Important

NATIONAL | Benzinarii au majorat preţul cu 2,5 % în ultima săptămână. Vezi cu cât a urcat preţul benzinei în ultimii 15 ani!

Până să scumpească masiv carburanţii, de la 1 ianuarie anul viitor, ca urmare a măsurilor anunţate recent de Guvern, unii benzinari deja au majorat preţurile cu până la 14 bani, adică peste 2,5% în ultima săptămână.

Preţul celui mai vândut sortiment de benzină a urcat, în ultimele zile, la unele staţii de benzină din Capitală, cu până la 14 bani pe litru, reiese din datele afişate de benzinari.

De exemplu, la staţia Petrom din Nicolae Grigorescu, din sectorul 3, preţul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 era joi de 5,71 lei pe litru, faţă de 5,57 lei pe litru cât era în urmă cu doar patru zile.

La staţia Petrom din Titan, un litru din cel mai ieftin sortiment de benzină costa joi 5,69 lei, cu 12bani pe litru mai mult decât costa în urmă cu mai puţin de o săptămână.

Nu toate staţiile au scumpit combustibilul la pompă cu aceeaşi marjă. De exemplu, în zona Piaţa Muncii, preţul la pompă era joi, pe 21 noiembrie, de 5,60 lei pentru un litru, cu doar 2 bani pe litru mai mare decât pe 17 noiembrie.

Şi în ţară combustibilul s-a scumpit în ultimele zile. La Iaşi, preţul la pompă la staţia companiei azere Socar România era joi de 5,39 lei pe litrul de benzină. La Oradea, un litru de benzină la staţia Socar România este 5,49 lei, cu 14 bani pe litru mai mult decât pe era pe 16 noiembrie.

Este justificată majorarea preţurilor acum? Constantin Tampiza, fostul directorul general al Lukoil România şi reprezentant al preşedintelui grupului petrolier cu sediul la Moscova Vagit Alekperov, răspunde afirmativ, dând vina pe costurile mari cu rafinarea.

„În prezent, rafinarea petrolului nu este o activitate profitabilă, rafinăriile au costuri mari. De aceea, se justifică majorările de preţuri la pompă. Trebuie ca investitorii să fie înţeleşi, ei investesc mult. Desigur, din punct de vedere al presiunii sociale, sunt probleme”, a declarat  Constantin Tampiza, fostul directorul general al Lukoil România.

Întrebat cu cât estimează că va creşte preţul carburanţilor, de la începutul anului viitor, ca urmare a schimbării modului de calcul a accizelor şi introducerii unei accize suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de combustibil, Tampiza a evitat un răspuns. „Trebuie mai întâi să văd documentul Guvernului. Dar este clar că orice majorare de impozite va duce la o majorare de preţuri” , a spus Tampiza.

Cum a evoluat preţul benzinei

În ultimii 15 ani, litrul de benzină s-a scumpit de circa 22 de ori, iar motorina de 20 de ori, potrivit calculelor Ziarului Financiar.

În februarie 1998, preţul unui litru de benzină premium fără plumb era de 2.900 de lei, adică echivalentul a 0,29 lei în prezent, potrivit unui comunicat Petrom de la acea dată. Astfel, cu banii pe care un consumator îi dă azi pe un litru de carburant, în 1998 putea să-şi umple jumătate de rezervor.

De anul viitor, accizele aplicate carburanţilor vor fi majorare cu 7 eurocenţi/litru. În acelaşi timp, modul de calcul al accizelor va fi modificat, urmând să fie raportat la inflaţie.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat la jumătatea lunii noiembrie că modificările care vor fi operate de Guvern începând cu anul viitor în cazul accizelor aplicate carburanţilor vor genera o scumpire a preţului la benzină şi motorină de 30-40 bani pe litru, în funcţie de produs.

Guvernul aşteaptă să încaseze la buget 1,1 miliarde lei din stabilirea unui mod de calcul al accizelor în lei, actualizat cu inflaţia, 810 milioane lei din creşterea accizelor la benzină, 1,8 miliarde lei din noile accize la motorină şi 1,6 milioane lei din accizele la petrol lampant-kerosen.

Totalul încasărilor la bugetul de stat din accize este estimat la 22,8 miliarde lei, cu 15,74% mai mult comparativ cu nivelul de 19,7 miliarde lei prognozat pentru acest an.

Sursa: gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page