În prejma sărbătorilor de iarnă, dar şi pascale erau controale speciale ale autorităţilor asupra maşinilor, la intrarea în Bucureşti, pentru a fi depistate persoanele ce transportau carne de porc sau de miel ilegal, fără acte. Locuitorii de la oraşe aveau parte de tot felul de „bucurii“, nu doar în „luna cadourilor“, ci pe tot parcursul anului, dar acestea se manifestau mai crâncen iarna decât primăvara sau vara.
Cei care stăteau la bloc erau pregătiţi cu haine groase, gospodinele aveau grijă să gătească noaptea dacă puteau, pentru că atunci erau gaze mai mult timp. De asemenea, apa caldă nu se livra tot timpul, iar când se dădea era mai mult călâie.
O adevărată aventură era seara, noaptea sau dimineaţa când se întrerupea energia electrică, iar oamenii umblau ca stafiile pe scările blocului, cu lumânări în mâini sau în cel mai fericit caz, cu lanterne, dar lumânările erau de bază. Cred că şi acum, în unele apartamente sunt oameni care mai păstrează cu sfinţenie lămpile de gaz, care atunci le luminau casele când se lua curentul. Mai nefericiţi erau cei care se găseau surprinşi de oprirea curentului în timp ce se aflau în lift. Ce de urlete, buşituri în uşa şi pereţii liftului, băteau şi ţipau bieţii oameni, deoarece curentul se lua cu orele şi stăteau blocaţi mult timp în cutia de fier.
Nu mai vorbesc de transport, când reuşeai, după zeci de minute de aşteptare în frig, în staţii, să te urci ori să te agăţi cu câte o mână de barele uşilor rablagitelor de tramvaie, ale troleibuzelor şi autobuzelor cu burduf, ziceai că l-ai prins pe Dumnezeu de picior. Şi te rugai să rămâi cu mâna înţepenită, încleştată de fierul rece, că altfel cădeai şi cine ştie ce ţi se putea întâmpla, puteai chiar să-ţi pierzi viaţa. S-au întâmplat destule accidente nefericite de acest fel pe vremea aia.
Era să uit de cozile imense la buteliile de aragaz, unde se duceau să-şi umple butelia locuitori de la casele urbane, îmbulzeala şi bătăile erau la fel de mari între amărăşteni, precum cele de la alimente. În vremurile acelea, vânzătorii de la butelii, lucrătorii de pe la restaurante, alimentare, PECO o duceau cel mai bine, pentru că reuşeau să-şi asigure nu doar hrana pentru familiile lor, dar mai făceau şi bani în plus din specula cu mâncare ori alte produse prohibitive.
La peste douăzeci de ani distanţă, în plin pluripartidism, traseism şi afacerism politic, lucrurile s-au schimbat ca de la cer la pământ. Doar că nu prea umblă câinii cu covrigi în coadă, nu că n-am avea câini prin marile oraşe sau am duce lipsă de covrigi, ci din alte cauze.
Românii au făcut porcul să zboare Oferta actuală de produse alimentare este parcă una ieşită din cornul abundenţei, cu banii stau, din păcate, mulţi români cam prost, comparativ cu perioada comunistă când aveau bani dar nu aveau de unde să cumpere mâncare. Acum, până şi porcul zboară, pentru că preparate din acest mult iubit animal, sunt trimise la pachet, chiar şi pe calea aerului, de rudele din ţară pentru românii aflaţi în străinătate, care nu pot veni acasă de sărbători.
Nu mai vorbesc, de ceva timp încoace, porcii se vând şi se cumpără şi de pe Internet. Ofertele de porci în prejma Crăciunului, abundă în anunţurile pe site-urile de vânzări şi au o gamă destul de diversificată. Ghiţă şi Gogu, de exemplu, sunt doi porci graşi scoşi la vânzare pe Facebook şi nu sunt singurii. Din toate zonele ţării, din sate, comune şi oraşe, ţăranii sau crescătorii de animale au invadat netul cu porci. De la rasa Mangaliţa, până la „noueuropenizaţii“ purcei vietnamezi, găseşti porci gârlă pe anunţurile de vânzare, la preţuri mai convenabile decât în hiper, supermarketuri şi măcelării. Mai toţi producători îşi laudă marfa în fel şi chip, cum că sunt crescuţi bio, fără chimicale, fără nutreţuri combinate, că nu le dau făină de oase sau mai ştiu eu ce hrană de creştere rapidă. Că nu au colesterol, grăsime, că au o carne fragedă, gustoasă şi sănătoasă. Unii crescători au servicii integrate, dacă doreşti: îi taie, tranşează şi îi aduc şi acasă. Alţii se oferă să facă şi preparatele tradiţionale: cârnaţi, şuncă şi altele, totul pentru satisfacerea clienţilor.
Pentru românii cu dare de mână ori cetăţenii mai simandicoşi există şi alternative la carnea de porc, dacă aceştia nu consumă o astfel de carne, pe motiv că le-ar cădea greu la stomac, la fel ca politica sau din alte motive. Sunt o sumedenie de oferte de carne de vită ‒de la Bălţata românească la Albastru Belgian, tăuraşi, juninci de toate rasele, bivoli.
„OI DE CAMERUN! Combinaţie între gazelă şi muflon! Carne fără colesterol, bogată în vitamine complexe, de calitate. Carnea este ca gust la fel ca vânatul, ca aspect arată ca cea de muflon, nu are miros de oaie, nu se mulge, nu se tunde, are 2 ani şi de multe ori cât 2 miei!“
Se oferă şi găini grase, de rasă: Orpington, Brahma, Cochin, moţate, mătase japoneză, Yokohama, Sumatra, combatant uriaş, italiană, etc. Curcani rasa „Big“, crescuţi la curte, cu cereale, greutate 20-25 kg/bucata, gâşte. Tot pentru masa de Crăciun se mai pot cumpăra de pe Internet: fazani, raţe mandarine, karoline, kanguri, struţi, oi pitice, iepuri, capre pitice şi câte şi mai câte. După cum putem lesne constata, Moş Crăciun, în ton cu vremurile şi tehnologia modernă, are super-ofertă de sărbători, în comparaţie cu defunctul Moş Gerilă, de care ne mai amintim din când în când, cei care l-am prins.
Citeste mai mult: adev.ro/mxjl8y