SANATATE | Esti alergic la gluten? Iata cinci alimente care te-ar putea afecta si despre care nu stii
Glutenul este o proteina care se regaseste in compozitia anumitor boabe de cereale integrale. Intrucat este o substanta nutritiva greu de digerat, glutenul poate cauza serioase probleme, cea mai cunoscuta dintre acestea fiind boala celiaca sau intoleranta la gluten. Daca suferi de aceasta intoleranta alimentara, stii ca trebuie sa eviti consumul de secara, tarate de ovaz sau germeni de grau, insa glutenul se poate ascunde si in alimente la te astepti mai putin.
1. Castravetii murati
In cazul in care ai intoleranta la gluten, cel mai bine este sa consumi doar castraveti murati de casa, intrucat borcanele din comert pot contine otet de malt, care la randul lui este obtinut intr-o anumita masura din orz. In cazul in care consumi castraveti murati din comert, este posibil sa te confrunti cu dureri abdominale, constipatie sau diaree.
2. Sosul de soia
Anumite sortimente de sos de soia pot contine gluten, de aceea este important sa citesti cu atentie lista ingredientelor. Sunt, insa, si sosuri de soia care nu contin gluten si care nu iti afecteaza sanatatea in cazul in care ai o sensibilitate crescuta la acest ingredient.
3. Hot dogii
Hot dogii nu se impaca prea bine cu intoleranta la gluten. Foarte multe sortimente de hot dogi contin gluten din grau care ti-ar putea provoca un disconfort abdominal major, tocmai de aceea ar trebui sa eviti cumpararea lor din locuri in care nu poti analiza lista ingredientelor.
4. Burgerii vegetali
Multe dintre alimentele de post, care inlocuiesc carnea, pot contine gluten din grau. Ingredientul confera produselor o textura apropiata de cea a carnii, dar acest lucru nu este benefic pentru tine. Unii burgeri vegetali, de exemplu, contin o cantitate generoasa de gluten si ar trebui consumati foarte rar si in cantitati mici.
5. Dressingurile pentru salate
Cel mai simplu si mai sanatos dressing pentru salate pe care ti-l poti face contine ulei de masline si suc de lamaie, insa,daca iti plac dressingurile din comert, este bine sa stii ca acestea pot contine gluten. Acesta este folosit ca agent de ingrosare si este ascuns sub denumirea de amidon alimentar modificat.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro