NATIONAL | DOSARUL REFRENDUMULUI. Reporterul EVZ a fost pe urmele procurorului Lucian Papici. Tovarăşii lui Dragnea din comuna Suraia au fost recompensaţi cu antene TV şi slujbe
Localitatea vrânceană Suraia a fost epicentrul fraudei la referendumul de anul trecut. Acum, oamenii povestesc cum li s-au furat voturile. Cei vinovaţi spun că au fost ameninţaţi, dar s-au ales şi cu ceva foloase.
Comuna Suraia, de lângă Focşani, a intrat în folclorul naţional. Potrivit rechizitoriului DNA, numai pe lista suplimentară a uneia din secţiile de votare, 163 de persoane s-au trezit “votate” fără să intre în cabina de vot. Secţia 287 a devenit simbol naţional, iar cei şapte membri ai biroului electoral – un fel de apostoli ai votului multiplu. Între timp, inculpaţi, într-un dosar penal.
Unii localnici povestesc cu scârbă cum li s-au furat voturile la referendumul de anul trecut, iar alţii nu vor să-şi mai aducă aminte. Tineretul e la muncă, în Italia, iar bătrânii îşi văd de cazanele de ţuică, că tulburelul de Vrancea tocmai fierbe în butoaie. Legenda spune că, acum vreo 60 de ani, surăienii l-au aruncat în Siret, cu tot cu maşină, pe însuşi Ceauşescu, care venise cu colectivizarea. Deunăzi, a făcut vâlvă Gâdea, care i-a dat un televizor şi o antenă unui veteran de război ca să zică de rău de procurori. Moşul plăteşte azi abonamentul cu 70 de lei mai mult ca înainte.
Poştaşul din Suraia sună doar o dată!
Vestea că toţi cei şapte membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 287 din comuna lor au fost trimişi în judecată de DNA pentru fraudarea votului îi lasă rece, atât pe inculpaţi, cât şi pe votanţii din Suraia. Au alte probleme. “Nu ştiu dacă am vreo satisfacţie… Dacă aş zice că da, ar zice oamenii ăia că le vreau răul! Or, io nu vreau rău’ nimănui! Şi-aşa n-o să se schimbe nimic… N-am încredere nici în oameni, nici în Justiţie!”, oftează Aurora Lazăr, nevasta cârcimarului din Suraia. Tocmai e în deranj mare, că nu ştie cum să se mai împartă între oala cu zacuscă şi ailaltă cu tocană de legume care bolborosesc încet pe plită. Clienţi nu prea are în cursul săptămânii că “la Suraia, se bea bere, mai puţin tărie, că-i prea scumpă să vină «răchierii» să bea!”.
Pedelistul Valentin Manole (foto), poştaş la Suraia de 14 ani, inculpat şi el în dosarul fraudei de la referendumul anti-Băsescu, în calitate de membru al comisiei, se dă martir: “Nu mi-e frică! Că, io unul, nici procesul-verbal nu l-am semnat, că era în neregulă!”. Lumea spune că, de fapt, ar fi trădat şi a închis ochii la nelegiuire. O dă pe bune: “Pesediştii m-au ameninţat că rămân fără serviciu!”. Omul ştie multe: “Majoritatea oamenilor sunt debusolaţi, că ştiu că s-a furat pe rupte. Nu exagerez, în trei secţii s-au furat 1.500 de voturi din 2.400!”. La întrebarea dacă le-a zis asta şi procurorilor, se fâstâceşte. Pe stradă, oamenii habar n-au că s-a ajuns la judecată.
“Nu mă mai interesează… Să facă borş!”
