DiverseInternational

DIVERSE | Un STUDENT ROMÂN, printre cei mai INFLUENȚI tineri din lume: “Am arătat că cei din Hackerville pot fi oameni inteligenți”

Prestigioasa revistă Time a publicat ieri topul pentru 2013 al celor mai influenți 16 tineri din lume, pe locul 9 clasându-se Ionuț Alexandru Budișteanu, un student de 19 ani din România. Contactat telefonic de evz.ro, Ionuț ne-a declarat că a fost foarte mândru de faptul că România a fost menționată într-un context pozitiv în presa internațională, dar și că a reușit să demonstreze că se poate face perfomanță, chiar dacă la un moment dat a fost etichetat, chiar de către cei care trebuiau să-l îndrume, drept hacker.

Originar din Râmnicu Vâlcea, Ionuț Budișteanu studiază la Facultatea de Matematică și Informatică, din cadrul Universității București. El face parte din grupa 135, cunoscută sub numele de grupa Olimpicilor, și locuiește într-un cămin din Grozăvești, unde a primit o cameră doar pentru el astfel încât să-și poată instala laboratorul de electronică.

Ionuț a ajuns în atenția opiniei publice din România în luna mai a acestui an, după ce a câștigat marele premiu şi medalia de aur la cea mai mare competiţie preuniversitară de ştiinţă şi inginerie din lume, organizată în SUA. Însă succesul din primăvară e doar încununarea unui lung șir de premii obținute la diverse competiții naționale și internaționale la care participă încă din clasa a V-a.

 

“În clasa a III-a am făcut primele filme 3D, inspirat de revista “Stăpânul Inelelor”, iar un an mai târziu am vrut să-mi fac propriul joc. Dar abia în clasa a V-a am participat la primele concursuri de informatică și am renunțat la jocuri și m-am concentrat numai pe acest apect”, ne-a declarat Ionuț.

Profesorii români l-au etichetat drept hacker

Recunoașterea internațională a capacităților sale extraordinare nu i-a adus însă aceleași reacții și din partea profesorilor din Râmnicu Vâlcea.

“Acum doi ani, am fost nevoit să mă mut de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” la Grupul Școlar Oltchim din cauza șicanelor unui profesor. Încă din clasele a VII-a și a VIII-a, un anumit profesor m-a acuzat că nu există concursurile la care merg și că studiez în SUA pentru că acolo sistemul este mai prost decât la noi. Mi-a zis că sunt hacker și a făcut cerere la directorul școlii să mi se interzică accesul în laboratorul de informatică, spunând că o să vină FBI-ul după mine pentru că fac lucruri ilegale. De aceea, în clasa a XI-a m-am mutat și la noul liceu am fost primit foarte bine și am avut multe perfomanțe”, mărturisește Ionuț.

“Oricine poate obține perfomanțe și în România”

Întrebat ce a simțit când a aflat că a fost nominalizat de revista Time, studentul român a declarat că a fost foarte bucuros că România a fost menționată într-un context pozitiv în presa internațională.

Am fost foarte bucuros pentru că am reușit să arăt că se poate face perfomanță și în România. Să arăt că cei din Hackerville (Râmnicu Vâlcea – n.r.) pot fi oameni inteligenți care reușesc să facă lucruri importante“, spune Ionuț.

Deși părinții săi și-au dorit foarte mult ca el să studieze în Statele Unite, tânărul informatician a optat să-și continue studiile universitare în România. “Mi-am făcut dosarul de aplicare, am luat BAC-ul american, dar după ce am câștigat marele premiu mi-am dat seama că orice român poate obține perfomanțe și în România. Sunt mulți tineri care studiază în străinătate și, atunci când se întorc, se întorc cu visurile altora. Sistemul educațional din România a ajuns la un nivel extraordinar, în doar 10 ani, am ajus pe locul întâi în Europa și pe locul șase în lume în domeniul IT. Sunt ferm convins că rezultatele se vor vedea în curând și că vor exista oameni din ce în ce mai bine pregătiți”, își explică Ionuț decizia de a rămâne în România.

“Vreau să fac cercetare, poate să fiu și profesor”

Referitor la planurile sale de viitor, tânărul care va împlini 20 de ani pe 1 decembrie spune că vrea să facă cercetare și poate chiar să intre în sistemul universitar.

“Vreau să fac cercetare, proiecte și softuri și, poate, la un moment dat voi deveni profesor la o universitate din România. Rolul meu este la taste, americanii și-au dat dat seama de asta, iar eu cred că trebuie să continui pe acest drum. Dacă aș face altceva ar fi ca și cum un fotbalist s-ar apuca de scris romane”, spune Ionuț râzând.

În prezent, pe lângă cursurile de la Facultatea de Matematică și Informatică, unde studiază în cadrul grupei Olimpicilor, și proiectele primite de la Universitatea București, Ionuț încearcă să finalizeze și proiectul care i-a adus recunoașterea internațională.

“Acum vreo două săptămâni am fost la APIA, unde s-au arătat foarte interesați, iar cei de la Volkswagen și Renault s-au arătat interesați să mă susțină financiar pentru a testa această mașină fără șofer pe drumurile din România. Vreau să angajez câțiva studenți electroniști de la Politehnică și să finalizez acest proiect”, adaugă informaticianul.

Iar noțiunea de distracție, așa cum o înțeleg majoritatea celor de vârsta lui, nu prea pare să existe în vocabularul lui Ionuț, pasiunea sa pentru informatică fiind cel mai important lucru. “M-am apucat de informatică tocmai pentru că aveam foarte mult timp liber. Iar dacă nu l-aș mai folosi pentru informatică atunci nu aș mai putea face performanță. Așa că momentan am ales acest compromis”, răspunde Ionuț cu un ton amuzat.

“Am fost și uimită, dar și foarte bucuroasă”

“Am aflat aseară, când am fost sunați de o televiziune, că Ionuț a fost menționat în topul Time. Am verificat imediat și am fost și uimită, dar și foarte bucuroasă. Iar primul lucru pe care ni l-a zis Ionuț a fost că este mândru că România este menționată în acest top. De altfel, noi tot timpul când am fost în SUA și am spus că suntem români am fost admirați. Eu, ca mamă, mi-aș fi dorit ca Ionuț să se răzgândească și să studieze în SUA, chiar vorbisem la o universitatea americană. Dar el a vrut să rămână în România, a fost opțiunea lui”, ne-a declarat mama lui Ionuț Budișteanu.

Cine sunt cei mai influenți trei tineri din lume

 

Pe primele trei locuri ale topului realizat de revista Time s-au clasat Lorde, o cântăreață de 17 ani din Noua Zeelandă, jucătoarea de golf Lydia Ko (16 ani) și Nick D`Aloisio (18 ani), creatorul unei aplicații cumpărate de Yahoo cu suma de 30 de milioane de dolari.

“Cercetătorul de 19 ani a cucerit locul I și un premiu de 75.000 de dolari la Târgul Internațional de Știință și Inginerie pentru liceeni, din luna mai. El a proiectat un prototip, low-cost, de autoturism ce nu are nevoie de șofer. Prototipul lui Ionuț Budișteanu atrage atenția că asemenea autoturisme pot fi realizate în serie la costuri mult mai mici, de numai 4.000 de dolari, comparativ cu prototipul propus de Google, al cărui preț ajunge la 75.000 de dolari. Studentul român a folosit inteligența artificială și o cameră video montată pe mașină pentru a identifica străzile, curbele, celelalte mașini din trafic și chiar oamenii”, scriu jurnaliștii de la Time.

Sursa: www.evz.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page