INTERNATIONAL | KIEV. Puterea acuză o LOVITURĂ DE STAT. Parchetul cere Universității lista cu studenții care au participat la proteste
Partidul Regiunilor, aflat la putere în Ucraina, a acuzat opoziţia de pregătirea unei lovituri de stat, relatează Ria Novosti.
UPDATE ora 18.00: Peste 300 de persoane au fost rănite până în prezent în confruntările din centrul capitalei ucrainene, a anunţat Departamentul pentru Ocrotirea Sănătăţii din Kiev, citat de agenţia de presă UNIAN, în pagina electronică, potrivit Mediafax.
UPDATE ora 17.40: Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, trei foşti preşedinţi ucraineni, şi-au arătat sprijinul faţă de manifestaţiile proeuropene.
”Ne exprimăm solidaritatea cu acţiunile paşnice ale sutelor de mii de tineri din Ucraina”, afirmă într-o scrisoare deschisă redactată de cei trei foști lideri de la Kiev.
UPDATE ora 14.25: Universitatea din Kiev a fost somată să furnizeze liste cu studenţii bănuiţi că au participat la manifestaţiile proeuropene şi împotriva puterii, relatează France Presse, citând publicaţia electronică ucraineană Ukrainskaia Pravda.
Parchetul general ucrainean a solicitat conducerii universităţii „furnizarea de urgenţă” a unor informaţii privind studenţii şi profesorii care au lipsit de la ore între 29 şi 2 decembrie, conform publicaţiei ucrainene menţionate, citată de Agerpres.
Parchetul cere să fie numiţi „instigatorii şi militanţii care au cerut studenţilor să participe la acţiunile de protest în masă” și întreabă dacă „au fost luate măsuri pentru a interzice studenţilor să participe la proteste şi, dacă da, care au fost acestea”.
UPDATE ora 14.00: Premierul ucrainean, Mykola Azarov, a cerut, azi, opoziţiei să „oprească escaladarea” tensiunilor politice, după refuzul guvernului de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
„Parlamentul şi-a exprimat ieri (marţi) încrederea în Guvern. Acesta este un fapt pe care opoziţia şi partenerii noştri din străinătate trebuie să-l accepte. Fac apel la oprirea escaladării tensiunilor politice”, a declarat Azarov, în deschiderea reuniunii Executivului ucrainean, prima de la începerea manifestaţiilor antiguvernamentale, la 21 noiembrie.
Opoziţia îl acuză pe premier că a „vândut Ucraina Rusiei” şi că este personal responsabil pentru violenţele poliţiei împotriva manifestanţilor proeuropeni, scrie AFP.
„Evenimentele dramatice din ultimele zile au demonstrat în mod clar intenţiile criminale ale forţelor de opoziţie şi dorinţa lor de a proceda la o preluare a puterii prin forţă. Acţiuni punctuale lansate la ordinul direct al liderilor opoziţiei pot fi considerate drept lovitură de stat”, se afirmă într-un comunicat al Partidului Regiunilor, difuzat marţi seara, potrivit Agerpres.
Manifestaţii de amploare au loc în Ucraina, începând din 21 noiembrie, în urma deciziei Guvernului de a suspenda procesul de asociere la Uniunea Europeană.
La 1 decembrie, circa 500.000 de protestatari proeuropeni s-au adunat în centrul capitalei ucrainene pentru a cere ca autorităţile să revină asupra deciziei lor. Manifestaţia a degenerat în confruntări violente cu scutierii, mai mulţi protestatari preluând controlul asupra unei părţi a primăriei şi a Casei sindicatelor.
În urma violenţelor, au fost răniţi 190 de manifestanţi, 149 de poliţişti şi aproximativ 50 de jurnalişti, potrivit celui mai recent bilanţ, dat publicităţii marţi.
Tot marţi, manifestanţii au continuat să blocheze accesul în sediul guvernului, la fel ca în zilele precedente.
Ei cer demisia premierului Mykola Azarov şi a preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care îi acuză de eşecul procesului de integrare europeană şi de colapsul economic al ţării.
Parlamentul unicameral ucrainean a respins, ieri, o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Mykola Azarov, care ar fi dus la demisia Cabinetului de miniştri.
Cu toate acestea, mobilizarea din stradă nu a încetat, în unele regiuni din vestul ţării fiind declanşate greve generale în mai multe sectoare.
Manifestanţii din centrul Kievului s-au reorganizat, formând unităţi de autoapărare, care în această dimineață numărau circa 2.800 de persoane, conform opoziţiei ucrainene.
Acestea ar urma să ţină piept scutierilor în cazul în care s-ar încerca evacuarea lor din piaţă.
Aproximativ 3.000 de manifestanţi au rămas în Piaţa Independenţei din Kiev azi-noapte, potrivit opoziţiei, câteva sute – conform autorităţilor.
Circa 50 de corturi militare au fost amplasate în piaţă, unde o parte dintre manifestanţi au putut de asemenea să se încălzească.
Astăzi este cea a 14-a zi de manifestaţii în Ucraina.
Sursa:www.evz.ro