Sanatate

SANATATE | Ziua Mondială a Diabetului: Sportivii de performanță promovează importanța activității fizice pentru persoanele cu diabet

Gary Mabbutt, MBE, personalitate din lumea sportivă, și profesorul Greg Whyte, campion olimpic și expert sportiv, discută deschis despre rolul activitatii fizice și importanța controlului consumului de zahăr în vederea prevenirii si tratarii diabetului

Bruxelles,14 noiembrie 2013: Gary Mabbutt, onorat cu Ordinul Imperiului Britanic (MBE), fost jucător englez internațional de fotbal, diagnosticat cu diabet tip 1, și profesorul Greg Whyte, campion olimpic, expert sportiv, s-au alăturat Asociației Internaționale a Îndulcitorilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, în vederea conștientizării rolului pe care îl au activitățile sportive în gestionarea diabetului de tip 1 și prevenirea diabetului de tip 2.

Într-un interviu luat de ISA cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, care poate fi vizionat aici http://sweeteners.org/en/event/the-isa-supports-world-diabetes-day-2013-14-november-2013, Gary Mabbutt, diagnosticat cu diabet la vârsta de 17 ani, își dezvăluie temerile de atunci privind incapacitatea de a juca fotbal la nivel profesionist. Acesta explică modificările făcute în stilul său de viață și introducerea unor produse alternative în dieta sa, pentru savurarea gustului dulce. El povestește în timpul interviului: „Îmi plăcea enorm să-mi îndulcesc ceaiul cu zahăr și să beau băuturi acidulate. Am descoperit că, înlocuind zahărul cu îndulcitori cu conținut redus de calorii, am putut continua să savurez această plăcere.”

Reușind cu succes să-și gestioneze boala, Mabbutt pune accentul pe importanța sportului: „Activitatea fizică este la fel de importantă pentru toți, nu doar pentru diabetici. Mișcarea vă va ajuta să pierdeți în greutate, să scădeți nivelul de glicemie, de colesterol și să vă îmbunătățiți starea de spirit. Având diabet de 35 de ani, vă pot asigura că atâta vreme cât aveți grijă de dumneavoastră, diabetul nu va sta în calea realizării țelurilor propuse.”

Diabetul este una dintre bolile secolului 21 care necesită cea mai mare atenție. Conform Federației Internaționale de Diabet, se estimează că, până în anul 2030, vor exista 66,5 milioane de oameni suferind de diabet, în Europa. Diabetul este o boală cronică, cauzată de incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină, sau incapacitatea corpului de a utiliza în mod eficient insulina pe care o produce.

Cele mai des întâlnite tipuri de diabet sunt: tip1, tip2 și diabetul de sarcină (gestațional). Deși cauzele exacte ale diabetului nu se cunosc încă, numărul cazurilor a crescut semnificativ la nivel global. Diabetul de tip2 este cel mai des întâlnit, care se răspândește cel mai repede și cel mai agresiv, cu toate că este ușor de prevenit.

Prin simple modificări de dietă și stil de viață, s-a dovedit faptul că diabetul de tip2 este ușor de prevenit sau chiar de întârziat. Profesorul Greg Whyte, campion olimpic și expert sportiv, remarcă în cadrul interviului său: „Diabetul de tip2 este de cele mai multe ori asociat cu factori care țin de stilul de viață, în special lucruri precum sedentarismul, consumarea preparatelor bogate în calorii și lipsa de control a greutății.”

Asociația Internațională a Îndulcitorilor a adăugat: „Peste 371 milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet, iar acest număr crește zilnic. Ziua Mondială a Diabetului ne amintește de importanța desfășurării unor astfel de inițiative, în vederea conștientizării problemei ridicate de diabet în viața de zi cu zi și descoperirea unor modalități prin care diabetul de tip1 poate fi gestionat, iar cel de tip2, prevenit. Fiind experți în acest domeniu, Mabbutt și Whyte ne pot explica de ce sunt atât de importante aceste schimbări în stilul nostru de viață și în dieta noastră – de exemplu, importanța începerii unui program regulat de activități fizice și controlarea consumului de zahăr prin înlocuirea acestuia cu îndulcitori cu conținut redus de calorii. Experiența lui Gary este, în mod special, o inspirație pentru cei care suferă de aceeași boală și pentru cei apropiați lor; este de asemenea, un îndemn de a continua să crezi în visele tale.”

Cu această ocazie, ISA va susține de asemenea, o sesiune de Întrebări/Răspunsuri prin intermediul Twitter, sesiune găzduită de Gary Mabbutt și Greg Whyte la @Sweetenersandu, ora 3 PM, pe data de 14 noiembrie 2013. Vă rugăm ca întrebările dumneavoastră să nu depășească 140 de caractere și să fie adresate: #askgary sau #askgreg, pentru a primi sfaturile experților noștri, Whyte și Mabbutt, cu privire la gestionarea și prevenirea în timp real a diabetului.

TRANSCRIERE VIDEO

INTRODUCERE

GREG: Diabetul este una din cele mai serioase probleme de sanatate cu care ne confruntam in prezent. Se estimeaza ca, pana in anul 2030, unul din zece adulti in Europa va suferi de aceasta boala. Insa exista modalitati de tratare a acesteia si chiar de prevenire. Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, ni se alatura azi o legenda internationala a fotbalului, Gary Mabbutt, o personalitate care este mai familiara cu aceasta boala decat majoritatea dintre noi.

