InternationalStiri

INTERNATIONAL | Un nou scandal la Londra. Mai mulţi traderi sunt cercetaţi pentru manipularea dobânzilor. Cum ar putea fi afectaţi românii cu credite în dolari sau franci elveţieni

Traderi valutari de top de la unele dintre cele mai mari bănci din lume au fost trimişi în concediu, în urma unei investigaţii a autorităţilor britanice privind o posibilă manipulare a referinţei LIBOR, dobândă relevantă şi în România, la acordarea creditelor în dolari sau franci elveţieni. Persoanele în cauză sunt suspectate că ar fi manipulat ratele de schimb valutar prin intermediul unor camere de chat online, scrie Wall Street Journal.

LIBOR-ul reprezintă o dobândă medie a împrumuturilor în valută între bănci, dobândă folosită drept referinţă de către numeroase instituţii financiare monetare, printre care şi băncile comerciale din România. Evoluţia LIBOR-ului are un impact direct asupra costurilor unui credit pentru populaţie. O majorare a referinţei se traduce prin dobânzi mai ridicate la creditele în dolari sau în franci elveţieni accesate de persoanele şi companiile din România.

Cei peste 10 traderi implicaţi în cel mai recent scandal privind manipularea dobânzilor la valută sunt din New York, Londra şi Tokyo. Ei ar proveni de la cinci bănci de top, printre carfe Barclays, UBS şi Citigroup.

În cadrul investigaţiei au fost descoperite mai multe mesaje şi conversaţii purtate de aceşti traderi în camere online de chat având nume precum “cartelul” sau “clubul bandiţilor”. În cadrul acestor discuţii, traderii ar fi împărtăşit între ei, deci competiţiei, informaţii “sensibile” despre piaţă, glumind totodată despre posibilitatea de a influenţa ratele de schimb, au explicat surse apropiate anchetei.

Având în vedere amploarea pe care o ia investigaţia, autorităţii de reglementare din Marea Britanie, două bănci, respectiv Barclays şi UBS, au angajat avocaţi specializaţi în drept penal pentru a-i reprezenta pe traderii implicaţi în aceste discuţii, respectivii traderi fiind totodată trimişi în concediu.

Plecarea bruscă a acestor traderi reprezintă o problemă în sine pentru pieţele financiare internaţionale, în contextul în care la Londra se desfăşoară 41% din activitatea valutară din lume, dar şi pentru că trei dintre traderii trimişi acasă sunt foşti sau actuali membri ai comitetului pentru supravegherea pieţei valutare din cadrul Băncii Angliei.

Ancheta vine la puţin timp după ce un scandal similar s-a încheiat cu plata unor penalităţi de circa 3,5 miliarde de euro de către un grup format din cinci dintre cele mai mari bănci din lume.

Ce este LIBOR-ul şi câţi români sunt afectaţi

LIBOR, o abreviere de la London Interbank Offered Rate, reprezintă rata dobânzii de pe piaţa londoneză interbancară, mai exact, dobânzile pe care le aplică principalele bănci din lume pentru creditele în valute precum lira sterlină, euro, dolarul american sau francul elveţian.

LIBOR se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă practicate de mai multe bănci mari. Băncile care contribuie la formarea LIBOR sunt Bank of America, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Barclays Bank, BNP Paribas, Citibank, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan Chase, Lloyds Banking Group, Rabobank, Royal Bank of Canada, Societe Generale, Sumitomo Mitsui Bank, Norinchukin Bank, Royal Bank of Scotland şi UBS.

În România, LIBOR intră în costul de finanţare al unui credit în valută străină, cu excepţia împrumuturilor în euro. Mai exact, una dintre componentele care formează dobânda unui credit în franci elveţieni sau în dolari este referinţa LIBOR.

La nivelul lunii septembrie, soldul creditelor acordate persoanelor fizice în alte valute, în principal în dolari şi în franci elveţieni, se ridica la echivalentul a 11,9 miliarde de lei, în scădere cu 12,6% faţă de anul anterior, când acesta înregistra un nivel de 13,6 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Totodată, soldul creditelor în franci, dolari şi alte valute decât euro acordate companiilor atingea în septembrie echivalentul a 3,7 miliarde de lei, în scădere cu 14,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sursa: www.gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page