SANATATE | Fructele stoarse, mai bune decat cele intregi
Efectele terapeutice ale fructelor au fost dovedite de foarte mult timp si inca se mai fac cercetatari in aceasta privinta. Se stie despre mere ca sunt indicate in tratarea bolilor renale, hepatice si cardiovasculare , despre prune – in afectiuni digestive precum constipatia, despre struguri ca sunt o sursa importanta de fructoza , glucoza, substante minerale etc.
Insa, o echipa de cercetatori francezi vine cu o noua teorie dar nu asupra fructelelor in starea lor naturala, ci a sucului obtinut din fructele stoarse. Potrivit specialistilor, se pare ca sucul obtinut prin stoarcere contine mai multi antioxidanti decat fructul intreg. In aceasta privinta, sucul de mere si cel de struguri negri sunt cele mai bogate in antioxidanti care au rolul de a proteja impotriva bolilor cardiovasculare.
Cercetatorii francezi au observat ca sucul reduce mai repede decat fructul nivelul colesterolului din sange. Astfel, merele micsoreaza colesterolul cu 11 procente, iar sucul de mere cu 24 de procente, strugurii cu 30 de procente si sucul de struguri cu 34 de procente.
De asemenea, proprietatile curative ale sucului au aplecat balanta si in ceea ce priveste protectia de ateroscleroza, un factor major de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Oamenii de stiinta francezi mai afirma si ca sucul de struguri este mai eficient decat cel de mere pentru ca are mai multi compusi antioxidanti.
Chiar si asa, ei spun ca nu trebuie neglijat nici consumul de fructe proaspete, caci si acestea au un rol important in mentinerea sanatatii. Studiul a anulat insa teoriile care spuneau ca prin stoarcere fructele isi pierd din proprietati.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro