NATIONAL | Când vor primi salariaţii CARDURI de masă de la angajatori
Noul format al tichetelor de masă va produce o serie de efecte atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi. Angajatorii vor trebui să plătească mai mult pentru achiziţionarea noilor tichete comparativ cu costurile suportate pentru achiziţionarea tichetelor pe suport hârtie. Salariaţii vor putea utiliza tichetele într-un număr restrâns de magazine şi restaurante, pentru că acestea vor trebui prevăzute cu aparate care să accepte plata ca tichetele de masă sub formă de carduri.
Achiziționarea tichetelor de masă în format electronic va presupune costuri mai mari pentru angajatori, comparativ cu achizionarea tichetele pe suport hârtie, este de părere Jean Istasse, general manager Sodexo Soluții pentru Motivare, una dintre companiile care emit bonuri de masă pe piață din România.
Totuși, regimul fiscal aplicat angajatorilor care acordă tichete de masă va rămâne neschimbat, indiferent de formă în care sunt emise aceste tichete, a adăugat acesta pentru AvocatNet.ro.
Angajatorii vor putea alege între a acorda salariaților tichete de masă pe suport hârtie sau tichete de masă electronice sub formă de carduri, această ultima categorie de tichete fiind introdusă printr-un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, aprobat de deputați în această săptămâna și care a fost trimis deja Președinției spre promulgare.
Sumele corespunzătoare tichetelor de masă acordate de angajatori salariaților sunt deductibile la calculul impozitului pe profit (în limitele valorii nominale indexate și a unui tichet pentru fiecare zi lucrată) și scutite de plată taxelor salariale ale angajatorului: CAS 20,8% (minim), Contribuții concedii și indemnizații (0,85%), Contribuția la fondul de garantare pentru plată creanțelor salariale 0,25%, Fondul de sănătate 5,2%, Fondul de șomaj 0,5%, Fondul asigurare accidente: 0,85% (maxim).
Camera Deputaţilor a adoptat în această săptămână propunerea legislativă privind introducerea tichetelor de masă în format electronic. Cu noile carduri, vei putea plăti exact cât consumi, nu mai eşti obligat să plăteşti diferenţa sau să iei produse în plus doar pentru a ajunge la valoarea tichetului de masă.
Potrivit proiectului, tichetele de masă emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere în numerar, sunt folosite numai pentru cumpărarea produselor alimentare, fără tutun sau alcool.
Deputatul PSD Florin Iordache, unul dintre iniţiatorii proiectului, a declarat că tichetele de masă în format electronic permit cumpărătorului să plătească exact valoarea din magazin, fară să fie obligat să cumpere şi altceva.
“Cumpărătorul va plăti exact valoarea din magazin. Spre exemplu, dacă valoarea tichetului de masă este de 10 lei, iar el cumpără de 7 lei, i se ofereau alte produse pentru a ajunge la valoarea de 10 lei. Deci, diferenţa de bani rămâne pe card”, a explicat Iordache.
legea permite un termen de trei luni până la intrarea în vigoare a tichetelor de masă electronice, cei care doresc putând opta şi pentru tichete în format de hârtie. Iordache a mai spus că magazinele vor trebui să fie dotate cu POS-uri speciale pentru tichetele de masă electronice.
Unităţile emitente de tichete de masă pe suport electronic sau de hârtie sunt obligate să deschidă conturi sau subconturi de plăţi distincte, prin care se vor derula sumele reprezentând încasările şi plăţile aferente valorii nominale a tichetelor de masă, astfel încât să permită o evidenţă clară a sumelor utilizate în temeiul contractelor încheiate cu angajatorii şi unităţile de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantinele restaurant şi bufetele.
În termen de trei luni, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor vor elabora normele de aplicare a legii, se mai prevede în textul legislativ.