Letargie de sărbătoare în Parlament de când cu şedinţele convocate de Crăciun pentru a da, pe stomacul încă plin, dezlegare pentru arestarea câte unui deputat mituit în flagrant.
În umbra unui brad gigant, aleşii dau socoteală poporului telespectator – ce s-a mâncat şi s-a băut cu o seară înainte la petrecerea Elenei Udrea, cine ce a primit de Crăciun, ce-au surprins camerele foto pe smartphone-uri sau tablete. Ocazional, parlamentarii îşi fac timp să tragă linie după un an.
Cine a fost omul politic al anului 2013?
Cei mai mulţi răspund invariabil, fără să stea pe gânduri. Alţii cer timp să cântărească bine. În final, rezultatul e cam acelaşi: cu mici excepţii, omul anului e şeful. Şeful pentru care fac încă diligenţe, şeful de partid care i-a adus la putere, şeful guvernului “care a repus ţara noastră pe un drum bun”, şeful ţării care “se luptă cu această putere care a făcut numai lucruri rele pentru România”.
Iar şeful e Victor Ponta, e Crin Antonescu, e Traian Băsescu, e, în continuare, Ion Iliescu. Ca excepţie, pe lista făcută ad-hoc, apare şi numele lui Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul PDL, în timp ce nehotărâţii cer timp încă un an pentru a pune degetul pe un politician cu greutate.
Dacă liberalii împart, mai generoşi, treapta de sus a podiumului, între Antonescu şi Ponta, în PSD lucrurile sunt clare: premierul e omul zilei, al anului prezent şi viitor şi – de ce nu? – chiar candiadat la prezidenţiale în 2014.
Când vine vorba de momentele esenţiale din 2013 gardul Casei Poporului separă două lumi. Pe holurile semi-părăsite ale Parlamentului se vorbeşte de Summitul China – ţările Europei Centrale şi de Est, de supravieţuirea USL, de congrese şi alegeri interne în partide, de descentralizare şi privatizări ratate. Niciunul dintre cei 17 parlamentari cu care gândul a stat de vorbă nu s-a oprit la protestele repetate din Piaţa Universităţii sau din jurul Palatului Parlamentului din ultimele trei luni.
Zgonea se sustrage de la jurizare: “Eu nu pot să hotărăsc, sunt preşedintele Camerei”
Fără vreun avertisment prealabil, PSD-iştii au venit pregătiţi la lecţie. La votul de pe holuri pentru politicianul anului, Victor Ponta ia 7 voturi din 7. “Unanimitate!”, cum ar stabili entuziast, la prezidiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dacă ar putea supune subiectul la vot.
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Foto: Andreea Alexandru // Mediafax
Când îi vine lui însuşi rândul să facă o nominalizare, Zgonea îşi adună puterile, ideile şi spune răspicat: „Vă las pe dumneavoastră să hotărâţi. Eu nu pot să hotărăsc, sunt preşedintele Camerei. Altă întrebare”, se încordează din muşchii frunţii, schimbând subiectul.
De la miniştri la deputaţi, PSD decide: Victor Ponta
Colegii de partid nu au însă dubii: omul anului e Victor Ponta. “Din toate motivele din lume, mai ales cele legate de faptul că în calitate de premier al României a repus ţara noastră pe un drum bun. Adică după atâţia ani de nenorociri am avut şi noi creştere economică, am avut excedent bugetar…”, începe Mihai Sturzu, de la Hi-Q şi, mai nou, de la TSD, lunga listă a elogiilor.
Observaţia că de creştere economică nu ne-am putut plânge, în cifre, nici în 2011 sau 2012, nu îl poate perturba. “…avem fonduri europene mai multe ca niciodată. Se îndreaptă lucrurile în ţara noastră”, trage linie noul lider al tineretului social-democrat. Atunci n-o fi Eugen Teodorovici omul politic al anului 2013? “Nu”, zice. “Domnul Teodorovici mi se pare tehnocratul anului 2013, însă omul politic puternic al anului este Victor Ponta”, rămâne pe poziţii deputatul pentru care “evident că cel mai important a fost Congresul TSD de la Braşov din octombrie, atunci când colegii mei m-au ales preşedintele TSD”.
