde“, publicat in data de 9 februarie 2012 etc. Covic s-a simtit lezat si s-a adresat instantei, solicitand sa fie despagubit pentru afirmatiile din articolele respective. Si culmea, judecatorilor de la Tribunalul Iasi li s-au facut mila de Adrian Covic si pe langa cele 2 milioane euro pe care le are in conturi, au decis sa i se plateasca si despagubiri morale de 4.000 de lei, plus cheltuieli de judecata de 500 lei. Ce-i drept, sentinta nu este definitiva, dupa Curtea de Apel ultima cale de atac fiind Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dar iata ca inca o data, institutiile statului dau dreptate BZI, chiar daca unii judecatori din Iasi au tinut partea lui Adrian Covic. Este de notorietate deja ca justitia ieseana se misca mai greu atunci cand trebuie sa sanctioneze marile cazuri de frauda sau de coruptie. De altfel, si in ultima perioada s-au inregistrat cazuri de coruptie printre judecatorii ieseni, unii dintre ei fiind deja condamnati. In alte cazuri a inceput urmarirea penala si se asteapta trimiterea in judecata. Nu trebuie bagati toti in aceeasi oala. Printre judecatorii ieseni sunt profesionisti desavarsiti, care si-au facut datoria in intreaga lor cariera si vor fi corecti pana cand vor iesi la pensie.
Sursa: bzi.ro