NATIONAL | Poliţiştii au picat RADARUL: din 130 de „oameni ai legii”, monitorizaţi de noi timp de şase zile, câţi credeţi că respectă legea rutieră?
Nu porţi centura de siguranţă la volan, iei amendă de până la 240 de lei, iar în viitorul Cod rutier suma s-ar putea tripla. Ce păţeşte însă un poliţist care conduce maşina de serviciu şi nu are centura de siguranţă pusă? În cele mai multe cazuri, nimic sau cel mult primeşte un avertisment. Gândul a urmărit vreme de şase zile, în Braşov, câţi dintre “oamenii legii” respectă această regulă atunci când se urcă la volan. Din 130 de cazuri, doar în două şoferii şi-au pus centura. Experimentul Gândul a vizat maşinile de Poliţie, Jandarmerie, Ambulanţă şi SMURD.
Potrivit legii, şoferii acestora, la fel ca orice alt conducător auto, sunt obligaţi să poarte centura de siguranţă. Legea prevede că singurele excepţii de la această regulă vizează conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează, femeile în stare vizibilă de graviditate, şoferii de taxi, persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă, precum şi instructorii auto pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
Şeful Poliţiei Rutiere Braşov: “Cu ocazia instructajelor zilnice pe care le fac ofiţerii la intrarea în post, li se reaminteşte obligativitatea respectării normelor rutiere”
Şeful Poliţiei Rutiere Braşov, comisarul şef Claudiu Tămârjan, spune că poliţiştii sunt şi ei parte a societăţii româneşti şi au aceleaşi năravuri ca majoritatea românilor, când vine vorba de respectarea legii. Recunoaşte însă că sancţiunile nu sunt aspre. ”Credeţi-mă că de fiecare dată, cu ocazia instructajelor zilnice pe care le fac ofiţerii la intrarea în post, li se reaminteşte obligativitatea respectării normelor rutiere. Iar ofiţerii cu funcţii de comandă de la Serviciul Rutier organizează periodic acţiuni în trafic care vizează doar conduita rutieră a poliţiştilor. Şi de câte ori se constată încălcări ale normelor rutiere, să ştiţi că i-am oprit şi i-am sancţionat, nu cu sancţiune pecuniară, recunosc, ci doar cu avertisment şi cu puncte de penalizare”, a spus el. Asta în condiţiile în care, potrivit comisarului şef Tămârjan, pe lângă sancţiunile din Codul rutier, reglementările interne ale IGPR prevăd şi cercetarea disciplinară a poliţiştilor.
”E drept, până acum nimeni n-a fost cercetat disciplinar, dar de-acum gata, trecem şi la sancţiunile financiare prevăzute de lege şi la cercetarea disciplinară a celor care nesocotesc normele rutiere. Şi atunci cu siguranţă cred că lucrurile se vor schimba în bine, vă invit peste o lună, două să analizăm împreună dacă va fi aşa sau nu”, spune el.
Şeful IPJ Braşov: “De vreo două-trei zile am dat şi noi drumul exact la căutarea numai a situaţiilor de genul acesta”
Pe aceeaşi lungime de undă cu comisarul şef Tămârjan, şeful IPJ Braşov, chestorul Ioan Aron – fost, până de curând, mai-marele Corpului de Control al Ministerului de Interne – ne anunţă cum că i-am fi ”citit gândurile”.
”De vreo două-trei zile am dat şi noi drumul exact la căutarea numai a situaţiilor de genul acesta”, ne asigură chestorul Aron. ”Poliţistul e obligat să respecte primul legea pe care trebuie să o aplice. Dar până ne va intra asta în reflex…Sigur, aveţi dreptate, pentru orice poliţist reflexul trebuie să fie respectarea legii, poliţistul care nu respectă legea, din toate punctele de vedere, nu poate avea nici un fel de autoritate, nici morală, nici de alt fel, să-i sancţioneze pe ceilalţi care nu respectă legea. Şi aveţi dreptate şi că situaţia asta nu e doar la Braşov, ci în toată ţara, din păcate!”, a conchis şeful IPJ Braşov.
La rândul său, colonelul Alexandru Marc, şeful Brigăzii Mobile de Jandarmi Braşov, ne anunţă că, înainte de a lua vreo măsură, va purcede la ”verificări personale, chiar de azi, să vedem dacă lucrurile sunt într-adevăr aşa cum spuneţi dumneavoastră.” ”Iar dacă o să constat că e aşa, o să luăm imediat măsurile prevăzute de lege”, ne asigură apoi şeful colonelul Marc.
”Hai, bă, să dai tu interviu, că poate domnu’ e ziarist!”
Nepurtarea centurii de siguranţă nu este însă singura abatere identificată de Gândul în timpul experimentului. De exemplu, o maşină de poliţie a fost surprinsă oprită chiar pe trecerea de pietoni care delimitează parcarea din faţa Teatrului ”Sică Alexandrescu”, în vreme ce poliţistul stătea de vorbă cu un jandarm. ”Ce faceţi aici, ne pozaţi? Nu ştiţi că n-aveţi voie?”, este prima reacţie poliţistului. Întrebat de ce nu se prezintă şi nu spune care este textul de lege care interzice fotografiatul în loc public, preferă să facă stânga împrejur, aruncându-i din mers jandarmului: ”Hai, bă, să dai tu interviu, că poate domnu’ e ziarist!”.
Adrian Popescu este senior reporter al Ziarului Gândul
Sursa: www.gandul.info