Mihai Sturzu, noul lider al TSD. Foto: Andreea Alexandru // Mediafax
Fostul lider TSD, actual ministru, Nicu Bănicioiu îşi ia o pauză de gândire, însă una scurtă: “Al anului 2013? Premierul Victor Ponta. Pentru că a reuşit să facă foarte multe din lucrurile pe care le-a promis. Care? Să dea salariile înapoi, să aibă creştere economică, să atragă atenţia investitorilor străini spre România”, înşiră Bănicioiu meritele şefului său de partid şi de guvern.
Ce episod i-a rămas ministrului Tineretului şi Sportului din acelaşi an politic? “Cel mai important moment în opinia mea a fost Forumul China – Uniunea Europeană (în realitate Forumul China – Europa Centrală şi de Est) care s-a desfăşurat la Bucureşti. Momentul principal, aş zice”. Şi o ia repede spre lift, să nu îl prindă Anul Nou în Parlament.
Nicolae Bănicioiu, ministrul Tineretului şi Sportului. Foto: Bogdan Stamatin // Mediafax
Venirea chinezilor la Bucureşti l-a impresionat la fel de mult şi pe deputatul PSD Ciprian Nica. Atât de mult încât a uitat de precedentul din Varşovia, decretând evenimentul ca unic şi irepetabil în regiune. “Vă spun fără să stau pe gânduri: Victor Ponta. Pentru foarte multe motive. Cea mai nouă e Summitul China care a fost la Bucureşti şi nu a fost în nicio altă capitală din Centrul şi Răsăritul Europei. Ca să îţi vină premierul Chinei, împreună cu o delegaţie de oameni de afaceri, inclusiv membri ai Guvernului, înseamnă ceva”, asigură juristul Nica.
Când Iliescu împarte titlul cu Ponta
Deputat PSD de un an, dar consilier al fostului preşedinte Ion Iliescu de mai bine de zece, Ionuţ Vulpescu pune un asterisc: “Eu o să spun Ion Iliescu pentru că lucrez cu domnia sa de mai bine de zece ani”. Doctor în Filosofie, deputatul caută printre argumentele posibile şi găseşte un truism: “Pentru că dincolo de funcţii a rămas Ion Iliescu”, zice.
Ionuţ Vulpescu, deputat PSD şi consilierul lui Ion Iliescu. Foto: Bogdan Stamatin // Mediafax
Ce l-ar face pe preşedintele de onoare al PSD omul anului la ani bun de la retragerea oficială din politica activă? Consecvenţa. “Eu cred că si mesajul public al lui Ion Iliescu din 2013 a fost consecvent celor pe care le avea când ocupa funcţii în stat”, spune Vulpescu, care împarte însă, în cele din urmă, podiumul în două, să-i facă loc şi şefului său de partid. “Dar singur, din punct de vedere al rezultatelor, a ceea ce s-a întâmplat în plan politic, mă gândesc la Victor Ponta. Aici e ca la fotbal, rezultatele vorbesc”, spune zâmbind, convins că marea victorie a anului e unitatea USL: “În ciuda tuturor comentariilor, menţinerea USL ca forţă politică e în sine o victorie!”.
În urmă, deputatul PSD Cristian Rizea schimbă filosofia pe gândirea rece. “Fără a fi subiectiv, cred că premierul Victor Ponta, pentru că a dat dovadă de maturitate politică, de echilibru, de coerenţă în actul guvernamental şi cred că a primat interesul naţional şi stabilitatea politică în demersurile domniei sale”, spune dintr-o răsuflare.
Momentul-cheie al anului îi întăreşte aura aceluiaşi şef de partid, “un om de stat”. “Cred că cel mai proaspăt, acum o săptămână, când toată lumea credea că USL se va rupe. A fost cel mai critic moment de când există această coaliţie şi aici cred că Victor Ponta a demonstrat într-adevăr că este un om de stat. Aţi văzut, a avut rolul de a aduce pacea“, se-nclină Rizea.
