NATIONAL | De unde provin problemele dintre cablişti şi Eurosport. Şanse mari ca postul să nu mai poată fi vizionat de la 1 ianuarie!
Problemele dintre Eurosport şi companiile de cablu care nu difuzează postul, de când acesta achiziţionat drepturile TV pentru Premier League, sunt doar vârful unui iceberg al războiului dintre cablişti şi canalele TV. Cu această ocazie au ieşit la iveală din nou cel puţin două probleme majore:negocierile dure pentru prelungirea contractelor de retransmisie şi minusurile legii audiovizualului care nu clarifică situaţia cabiliştilor care sunt şi producători de conţinut (au canale TV proprii exclusive).
In acest moment, contractul dintre Eurosport şi principalii cablişti din România expiră la începutul anului 2014. De la 1 ianuarie sunt şanse ca postul să nu mai poată fi recepţionat în reţelele RCS, Romtelecom (Dolce) şi UPC! Cele mai mari probleme sunt cu RCS. Surse ProSport indică faptul că negocierile cu Romtelecom şi UPC sunt ca şi rezolvate, însă RCS refuză să semneze o nouă înţelegere! Mai sunt la dispoziţie doar cinci zile pentru semnarea contractelor, dar cele două părţi nu se înţeleg asupra sumei pe care cabliştii ar trebui să o plătească pentru retransmisie.
Între timp, nici astăzi RCS nu difuzează Eurosport cu meciurile de Premier League, acestea fiind vizibile doar pe Romtelecom (Dolce) şi UPC.
EUROSPORT A PUS PRESIUNE PE CABLIŞTI
Drepturile pentru Premier League au reprezentat mutarea făcută de Eurosport chiar pentru a pune presiune pe cablişti să semneze noul contract. Asta deşi surse ProSport indică faptul căEurosport a trimis nu mai puţin de cinci oferte, iar preţul nu a fost mai mare decât cel plătit până acum, ci RCS încearcă reducerea preţului pe care îl plăteşte! Iar refuzul RCS de a difuza canalul, invocând pretexte care nu stau în picioare, reprezintă tactica defensivă a cablistului: va fi mult mai uşor ca lumea să accepte dispariţia canalului de la 1 ianuarie dacă el nu apucă să difuzeze meciuri de Premier League, decât dacă ar fi difuzat deja. Asta chiar dacă Eurosport are şi alt conţinut sportiv valoros – tururi cicliste, turnee de tenis, Bundesliga, sporturi de iarnă. Audienţa meciurilor de Premier League ar fi fost însă clar superioară, iar cei care ar fi văzut meciurile ar fi fost frustraţi de la începutul anului şi ar fi fost mult mai mari şanse să schimbe furnizorul de cablu. RCS a invocat public motive puerile pentru nedifuzarea Eurosport, printre care faptul că nu deţine licenţă pentru Premier League şi în Ungaria, Slovacia, Cehia, teritorii unde RCS activează şi ar fi încălcat astfel drepturile. O scuză puerilă pentru că fix acelaşi lucru îl făcea RCS cu canalul DigiSport Ungaria – difuza Premier League ilegal în România – până ProSport a semnalat problema, iar de câteva zile canalul DigiSport Ungaria nu mai e disponibil în România.
ŞI CABLU, ŞI CONŢINUT
Problema de fond este însă una mult mai complexă, dincolo de negocierile strict comerciale între două părţi. Există o reală problemă: în ce măsură furnizorii de cablu ar trebui să fie lăsaţi să producă şi conţinut (canale TV proprii), pe care să le difuzeze doar în propria reţea, exclusiv. Aceasta este metoda prin care RCS a şi acumulat o cotă de piaţă uriaşă – canalele DigiSport care au cumpărat drepturile TV pentru Liga I, în special, şi alte campionate şi le-a difuzat doar în reţeaua RCS. Cota de piaţă a adus şi o putere uriaşă – astfel că RCS îşi permite să scoată canale importante, precum Discovery sau, acum, Eurosport, fără să rişte prea mult. Abonaţii au de ales între a vedea RCS cu Liga I şi celelalte sau un alt cablist, cu Eurosport şi Discovery, dar fără Liga I. E un fel de şantaj, care ar putea fi anulat doar printr-o altă legislaţie. Altfel, RCS a acoprit dispariţia Discovery cu mai multe canale proprii ca DigiLife sau DigiWorld, cu conţinut mai slab, dar a rezolvat protestele clienţilor. Legea nu-i poate obliga să difuzeze un anumit canal dacă nu se înţeleg la preţ.
Concret, furnizorii de cablu ar putea fi obligaţi să ofere canalele proprii şi în alte reţele.Desigur, ar fi la mijloc tot o negociere comercială – canalele ar trebui oferite contra cost. În felul acesta, clientul ar putea alege orice furnizor având acces la toate canalele. O asemenea problemă nu e însă uşor de reglementat. Cum poţi obliga două companii să se înţeleagă asupra preţului plătit? Cum ai putea obliga UPC să plătească preţul cerut de RCS pentru DigiSport? Singura varianta ar fi existenţa unui pachet separat, în care clientul ar plăti integral costurile solicitate de cablist.
In Anglia există o problemă similară. BT negociază în această perioadă preluarea canalelor Sky Sports în propria reţea, în timp ce în reţeaua Sky se pot clienţii abona şi la canalele BT Sport, care recent au achiziţionat o parte din meciurile Premier League.
VARIANTA EUROSPORT PLAYER
Practic, legislaţia s-ar adapta la situaţia de astăzi, unde oricum canalele sunt disponibile online (ca VOD – video on demand). Eurosport deţine platforma www.eurosportplayer.ro, unde se poate viziona întreg conţinutul canalelor Eurosport, cu drepturi de difuzare legale. Preţurile încep de 1,99 euro pe lună în România şi meciurile de Premier League sunt disponibile. Pentru televizioare Smart există chiar aplicaţii speciale, astfel încât conţinutul poate fi vizionat chiar pe TV.
Sursa: mediafax.ro