Stiri

NATIONAL | LEGE CU DEDICAȚIE. Senatorii au votat un proiect special conceput împotriva Mișcării Populare și a Alianței D.A.

Plenul Senatului a adoptat astăzi o propunere legislativă prin care partidelor nou înființate le este interzis să preia denumiri sau sigle ale unor asociaţii sau fundaţii sau denumiri care au mai fost folosite de alte alianțe sau partide. Vizate sunt Partidul Mișcarea Populară, care se află în parteneriat cu Fundația Mișcarea Populară, și Alianța D.A. formată din Forța Civică și PNȚCD.

În expunerea de motive a actului normativ, iniţiatorul, deputatul liberal Octavian Bot, susţine că modificările “elimină confuzia din rândul electoratului, nepermiţând unui partid preluarea capitalului de imagine al unei asociaţii sau fundaţii, constituite cu scopuri şi obiective nepolitice”.

Textul propunerii de lege prevede că fiecare partid politic trebuie să aibă denumire integrală, denumire prescurtată şi semn permanent proprii. Aceste denumiri trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor, asociaţiilor şi fundaţiilor anterior înregistrate, fiind interzisă utilizarea aceloraşi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate. Aceste prevederi se aplică şi în cazul alianţelor politice constituite.

În timpul dezbaterilor, senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, președintele Forței Civice, a declarat că nu va susţine prin votul său adoptarea propunerii de lege, întrucât aceasta vine, în opinia sa, să cenzureze împrospătarea clasei politice referindu-se exclusiv la cazuri punctuale, și nu la viaţa politică românească în ansamblu.

“O asemenea iniţiativă legislativă vine să cenzureze împrospătarea vieţii politice. Nu avem cum să nu ne ridicăm împotriva unui asemenea text de lege, înţelegând totuşi că iniţiatorul o face nu gândindu-se la viaţa politică din România, ci la cazuri punctuale. O lege nu poate însă să trateze doar cazuri punctuale”, a spus Ungureanu. El a adăugat că legislaţia ar trebui să încurajeze crearea unor noi partide politice ca urmare a proiectelor unor organizaţii nonguvernamentale.

“Forţa Civică este un partid care s-a născut ca proiect politic al unei organizaţii nonguvernamentale. Cred că într-o democraţie autentică asemenea proiecte politice care, la sfârşit, după ce trec prin furcile caudine ale înregistrării legale, devin partide politice trebuie susţinute şi încurajate, pentru că în acest fel este exercitat un drept constituţional, dreptul la asociere. Mai mult decât atât, este determinantă această situaţie pentru sănătatea vieţii politice în general. Viaţa politică în România este controlată de trei partide şi nu credem că în momentul de faţă sănătatea clasei politice poate fi îmbunătăţită dacă toată clasa politică rămâne prizoniera acestor trei mari mecanisme de partid. Este nevoie de împrospătarea clasei politice şi acesta este un mecanism de împrospătare a clasei politice din România. Un asemenea partid are garanţia relaţiei directe, civice cu toţi cetăţenii interesaţi de participare mediată la viaţa politică”, a afirmat preşedintele Forţei Civice.

Hașotti: Fundațiile să nu fie confiscate de partide

La rândul său, liderul grupului senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a apreciat că propunerea legislativă este “una cât se poate de judicioasă”, grupul PNL susţinând adoptarea acesteia, “dar nu din considerente politice actuale, ci din experienţa vieţii politice de până acum”.

“Dacă sunt două-trei partide politice majore nu înseamnă că trebuie să creăm anumite confuzii, poate chiar diversiuni, şi nu mă refer la nimic concret, ci strict teoretic. Pentru ca un partid să preia din bagajul electoral pe care îl are o fundaţie care, iniţial, nu se vrea implicată politic şi încet-încet se implică politic, vine un partid şi confiscă activitatea civică a fundaţiei. Nu este corect. Cred că se creează o confuzie în societatea românească”, a declarat Haşotti, susţinându-şi punctul de vedere prin exemplul Alianţei Civice şi Partidului Alianţei Civice sau prin cel al Fundaţiei România Mare şi Partidului România Mare.

Legea are un caracter organic iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 97 de voturi pentru şi opt voturi împotrivă.

Sursa: www.evz.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page