Doina Pană, ministrul pentru Dialog Social. Foto: Liviu Adăscăliţei// Mediafax
Ministrul Doina Pană măsoară holul mare al Parlamentului cu paşi egali, semnează conştiincioasă lista de prezenţă şi se grăbeşte în sală. Luată prin surprindere, îi vine în gând, pe loc, tot Victor Ponta. “Mi-am petrecut aproape zi de zi alături de dânsul, deci am putut să îl văd în toate situaţiile – şi mai grele, şi mai complicate – şi a fost pentru mine un exemplu de ce înseamnă să fii bătăios, indiferent câte piedici ţi se pun în faţă, să mergi pe drumul pe care consideri tu”, îşi caută atentă, fiecare cuvânt.
Adevărul liberal: “Evident, Crin Antonescu este omul anului”
Nu la fel de inspirat se dovedeşte ministrul Sănătăţii. Ca să nu aleagă, probabil, între şeful de la Guvern şi cel de la partid, liberalul Eugen Nicolăescu ridică din umeri: “Nu ştiu. Habar n-am!” şi dispare în fugă după uşile masive dincolo de care nu au acces decât deputaţii.
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. Foto: Bogdan Stamatin // Mediafax
“Omul cel mai puternic? Evident că este preşedintele PNL, Crin Antonescu”, repune, zâmbind, adevărul liberal în drepturi fostul ministru, Dan Motreanu.
Iar dacă pentru PSD-işti Ponta e cel care a adus “pacea în USL”, din sediul PNL împăciuitorul se vede a fi altul, “în ciuda prietenilor şi duşmanilor”: “E omul anului pentru că a condus USL înspre proiectele pe care le-a prezentat în campania electorală şi a reuşit, în ciuda prietenilor şi duşmanilor, ca USL, chiar dacă a avut sincope, să meargă şi să realizeze câteva din obiectivele cu care s-a prezentat în faţa cetăţenilor: descentralizarea, prima etapă în ceea ce înseamnă reforma constituţională”, nu se zgârceşte Motreanu cu laudele.
De clasamente ale evenimentelor se fereşte însă. “A fost un an încărcat, mi-e greu. Cel mai important e că USL a funcţionat. Sper să funcţioneaze în continuare”, spune pe jumătate neîncrezător, pe jumătate ironic.
Mai generoşi de Sărbători sau mai prudenţi cu pacea fragilă din USL, George Scutaru şi Cristina Pocora acordă titlul, ex aequo, lui Ponta şi Antonescu. “Aş numi doi politicieni ai anului, şi anume copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, pentru că, până la urmă, USL a demonstrat în acest an, dincolo de discuţiile din interiorul alianţei, că, în ceea ce înseamnă guvernare, proiectul este coerent şi, prin măsurile pe care le ia, Guvernul lucrează pentru cetăţeni. Până la urmă e esenţa politicii”, pune în paranteză Cristina Pocora, purtătorul de cuivânt al liberalilor, conflictele de până la vacanţă.
George Scutaru, liderul deputaţilor PNL. Foto: Octav Ganea // Mediafax
Încă în tandem, cu prezidenţialele în gând, instistă să îi vadă pe Ponta şi Antonescu şi George Scutaru, liderul deputaţilor PNL.”Aici vorbesc de un cuplu, mă refer la Crin Antonescu şi Victor Ponta care au arătat că în ciuda tuturor dificultăţilor USL funcţionează şi sunt convins că şi în 2014, aşa cum noi ne-am respectat înţelegerea şi l-am susţinut pe Victor Ponta, vom beneficia şi din partea PSD de acelaşi spirit de fair play în ceea ce îl priveşte pe Crin Antonescu”, îşi caută asigurări deputatul. Au liberalii temeri? “În politică niciodată să nu spui “niciodată” “, ţine aproape Scutaru legătura dintre politică şi telenovelă.
Antonescu, prezidenţiabil “cu reţineri” în Kiseleff. Ministru PSD: “Vom vedea!”
Fără să le-o spună direct liberalilor, PSD-iştii îi confirmă că are dreptate. De unde PNL-iştii îl şi văd pe Antonescu “fără emoţii, candidatul USL şi preşedintele României”, oamenii lui Ponta se mai gândesc.
