RETETE | Cum faci un tort de post? Citeste aici..
Ingrediente:
Blat:
400 g faina
60 g cacao
4 lingurite praf de copt
200 ml ulei
240 ml lapte de soia
80 ml apa
160 g zahar brun sau alb
un praf de sare
esenta de vanilie
200-300 g gem de caise
Pentru glazura:
100 ml apa
1 lingurita agar–agar pudra
100 g zahar brun sau alb
60 g cacao
100 ml lapte de soia
Mod de preparare:
Intr-un castron se amesteca bine apa, laptele de soia, sarea si zaharul pana ce acesta din urma s-a dizolvat. Se adauga uleiul si esenta de vanilie. Faina se cerne impreuna cu pudra de cacao si praful de copt si se adauga peste compozitia precedenta. Se amesteca bine, dar nu prea mult. Compotia se imparte in doua forme de tort tapetate cu hartie de copt sau se coc pe rand 2 blaturi – 25-30min. in cuptorul preincalzit la 180°C. Se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet. De la fiecare blat se taie partea de deasupra bombata. Primul blat se unge din belsug sau dupa preferinta cu gem de caise. Deasupra se aseaza al doilea blat (cu partea unde i s-a taiat “capacul” in jos). Se unge cu gem si se niveleaza.
Pe o farfurie sau pe o tava se pune un gratar si pe acesta se pune tortul. Astfel ca atunci cand se toarna glazura pe el, aceasta sa curga in farfurie sau in tava.
Intr-o craticioara se amesteca apa cu agar-ul. Se pune pe foc potrivit si se tine amestecand pana incepe sa clocoteasca; se face focul mic si se mai tine amestecand inca 2 min. Se adauga zaharul amestecat cu cacao si se amesteca bine. Se toarna putin cate putin si laptele de soia, amestecand bine de fiecare data. Se trece totul printr-o sita. Se pune din nou pe foc mic si se tine, amestecand usor doar pana cand crema se infierbanta bine. Se toarna repede peste tort.
Tort de post pregatit de Cristina