DiverseInternational

INTERNATIONAL | TORTURAT in Transnistria pentru a-și dona afacerile ȘMECHERILOR STATULUI. L-au pus să-și sape singur groapa înaintea EXECUȚIEI

Pentru ca fiul său să nu înfunde pușcăria 15 ani într-un dosar înscenat, moldoveanul Vitalie Eriomenco a fost forțat de reprezentanții statului separatist din Transnistria să renunțe la afacerile sale. La rândul său, Vitalie este încarcerat într-un dosar măsluit, susțin rudele sale, prin care este acuzat de evaziune și furtul averii unui om de afaceri apropiat al regimului de la Tiraspol. După ce a fost torturat, basarabeanul a fost nevoit să-și “doneze”, la indicațiile anchetatorilor, fabricile de pâine unui deputat.

La 150 de kilometri de granița României și ultimul hotar al Uniunii Europene din Est, oamenii sunt practic sclavii autorităților din statul, încă nerecunoscut internațional, cu regimul cel mai dur de pe harta Europei. Este vorba de Transnistria, regiune care s-a desprins din Republica Moldova la începutul anilor ’90. Vitalie Eriomenco, cetățean basarabean, a pus pe picioare o afacere prosperă în regiune prin care vindea oamenilor pâine ieftină și de calitate, așa cum susține familia sa pentru “Evenimentul zilei”.

“A fost dus în afara orașului Tiraspol și i s-a dictat de militari să-și sape o groapă care urma să-i fie mormântul. Soldații aveau mitralierele îndreptate spre el pentru a-l convinge. I s-a dat un hârleț pentru asta. Au tras focuri de armă asupra lui pentru a-l convinge să fie propriul gropar. I-au spus că familia nu-i va mai da niciodată de urme, că va dispărea cu totul și nici urmă nu se va găsi”, povestește Vera Eriomenco despre chinul la care a fost supus fiul său Vitalie (36 de ani). Moldoveanul a fost supus la această tortură inumană pentru a fi convins să-și cedeze, gratuit, cele trei afaceri din domeniul panificației unor apropiați ai statului transnistrean. Pentru a fi convins, i s-a înscenat un dosar penal de evaziune care a dus la arestarea sa, ne spune sora sa, Ala Gherman.

Tortura peste care nu a putut trece

A trecut și peste această probă sadică. Apoi, pe timpul arestului, anchetatorii le-au cerut colegilor de celulă ai lui Eriomenco Vitalii să-l înjosească moral și fizic şi să-i creeze condiţii insuportabile de detenţie în scopul de al determina să cesioneze cotele de participare şi restul averii în folosul lui Petriman Victor, un afacerist folosit de liderii politici de la Tiraspol ca interfață pentru interesele proprii. A suportat cu greu și bătăile încasate aproape zilnic de la colegii de temniță.

A urmat o altă tortură și mai groaznică. “I s-a propus un târg diabolic: ori semnează documentele pregătite, și acceptă el să stea la închisoare, ori copilului – elev a unei școli din Tiraspol – i se va arunca niște droguri și atunci i se va face procesul de reținere pentru ca apoi să stea 15 ani la închisoare”, ne mai spune Vera Eriomenco. Niciun tată normal nu ar fi putut trece peste această amenințare, așa că Vitalie a semnat documentele servite.

După ce a fost amenințat că fiul său va înfunda pușcăria la fel ca el, Vitali a semnat procesele verbale a adunării generale a asociaţilor, datate cu 29 martie 2011, prin care s-a hotărât schimbarea directorilor la întreprinderile unde Eriomenco figura ca director.  Totodată la toate întreprinderile în calitate de director a fost numit Constantin Vladimir Roiman. Acesta este un oficial al statului separatist așa cum notează publicația timpul.md. Roiman este un deputat din Tiraspol și un colaborator al miliției fiscale din Republica Moldovenească Nistreană (așa cum mai este denumită Transnistria) de pe timpul lui Igor Smirnov, primul președintele al regiunii separatiste între 1991-2011.

Probele sunt secrete

Povestea tristă a lui Vitalie, a început în 2011. Atunci autoritățile din Transnistria l-au arestat sub o acuzație de fraudă 1,5 milioane de dolari. Niciodată nu i s-au prezentat dovezile acuzării, ele au rămas secrete pănă acum. Familia spune că este ținut în arest pentru că a refuzat să renunțe la afacerile cu pâine în favoarea unor parlamentari ai statului separatist.