“Depinde de Crin Antonescu (dacă va fi candidatul unic al USL). Ca membru al PSD de 16 ani, am anumite reţineri. Atitudinea domniei sale de multe ori a lăsat de dorit în ultima perioadă faţă de membrii PSD şi faţă de Victor Ponta. Nu ştiu dacă domnia sa chiar îşi doreşte să fie şi candidatul PSD. N-am văzut. În PSD, singurul capabil să candideze, cu şanse reale de câştig, e Victor Ponta. De departe”, face Rizea ultimul pronostic politic înainte de Anul Nou electoral 2014.
“Deocamdată candidatul nostru este Crin Antonescu”, zice fără să îşi ascundă un rictus, colegul său, Ciprian Nica. Cât despre final, acesta pare încă deschis. “Împreună cu USL-ul da, va câştiga. În afara USL este foarte greu să câştige. Mai ales că, nu că fac eu parte din PSD, dar noi, PSD-ul, suntem o maşinărie. Dar PNL, şi în speţă Crin Antonescu singur, nu poate câştiga alegerile. Şi Victor Ponta poate fi un candidat cu şanse reale, eu aş spune chiar de 100%”, aruncă, voalat, un avertisment peste gardul USL.
Trendul se păstrează şi în rândul tinerilor PSD. “E greu de spus acum. Mi se pare că pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor prezidenţiale cu atât se vor învolbura mai mult apele. Eu zic astăzi Crin Antonescu pentru că este soluţia pe care ne-am asumat-o public”, se vrea diplomat Mihai Sturzu.
Între Crin Antonescu şi prezidenţiabilul PSD nu pune, din start, egal nici ministrul Bănicioiu. “Îmi doresc în primul rând ca cel care va câştiga prezidenţialele să fie candidatul USL, pe care îl susţinem noi şi pe care îl consider cu prima şansă de departe, iar omul anului mi-l doresc tot pe premier, pentru că de prestaţia lui depinde viaţa fiecăruia dintre noi”, o scaldă el, pacifist. Exclude însă ipoteza ca Ponta să fie candidatul PSD? “Vom vedea! Viitorul să ne lămurească”, zâmbeşte Bănicioiu în loc de “happy end”.
Noul PDL, între Băsescu şi Predoiu
Încă departe de liga întâi a prezidenţialelor din 2014, Opoziţia îşi ia un moment de respiro. Fostul ministru PDL al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, se asigură, mai întâi, că a înţeles bine:”Omul anului? Partea pozitivă?”, se arată mirat. Dacă e aşa, nu stă pe gânduri: “Sigur că, de departe, preşedintele Băsescu, pentru că este cel care se luptă cu această putere care a făcut numai lucruri rele pentru România. A blocat majoritatea parlamentară în a aproba un proiect de lege privind graţierea şi amnistia şi un proiect de lege privind modificarea Codului Penal care ne-ar duce cu 20 de ani în urmă, a blocat acciza de 12 euro cenţi care era o lovitură pentru mediul de afaceri, lucruri pe care le-a susţinut şi PDL”, rămâne Ialomiţianu tot la prima dragoste în politică.
De când cu prezidenţialul “adio, PDL” însă, deputatul nu uită nici “conducerea partidului”, cea colectivă: “Şi, pot să spun, în partid, conducerea PDL pentru mine e un exemplu de luptă împotriva actualei puteri”, spune convins.
După încă un an în Opoziţie, Ialomiţianu trage linie fără entuziasm: “Pentru mine, un moment important a fost discuţia cu actuala putere privind lansarea unui pachet de măsuri fiscale pentru relansarea economiei. Partea pozitivă e că am putut să prezint un pachet de măsuri, a fost apreciat, dar există şi partea care mă dezamăgeşte – a fost blocat de actuala putere”
Gheorghe Ialomiţianu, deputat PDL. Foto: Marius Dumbrăveanu // Mediafax
Prim-vicepreşedinte PDL Raluca Turcan l-a lăsat în urmă pe Traian Băsescu. „Un om politic care s-a validat foarte mult anul acesta şi merită aprecierea traiectoriei politice este Cătălin Predoiu, care a intrat în PDL într-o perioadă dificilă pentru partid şi care în competiţia internă pentru desemnarea candidatului la preşedinţie a obţinut peste 100.000 de voturi. Iată aşadaar un candidat la preşedinţia României care are 100.000 de voturi în spate”, exersează Raluca Turcan optimismul politic pentru 2014, dându-i, deocamdată teoretic, “într-un proiect de unificare a dreptei pe care noi ne-o dorim”,”o şansă foarte mare la preşedinţia României”.