Dumitru Statache (foto), zis “Purceaua”, 89 de ani, şi baba lui, Dumitra, de 88 de ani, s-au trezit că au votat fără să iasă din bătătură. “Ne-au votat fără să ştim şi am făcut panaramă! Dă-i în p…a mă-sii de hoţi!”, râde moşul cu ultimi doi dinţi din gură. Abia se ţine pe picioare, în două bastoane: “S-a speriat calu’ şi când a dat înapoi cu căruţa m-a călcat cu roata…”. Dar de votul său furat ce zice? “Nu mă mai interesează… Să facă borş!”. Cu porecla de “Purceaua” s-a ales acum vreo 80 de ani: “Eram la şcoală şi le căutam pe fete la «fudulia» lor! M-a văzut învăţătoarea şi aşa mi-a rămas «poreacla»!”.
Un tiz de-al său, Tudorel, un surăian cu 49 de ani mai tânăr, om muncit în Italia, a fost, la fel, furat de votul său. “Nu m-a interesat nici atunci şi nici acum nu vreau să ştiu!”, e scârbit bărbatul. “Nu se face nimic în ţara asta! Vedeţi casa? Io am ridicat-o, singur, cu mâinile astea”, îşi arată omul bătăturile din palmă. “Ce să vă zic de ăştia? Dumneavoastră plecaţi şi io rămân cu ei!”. Ditamai omul se ruşinează.
Şi-a luat ţeapă de la Gâdea!
Ghiţa Bobocea (foto), femeie la 56 de ani, rămasă văduvă la 36, cu cinci copii pe cap, a fost şi ea furată. Mai exact, s-a trezit că fetele ei, Didina – epileptică din născare – şi Mariana, plecată la muncă în Italia, au votat fără să ştie. “Am chemat urna mobilă, că fata are handicap, şi mi-au zis că nu se poate… Când m-am dus la secţie, era votată şi ea şi sor’sa! Ne-am săturat de atâtea umilinţe! Vreau dreptate!”, e aprigă femeia.
Vedeta satului e Adrian Verbiţă, un nene de 89 de ani care zice că e veteran de război. De fapt, moşul a făcut şase luni de prizonierat de război la ruşi, civil fiind. A devenit starul comunei atunci când a venit Gâdea, cu artileria Antenelor şi, în schimbul unei declaraţii cum că procurorii l-au pus să jure cu mâna pe Biblie că a fost la vot, a primit cadou un TV şi o antenă cu o grămadă de programe. ”
Doar trei luni a fost gratuit”
Bătrânul nu prea realizează că a fost victima unei manipulări. “Cred că se va face dreptate! Gâdea m-a pus să povestesc cum mi-au zis procurorii să jur pe Biblie. A dat ordin la Focşani şi miau adus antenă şi au schimbat şi cablurile!“, povesteşte veteranul cum s-a pricopsit. Tanti Profira, nevastă-sa i-a făcut, la prânz, varză cu carne. “Da’ acum am io canale mai multe, de sport, cum îmi place mie, da’ plătesc cu 70 de lei mai mult! Doar trei luni a fost gratuit…”, se oftică moşul.
Preoteasa inculpată şi urna mobilă
La şcoala veche din Suraia, acolo unde a funcţionat Secţia de vot 287, se împart ajutoarele. Vlad “Ghiţă” Neculai, împletitor de coşuri de răchită, plătit cu 300 de lei, la suta de coşuri, şi-a încărcat bicicleta cu două sarsanale pline cu făină, zahăr şi ulei: “E grea viaţa la Suraia. Ce voturi? Habar n-am… Mă doare la bască!”.
“A fost o confuzie de nume”
Exact acolo o doare şi pe Maria Hanganu, preoteasa satului. Este inculpată în “Dosarul Referendumul”, dar zice că e mai curată ca apa de izvor. Într-un capot roşu, cu floricele albastre, ciorapi verzi flauşaţi şi papuci de pâslă, tocmai l-a salvat pe fotoreporter de o nouă “compostare” a lui Miki, o potaie mică cu o gură la fel de mare ca a coanei preotese. “Nu ştiu de ce m-au inculpat! Nu sunt vinovată! La noi în secţie au venit să voteze alţii, din alte localităţi, că era zi de picnic şi e Siretu’ aproape… Io n-am constata nicio neregulă, în afară de una cu urna mobilă, că a fost o confuzie de nume!”, turuie preoteasa. Popa, adică bărbată- său, îi ia apărarea: “Nu se vede că-i comandă politică, Doamne iartă-mă!”.