“Fiul nostru a fost reţinut în biroul său de la Combinatul de pâine din Slobozia  de către Direcţia de Combatere a Crimei Organizate şi Corupţiei (DCCOC) din cadrul Ministerul Afacerilor Interne a autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene.
Acolo i s-a comunicat că  pe numele şefului DCCOC, Mova Ruslan, a ajuns o plângere semnată de Victor Petriman, un asociat al lui Vitalie, prin care acesta îl învinuieşte de sustragerea a peste un milion de ruble Republicii Moldovenești Nistrene (echivalentul sumei de 100 000 USD)”, ne mai relatează mama deținutului.

În 2011 a fost reținut, inițial pentru 72 de ore, dar nici pănă acum nu a mai ieșit și i-a fost comunicat că a fost pornită urmărirea penală (dosarul nr. 211310184 din 29.03.201). Verbal a fost acuzat chiar de sustragerii averii personale în proporţii deosebit de mari de la Victor Petriman, infracţiune ce prevede o pedeapsă privativă de libertate pe un termen de la 10 la 20 ani.

“Şeful DCCOC Mova Ruslan, anchetatorul Constantinov l-au informat pe fiul nostru Eriomenco Vitalii că eliberarea lui din detenţie este condiţionată de transmiterea cu titlu gratuit în folosul lui Petriman Victor a cotelor de participare de la toate întreprinderile unde figurează ca asociat cât şi restul  averii de pe teritoriul transnistriei, în caz contrar va putrezi în închisoare”, ne mai spune Vera Eriomenco.

De atunci, ședințele de judecată sunt în mare parte anulate din diverse motive.
Acum, de aproape două luni nu sunt de găsiți martori principali – în baza declarațiilor cărora Vitalie este acuzat. “Miliția transnistreană prezintă niște documente, precum că persoanele date nu se află la locul indicat și nu poate asigura aducerea lor forțată în ședințele de judecată”, adaugă și Ala Gherman.

Viața din închisoare

Familia lui Vitali a schițat și viața de care acesta are parte după gratii. Este ţinut  în condiţii inumane şi degradante, într-o celulă umedă, fără aerisire, fără bloc sanitar, fără acces la apă potabilă, fără acces la asistenţă medicală de urgenţă, fără permisiunea de a se vedea cu rudele, fără permisiunea ca rudele să-i transmită lucruri de primă necesitate, alimente, apă, medicamente. “Detenţia în astfel de condiţii a dus la acutizarea maladiilor cronice de care suferă Eriomenco Vitalii şi anume hipertonia, insuficienţa respiratorie şi cardiacă. De asemenea, din cauza unor asemenea condiţii de detenţie i s-a acutizat prostatita şi ulcerul duodenal care-i provoacă dureri insuportabile”, ne mai spune Ala Gherman.

Ce se poate face

Familia lui Vitalie a apelat la OSCE, CEDO și la Guvernul de la Chișinău pentru a rezolva această situație.

În inchisoarea din Trasnistria, Vitalie a fost vizitat de reprezentanții OSCE de către reprezentanții Djenifer Brass și Jaclin Carpenter, care au reușit să-l vadă pe Vitalie. În urma presiunilor acestora, autoritățile separatist au permis familiei să plătească câteva controale medicale pentru Vitalie. Rezultatele analizelor nu au fost prezentate rudelor.

“Noi îl vedem la ședințele de judecată. Este palid, slab și distrus total, pierde vederile și auzul. Se plânge de dureri la cap și altele probleme de sănătate. Cerem conducerii Republicii Moldova să intervină pe lângă organizațiile internaționale, ca OBSE, ONU, Crucea Roșie  pentru a asigura o invesigație corectă și credibilă a stării sănătății feciorului nostru”, se plânge Vera Eriomenco.

Niciun român nu este arestat în Transnistria

Secția Consulară a Ambasadei României la Chișinău nu deține date privind existența unor cetățeni români arestați în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ni s-a transmis de la Ministerul Afacerilor Externe.

“În 2013 nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români aflați pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. În condițiile în care regiunea transnistreană nu se află, de facto, sub autoritatea guvernului Republicii Moldova, consulii României se află în imposibilitatea de a-și îndeplini prerogativele de asistență consulară consacrate de art.5 din Convenția de la Viena cu privire la relațiile consulare din 1963 precum și de practică internațională în materie, prin imposibilitatea de acces pe teritoriul acestei entități nerecunoscute de statul român și de dialog cu așa-zisele autorități ale acesteia”.

Sursa:www.evz.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page