Stiri

NATIONAL | “IMINENŢA UNUI CUTREMUR MAJOR ESTE DESTUL DE CLARĂ!”

Interviu.

Iminenţa unui eveniment major este clară pentru companiile străine de reasigurare care activează pe piaţa asigurărilor de calamitate din România, afirmă, pentru Capital, preşedintele uneia dintre cele mai mari societăţi de profil.

Capital: Majoritatea asigurărilor de locuinţă sunt concentrate în Bucureşti şi în câteva oraşe mari. Cum vedeţi această distribuţie neuniformă? Încercaţi să mergeţi şi spre alte zone?

Mihai Tecău (preşedinte firma asigurari) : Când vine vorba despre asigurare contează foarte mult  veniturile populaţiei. Tocmai de aceea asigurările se vând mai bine acolo unde oamenii au mai mulţi bani. Cât am vrea să ne dăm peste cap noi asigurătorii, dacă bugetul lunar nu permite, trebuie luat din suma alocata pentru mancare, iar asta este foarte greu… Pe de altă parte, există diferenţe substanţiale de risc. Zona de est, este mult mai expusă la cutremur ca Bucureştiul sau Ploieştiul, de exemplu.  În acelaşi timp este zona de vest unde dispare total riscul de cutremur. Iar în România cutremurul este cel mai devastator. În rest nu poţi să vorbeşti de daune la toate locuintele sau de foarte  multe daune la un moment dat. Mai trebuie adăugat aici un aspect foarte important.  Cred că mai trebuie să mai lucrăm la partea de educaţie, trebuie să informăm populaţia asupra necesitatii reale de a avea o asigurare de locuinta.

Capital: Contează şi mentalitatea oamenilor, felul de a fi al românului?

Mihai Tecău: Sigur. Evoluţia pieţei  depinde foarte mult  de felul cum suntem noi ca oameni. Partea de vest a Europei priveşte riscul mai circumspect. Noi aici le luăm mai uşor şi dacă a trecut e cu Doamne Ajută!.  Oamenii ar trebui să fie interesaţi de ce măsuri  să ia pentru a-şi salva viaţa în caz de calamitate şi pe partea de daune materiale să aibă încredere în asigurători pentru că ei ştiu cel mai bine ce este de făcut. Este de datoria noastră să informăm populaţia. Am fost recent în Statele Unite şi am rămas suprins de faptul că americanii au tot timpul în casă trusa de prim ajutor iar măsurile ce trebuie luate sunt promovate la toate colţurile. Au inclusiv rezerve de hrană. Şi vorbesc de o zonă din partea de est a SUA considerată extrem de sigură. Partea de salvare a vieţii este cea mai importantă. Pe partea materială cred că trebuie să  lăsăm societăţile de asigurari să-şi facă treaba. Oamenii trebuie să ştie că la cutremur nu vor pleca cu televizorul în spate.

Capital: Cum văd companiile de reasigurare(nr: societăţi care acţionează ca un asigurător al asigurătorilor) România? Şi-au schimbat atitudinea în ultima perioadă?

Mihai Tecău: Eu am rămas surprins de atitudinea reasigurătorilor. Cu ceva timp în urmă făceau studii pe zone mari.  Acum au ajuns să facă studii chiar la nivel de stradă şi număr. Se vede clar că interesul este şi aplecarea către risc. Iminenţa unui eveniment major este destul de clară pentru ei. Pentru evaluarea pe risc şi pe dauna maximă posibilă au ajuns să meargă să identifice la nivel de stradă şi număr, fiecare casă sau bloc în parte. Asta înseamnă că cineva se uită foarte atent la lucrurile acestea şi e clar că se vede o concentraţie pe anumite zone. Atunci îşi dau şi ei seama: dacă am toate blocurile de pe Calea Victoriei asigurate, pot să am o problemă dacă rămân doar cu această zonă in asigurare. Dacă mă duc şi în Transilvania, de exemplu, unde riscul de cutremur este aproape zero, acolo pot să acumulez pentru a compensa situaţia. Eu cred că ei se aşteptau ca acoperirea prin asigurare  să fie undeva la 60% din totalul locuinţelor faţă de 40% cât este în prezent. Totuşi, piaţa este destul de bună în acest moment. Noi ne-am reasigurat portofoliul de peste 300.000 de poliţe de locuinţă  pentru o daună maximă de 1 miliard de euro adică exact atât cât au fost estimate pagubele la cutremurul din 1977.

Capital: Pentru că a venit vorba despre Calea Victoriei, locuinţele cu risc mare adică cele cu bulină, cum li se spune, pot fi asigurate?


Mihai Tecău
: La noi se întâmplă acest lucru doar  în cazuri speciale. Avem clienţi care au fost asiguraţi înainte să apară aceasta clasificare cu bulina roşie, iar acum nu putem întrerupe pur şi simplu relaţia cu respectiva persoană, după atât timp. În cazul acesta avem franşize. Limităm riscul la anumite sume. E clar că o facem doar în cazuri speciale.Nu poţi să faci asigurare pentru un eveniment despre care ai certitudinea că se va întâmpla. Acesta este un principiu de bază în asigurări.  E greu pentru că  nici nu se poate evalua riscul. Daca discutăm despre un apartament într-un bloc în care nicio altă locuinţă nu este asigurată, cum am putea stabili un tarif corect al politei? Ar reieşi o sumă foarte mare, ceea ce nu ar mai fi asigurare.

 

Sursa:www.capital.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page