SANATATE | Soia, aliment – medicament
Mai ieftina decat carnea si mult mai sanatoasa decat orice aliment, soia este un excelent purificator al organismului, ducand vizibil la scaderea colesterolului si a toxinelor.
In primul rand, soia este o sursa importanta de vitamine si minerale, fiind una dintre putinele surse vegetale care furnizeaza toti cei opt aminoacizi esentiali – proteine de calitate. Ea contine acid folic, vitamina B3 , B6, E, magneziu, potasiu, fier, cupru si fosfor.
De asemenea, ea contine lipide de calitate ( acizi grasi polinesaturati) si determina o scadere a nivelului de colesterol “rau” din organism. Produsele din soia sunt recomandate in afectiuni ale inimii pentru ca nu contin colesterol si sunt bogate in fibre. De asemenea, ele reduc riscul cancerului de san in procent de 60% daca sunt consumate inca din perioada copilariei si ajuta femeile in perioada de menopauzei, incetinind pierderea de calciu din organism.
Ultimele cercetari in acest sens arata ca boabele de soia au calitatea de a proteja impotriva dezvoltarii cancerului de prostata si a celui mamar. Cercetatorii considera ca soia inhiba in cancer dezvoltarea a noi vase de sange , stopand dezvoltarea tumorilor.
De asemenea, soia contine lecitina, o substanta nutritionala esentiala pentru functionarea armonioasa a creierului, dar si in impiedicarea depunerii grasimilor din sange pe peretii vaselor sanguine.
Laptele de soia: este ideal pentru persoanele care au o intoleranta la lactoza sau sunt alergice la laptele de vaca. Este un izvor vegetal de fier care se asimileaza usor si o sursa bogata de celuloza.
Uleiul din soia: nivelul scazut de acizi grasi saturati face din uleiul de soia un produs bun pentru sanatate. Prezenta destul de importanta a acizilor nesaturati favorizeaza scaderea colesterolului din sange. Preparatele din soia sunt foarte potrivite pentru tratamentele dietetice ale diabeticilor, pentru ca boabele acesteia au un nivel scazut de glucide si nu contin colesterol.
Efectele benefice nu egaleaza insa actiunea unor medicamente hipocolesterolemiante care nu trebuie intrerupte, chiar daca urmezi o dieta bogata in soia.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro