INTERNATIONAL | 10.000 de oameni părăsesc Portugalia în fiecare lună
Numărul muncitorilor portughezi care părăsesc ţara a atins un nou record anual, cu plecarea a 121.418 persoane – mai mult decât anteriorul record stabilit în 1966 când au plecat doar peste 120 000, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
În fiecare lună 10 118 persoane pleacă – mai ales în Franța, Luxemburg, Elveţia, Marea Britanie şi fosta colonie portugheză Angola – şi această tendinţă pare să continue, scrie Diário de Notícias.
Ziarul adaugă că “exodul de astăzi este diferit de cel din 1966”, când oamenii care au emigrat au fost mai ales muncitori fără studii superioare, care au trimis cea mai mare parte a banilor câştigaţi în Portugalia. Emigranţii de astăzi sunt în general tineri cu educaţie care pleacă pentru a lucra în alte ţări europene după ce au studiat pe cheltuiala statului portughez.
Șomaj de 16,9%
Nu există nicio încercare din partea guvernului portughez să oprească acest exod al creierelor. Rata șomajului a crescut puternic în Portugalia atingând nivelul record de 16,9% în trimestrul IV din 2012.
Angola a devenit noul El Dorado
Dacă timp de secole, fosta colonie portugheză Angola a fost exploatată de europeni, astăzi, în contextul în care economia portugheză se află în dificultate, economia Angolei bazată pe mineritul diamantelor şi petrol a crescut cu 10% pe an. Cu peste şapte mii de întreprinderi portugheze deja stabilite acolo şi legături lingvistice, umane şi politice, Angola a devenit noul El Dorado pentru un sector în creştere al forţei de muncă portugheze. “Există un singur motiv: în Portugalia, recesiunea se menţine şi acest lucru este valabil pentru toată lumea”, spune Ricardo Bordalo, un jurnalist portughez de la agenţia de ştiri Lusa. Lucrând în Angola între 2008 şi 2011, el a constatat că numărul compatrioţilor săi a crescut de la 20.000 la 130.000. ”A existat întotdeauna o relaţie specială între Portugalia şi Angola. Uneori ne urâm unii pe alţii, alteori ne iubim unii pe alţii, iar acum e rândul nostru să mergem acolo, dar nu este uşor să obţii o viză”, a precizat el.
Sursa: www.capital.ro