Retete

RETETA | Tort traditional slovac

Deși sărbătorile de iarnă au aceeași semnificație în majoritatea locurilor din lume, ele sunt celebrate în cele mai diverse moduri, de la evenimente până la rețetele culinare, în funcție de tradiția fiecărui popor.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g faina
  • 1 galbenus de ou
  • un varf de sare
  • 70 g zahar pudra
  • 80 g unt Gustul untului Koliba
  • 20 g drojdie proaspata
  • un pahar de lapte
  • 1 ou

Pentru umplutura:

  • Stratul cu nuci
  • 120 g nuci macinate
  • 100 zahar pudra
  • putina apa pentru a dilua compozitia
  • esenta de vanilie

Stratul cu mac:

  • 120 g mac
  • 100 g zahar pudra
  • scortisoara, dupa gust
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa

Stratul cu gem:

  • 150 g gem de prune
  • 40 g zahar pudra
  • jumatate de lingurita de scortisoara
  • 2 linguri de rom
  • Stratul cu branza
  • 150 g urda dulce Ricoletka de la Koliba
  • 2 linguri zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • 1 lingura coaja de lamaie rasa
  • 1 ou
  • 1 lingura sare de masa
  • 1 lingura ulei

Mod de preparare:
Se adauga faina, un galbenus de ou, un varf de sare, 70 g zahar pudra, 80 g unt Gustul untului Koliba, 20 g drojdie proaspata, un pahar de lapte si 1 ou. Se amesteca ingredientele si se framanta aluatul. Se lasa apoi la dospit. Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in cinci parti egale.
Intr-o tava, se intinde prima bucata de aluat. Se pun pe foc intr-o oala si se amesteca timp de doua minute nucile, zaharul pudra si esenta de vanilie. Compozitia se adauga peste aluatul care va forma primul strat al tortului. Deasupra se intinde cea de-a doua bucata de aluat urmand sa fie unsa cu compozitia obtinuta amestecand mac, zahar pudra, scortisoara si coaja de lamaie.
Urmatoarea fasie de aluat se unge cu compozitia de marmelada (gem de prune, zahar pudra, scortisoara si rom). Amestecul pentru ultimul strat contine urda dulce Ricoletka de la Koliba, zahar pudra, esenta de vanilie, coaja de lamaie, ou, sare de masa si ulei. Se pune apoi ultima fasie de aluat si se unge cu un ou batut pentru a se rumeni. Se baga la cuptor si se lasa timp de 60 de minute la 160 de grade.

Timp de preparare: 60 de minute
Timp de coacere 60 de minute la 150-160 grade

Sursa: www.retete.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page