Raluca Turcanh, prim-vicepreşedinte PDL. Foto: Andreea Alexandru // Mediafax
Când vine vorba de momente-cheie, tot la propriul partid se gândeşte. „Ca impact pe termen lung, pot să includ ca moment politic important, alegerile interne din PDL, care au loc pentru prima dată în România şi prin care o persoană care are în vedere o candidatură la preşedinţia României trece prin selecţia internă a tuturor membrilor partidului politic din care face parte. E un proces foarte important pentru parcursul democratic al întregului sistem politic din România”, crede Raluca Turcan.
Liga independenţilor. “Îl urc pe podium pe Ponta ca cel mai mincinos politician al anului”
Băsescu rămâne însă şi trecutul şi viitorul pentru fostul PDL-ist, actual independent, Florin Popescu. “Indiscutabil Traian Băsescu este omul anului, pentru că a reuşit să ţină piept unei majorităţi de peste 70% şi să menţină ţăra către direcţia UE şi NATO, plus unirea cu Basarabia, intrarea Basarabiei în UE, care reprezintă un proiect major pentru România”, se arată convins fostul preşedinte CJ Dâmboviţa, căzut în dizgraţia actualei conduceri democrat-liberale.
Din aceeaşi poziţie de independent afiliat PDL în Palatul Parlamentului, Clement Negruţ face “o glumă serioasă”. “Politicianul anului? Victor Ponta. Pentru că a minţit cu nonşalanţă. Îl urc pe podium ca cel mai mincinos politician al anului. Merită”, spune zâmbind binevoitor după o scurtă incursiune în faţa camerelor legată de detaliile petrecerii de aniversare a Elenei Udrea din seara precedentă.
Clement Negruţ, deputat independent. Foto:Octav Ganea // Mediafax
Tot în dreptul lui Ponta pune Negruţ şi “evenimentul anului”: “Eşecul privatizărilor din România. In opinia mea, este un mod de a arăta că acest Guvern şi-a ratat menirea din punct de vedere economic. A ratat tot ce înseamnă privatizare Oltchim, CFR Marfă, CupruMin şi aici este şi durerea mea ca deputat de Alba”.
Nehotărâţii Voicu şi Borbely: “Va trebui să căutăm în anul 2014 un om politic al anului”
“Un politician atipic” cum singur îşi spune, Mădălin Voicu nu mai are chef, la final de an, nici de glume.”În România nu avem”, zice luând un aer serios. “Un om al anului ar trebui să aibă rezultate recunoscute, în foarte mare proporţie, de toată lumea. Eu cred că nu există încă. Probabil abia la sfârşitul anului 2015 vom putea evalua ultimii 2-3 ani. Nici pentru prezidenţiale nu prea sunt candidaţi de talia standard, ca în Europa civilizată. Noi avem încă atutudini din stea de multe ori infantile, n-aam un optimism pe care să îl arăt. Ba dimpotrivă”, spune sec.
La fel de pesimist, fostul ministru Laszlo Borbely păstrează titlul pentru anul viitor. “E dificil de spus. Cred că va trebui să căutăm în anul 2014 un om politic al anului. În anul 2013 nu văd”, evită Borbely nominalizările de complezenţă. Liderul UDMR dă, totuşi, o bilă albă Guvernului, pentru angajarea răspunderii la Legea descentralizării. “Un moment foarte important a fost adoptarea legii descentralizării. Să vedem acum ce se va întâmpla la Curtea Constituţională”, lasă el finalul deschis şi dispare în fugă pe coridorul care duce în concediu.
Laszlo Borbely, vicepreşedintele politic al UDMR. Foto: Răzvan Chiruiţă // Mediafax
Sursa:www.gandul.info