Stiri

NATIONAL | Băsescu RETRIMITE ÎN PARLAMENT ORDONANŢA prin care salariile în companiile de stat pot creşte şi de 25 de ori

Ordonanţa care face culoar pentru majorarea salariilor directorilor generali din companiile de stat neperfomante şi le permite reprezentanţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor să-şi mărească indemnizaţiile de şedinţă de la 47 de lei, cât iau în prezent, până la 25% din cât primeşte şeful companiei, a fost trimisă astăzi de preşedintele Traian Băsescu în Parlament, la reexaminare.

În cererea de reexaminare, Băsescu are trei obiecţii la proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei 26/2013 care a trecut prin Guvern în timpul vacanţei parlamentare şi a fost ulterior votată fără piedici de senatori şi de majoritatea deputaţilor.

Două dintre ele vizează salarizarea – pe de o parte echivalarea indemnizaţiilor companiilor neperformante cu cele ale şefilor din societăţile cu manageri privaţi , pe de alta “limitarea” indemnizaţiilor reprezentanţilor în AGA la 25% din salariul fix al şefilor companiei, în condiţiile în care până acum procentul era de 1% din salariul de 4700 de lei al unui secretar de stat. “De regulă, mandatele de reprezentare în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor sunt acordate de către autorităţile publice unor persoane ce au calitatea de angajaţi ai acestora, astfel că sunt deja remunerate de către respectivele autorităţi. Astfel, considerăm că remunerarea membrilor adunărilor generale ale acţionarilor nu este justificată, fiind necesară eliminarea sa din cuprinsul legii”, sugerează Băsescu eliminarea totală a remuneraţiilor în AGA.

Gândul a arătat recent, cu exemple concrete, că în AGA, ca şi în CA-urile companiilor de stat, sunt numiţi fie apropiaţi ai liderilor de partid, fie marionete ale acestora, de cele mai multe ori secretare sau consilieri de miniştri indiferent de experienţă, sponsori ai partidelor şi, rareori, specialişti. Aceştia îşi vor putea fixa, în noile condiţii, indemnizaţii de şedinţă şi de 3.000-4.000 de euro, mai exact de până la 25% din salariile directorilor generali care ajung şi în unele cazuri depăşesc10.000 de euro lunar.

Cât despre prevederea prin care şefii companiilor neperformanete pot câştigat tot atât cât managerii privaţi, aceasta este semnalată parlamentului drept o posibilă discriminare. “Având în vedere modul diferit de selecţie a acestor persoane, stabilit de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, considerăm că extinderea aplicării modului de remunerare stabilit de acest act normativ şi asupra unor operatori economici care nu l-au implementat constituie o discriminare ce nu poate fi justificată, astfel încât considerăm necesară abrogarea alineatului (2) al Articolului 14”, cere preşedintele.

În fine, a treia este legată de termenul de 20 de zile după adoptarea bugetului de stat în care companiile sunt obligate să-şi trimită la guvern propunerile de buget pentru anul în curs. “Având în vedere faptul că, pentru realizarea proiectelor bugetelor de venituri şi cheltuieli, este necesară convocarea cel puţin a unei adunări generale a asociaţilor, iar, potrivit Legii nr. 31/1990, termenul de convocare a acestor adunări este de 30 de zile, operatorii economici se vor afla în imposibilitatea de a transmite proiectele bugetelor de venituri şi cheltuieli în termenul stabilit de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat, astfel încât considerăm necesară fie modificarea acestui termen-limită, fie eliminarea sa”, susţine Băsescu.

 

Sursa:www.gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page