INTERVIU:

Greg: Asadar, Gary, ai fost diagnosticat cu diabet de tip1 la varsta de doar 17 ani. Care a fost cursul acestei diagnosticari?

Gary: Eram deja un jucator de fotbal profesionist, jucand pentru echipa Bristol Rovers, divizia a doua a Marii Britanii. Chiar dupa Craciun, am inceput sa ma simt putin letargic. Imi era extrem de sete si consumam foarte multe lichide. Am avut un meci la Leicester – probabil cel mai prost meci din cariera mea. Am apelat la doctorul clubului, mi s-au facut analize si dupa 5 minute, acesta mi-a spus “Gary, ai diabet”. Mi-a explicat ce este diabetul si ca voi avea nevoie de injectii pe tot parcursul vietii mele. Mi s-a spus ca sufar de diabet de tip1, des intalnit in randul tinerilor, si ca intreaga mea dieta va trebui schimbata.

Greg: Cum ai reactionat in urma diagnosticarii?

Gary: A fost un soc pentru intreaga familie. Pentru mine cariera era cel mai important lucru. Voi putea fi in continuare un jucator de fotbal profesionist? Tatal meu a contactat trei specialisti in domeniu, care mi-au spus ca va fi extrem de dificil sa-mi continui cariera la cel mai inalt nivel, avand aceasta boala. A luat legatura cu o alta persoana din Londra, iar aceasta a revenit spunand „este prima data cand o persoana atat de tanara, suferind de aceasta boala doreste sa continue sa joace la un asemenea nivel, dar haideti sa incercam!” Din fericire, a avut dreptate. Imi amintesc ca i-am spus tatalui meu „Tata, voi fi prima persoana diagnosticata cu diabet care va juca pentru Anglia.”

Greg: Ca jucator de fotbal profesionist, cum ai fost nevoit sa-ti modifici stilul de viata pentru a gestiona aceasta boala?

Gary: In zilele de meci am fost nevoit, desigur, sa consum o mare cantitate de carbohidrati pentru a combate insulina care imi era administrata. A trebuit, deci, sa gasim o cale prin care sa consum acei carbohidrati fara sa iau in greutate – la acea vreme, consumam biscuiti digestivi. Imi placeau bauturile acidulate si imi puneam mereu zahar in ceai – insa am putut sa inlocuiesc zaharul cu indulcitori cu continut redus de calorii, ceea ce insemna ca puteam in continuare sa savurez alimentele fara un aport de zahar.

Greg: Gary, suferi de diabet de tip1. Insa diabetul de tip2 este mult mai des asociat cu stilul de viata – in special cu sedentarismul, alimentele cu continut ridicat de calorii si proasta gestionare a greutatii. Ai putea sa ne explici diferenta intre aceste doua tipuri?

Gary: Diabetul de tip1 este de obicei diagnosticat la cei tineri: din pacate, cand esti diagnosticat cu diabet la o varsta atat de frageda, va fi probabil nevoie sa ti se administreze injectii tot restul vietii. Diabetul de tip2 este de obicei intalnit la o varsta mai inaintata si se rezuma la stilul tau de viata – probabil cauzat de lipsa de exercitiu, de dietele care se schimba, iar in acea situatie, oamenii iau in greutate. Iar acestea sunt, din pacate, conditiile care favorizeaza aparitia diabetului de tip2. Acesta se poate preveni, printr-o grija sporita si o viata activa regulata – exista intotdeauna modalitati prin care il poti preveni. Este de o vitala importanta ca oricine, nu doar cei care sufera de diabet, sa se mentina pe masura ce inainteaza in varsta.

Greg: Cat este de importanta activitatea fizica pentru cei care sufera de diabet?

Gary: Miscarea este extrem de importanta pentru toti, nu doar pentru cei cu diabet. Activitatea fizica va ajuta la scaderea in greutate, scade glicemia si colesterolul din organism. Si nu doar atat, va ajuta sa va relaxati si sa scapati de stres. Prin urmare, toate aceste efecte sunt favorabile pentru oricine, nu doar pentru diabetici.

Greg: Gary, cum contribui la raspandirea informatiilor; crezi ca se face suficient pentru educarea oamenilor in ceea ce priveste diabetul?

Gary: Sunt un membru al DIABETES UK si depunem mari eforturi pentru a raspandi mesajul privind aceasta boala si repercursiunile ei. Este crucial ca oamenii sa sesizeze ca atunci cand se simt rau, consuma multe lichide, continuand sa fie insa insetati si sunt letargici, trebuie sa consulte un doctor, sa-si faca analizele necesare si in cateva secunde sa afle daca sufera sau nu de diabet.

Greg: Care ar fi ultimul sfat catre aceia care, suferind de diabet, simt ca au o piedica pusa?

Gary: Suferind de diabet de 35 de ani, va pot spune cu convingere ca, orice ati vrea sa realizati in viata, oricare v-ar fi telurile, ambitiile, visele, atata timp cat aveti grija de sanatatea dumneavoastra, avand o dieta corecta, urmand tratamentele medicale corespunzatoare, orice ati vrea sa intreprindeti, diabetul nu va fi un impediment.

Greg: Multumesc foarte mult Gary, a fost cu adevarat minunat sa vorbesc cu tine.

Gary: A fost o placere, multumesc.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page