Vinovaţi fără greşeală
Primarul Vasile Grosu, dezertor de la PDL la PSD, e convins că e vorba de o răfuială: “Io zic că e vorba de o răzbunare politică, că am plecat la PSD şi de-aia au venit ăştia! Felu’ în care au anchetat, de Sântă Mărie, m-a pus pe gânduri… Să meargă cu Biblia pe la bătrâni! Mi se pare politic!”. Primarul, aflat la 62 de ani la al doilea mandat, zice că au fost niscaiva nereguli: “Da’ fără vinovaţi! Că doar s-a greşit! Rubrica pentru semnături era prea îngustă şi votau prost… La toate alegerile au fost greşeli d-astea!”.
Sorin Sîngereanu, omul cu urna mobilă, a fost recompensat pentru “serviciile” sale cu un post călduţ de electrician la primărie. Mare parte din voturile fraudate s-au găsit în urna sa. Când i-am arătat ziarul cu concluziile rechizitoriului DNA, Sîngereanu a bravat: “Nu dau interviuri!”. Apoi, a fugit.
Complicii din Vrancea ai lui Liviu Dragnea
Ionel Stoica
Şapte membri ai Biroului Electoral al Secţiei de votare 287 din Suraia au fost trimişi în judecată de DNA pentru fraude electorale. Potrivit anchetatorilor aceştia sunt o parte dintre complicii vicepremierului PSD, Liviu Dragnea (50 de ani), în încercarea acestuia de a frauda rezultatele referendumului. Printre cei trimişi în judecată de DNA sunt Vili Stan (43 de ani), preşedintele secţiei de votare, şi preoteasa Maria Hanganu (62 de ani). Reprezentantul opoziţiei, Mic-Florin Manole (PDL), a fost pus sub acuzare.
Semnături falsificate
Specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică au constatat, la Suraia, 245 de falsuri: 163 de semnături pe listele suplimentare, 43 de semnături pe lista permanentă şi 39 de semnături pe lista suplimentară privind urnă mobilă.
DNA a atras atenţia asupra unei situaţii cel puţin bizare: unul dintre membrii Secţiei, Sorin Sîngerean, s-a deplasat singur de două ori, la intervale distincte de timp, cu urna mobilă: “în jurul orelor 13.00 şi în jurul orelor 17.00”. Preşedintele Secţiei şi Sângerean au explicat la DNA că au fost de două ori deorece, cu prilejul celei dintâi deplasări, nu au fost găsiţi acasă toţi cei care au făcut cerere de vot cu urna mobilă.
Urna mobilă
“Explicaţia este absurdă câtă vreme motivul ce justifică votul cu urna mobilă este tocmai caracterul nedeplasabil al alegătorului”, a explicat procurorul Lucian Papici.
“O altă întâmplare relevantă în privinţa falsificării listelor electorale ale secţiei de votare priveşte situaţia alegătorilor Statache Dumitru şi Statache Dumitra. Aceştia figurează la poziţiile 92 şi, respectiv, 93 de pe lista suplimentară – urnă mobilă, rubricile acestora fiind tăiate cu o linie de către Sorin”, a mai explicat procurorul DNA. Totuşi, cei doi alegători apar că au votat şi pe lista electorală permanentă.
“La secţia de votare au venit două persoane, soţ şi soţie, în vârstă, care au dorit să voteze şi, în prima fază, li s-a spus că au făcut cerere pentru urna mobilă şi deja au votat. Cele două persoane au replicat că nu au votat, după care au plecat nemulţumite, însă aceştia au fost întorşi din drum de Stan Vili, care le-a permis să voteze, semnând pe listele permanente”,a povestit unul dintre observatori. După ce scandalul a fost făcut public, Vili Stan a anulat două voturi de pe lista electorală suplimentară.
Sursa: www.evz.ro