SANATATE | Alimente care favorizeaza aparitia durerilor
Spune ce mananci, ca sa-ti spunem ce dureri ai putea avea. Alimentele pe care le consumi nu au doar rolul de a-ti potoli foamea si de a-ti satisface o pofta speciala, ci au in primul rand rolul de a asigura buna functionare a organismului, prin aprovizionarea lui cu substante nutritive, vitamine si minerale. In timp ce anumite alimente sunt utilizate pentru a ameliora senzatiile de durere, altele nu fac altceva decat sa le agraveze.
Guta si alimentele care agraveaza durerile ei
Daca suferi de guta, adica te confrunti cu dureri articulare, insotite de edem, roseata si caldura locala, este recomandat sa te feresti de alimentele care contin fructoza, intrucat acest compus tinde sa agraveze durerile.
Fructoza este o zaharida naturala, care se regaseste in multe fructe dulci, cum ar fi merele, strugurii, prunele, perele si piersicile. Fructoza se gaseste si in multe sucuri din comert, motiv pentru care, daca suferi de guta, este recomandat sa citesti eticheta produsului.
Inghetata, iaurtul nedegresat, laptele integral, cascavalul si alte produse lactate cu un procent ridicat de grasime favorizeaza aparitia durerilor specifice gutei. Consumul acestor alimente nu este contraidicat, atat timp cat produsele au un continut scazut de grasimi.
Spanacul, conopida, mazarea, sparanghelul si ciupercile completeaza lista alimentelor care agraveaza durerile articulare specifice in caz de guta.
Alimente care iti dau dureri de cap
Simti ca incepe sa te doara capul din senin, iar disconfortul devine din ce in ce mai suparator? Gandeste-te ce ai mancat cu putin timp inainte, deoarece anumite alimente sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a provoca migrene.
Nucile, semintele, ciocolata, alimentele bogate in aditivi alimentari, branzeturile de tip gorgonzola, vinul rosu, produsele semipreparate si cafeaua favorizeaza aparitia durerilor de cap, prin urmare este recomandat sa le consumi cu moderatie.
Alimente care provoaca dureri de stomac
Nimic nu este mai suparator decat o durere acuta de stomac. De multe ori, acest disconfort apare dupa o masa imbelsugata sau dupa consumul anumitor alimente care provoaca indigestie.
Bauturile carbogazoase produc balonare, ingreuneaza digestia, iar de aici pana la dureri acute de stomac nu mai este decat un pas. Legumele care produc gaze (fasole, de exemplu) pot fi si ele blamate pentru aparitia durerilor de stomac.
Carnea rosie, alimentele cu fibre insolubile si lactatele completeaza lista alimentelor care provoaca dureri de stomac.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro