Diverse

DIVERSE | TAXE ABERANTE în România. Plăteşti 44 lei pentru dividende de 5 lei

Taxele peste taxe puse pe toate veniturile românilor duc la situaţii absolut incredibile. Cea mai recentă situaţie este aceea în care 5,5 milioane de mici acţionari ai SIF-urilor, cărora le revine un dividend net în valoare de sub 5 lei, vor fi OBLIGAŢI să plătească CASS în valoare de 44 lei.

Românii care sunt acţionari la SIF-uri în urma programelor de privatizare în masă şi nu au alte venituri în afară de cele din dividendele cuvenite au primit înştiinţări de plată pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferente dividendelor în cuantum de 44 de lei, potrivit Mediafax.

Persoanele care au devenit acţionari la cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) în urma privatizării în masă au deţineri foarte mici, existând circa 5,5 milioane de acţionari cărora le revine un dividend net în valoare de sub 5 lei, conform datelor SIF Moldova, transmise de Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT).

“Pentru aceste dividende, indiferent la cât se cifrează ele per acţionar, SIF-urile au obligaţia de a plăti la buget impozitul pentru venituri, indiferent dacă sumele respective sunt plătite efectiv acţionarilor sau nu. Acţionarii, la rândul lor, au de asemenea de achitat taxe în consecinţă, indiferent dacă şi-au încasat sau nu dividendele”, arată ARSIT într-un comunicat.

Fiscul a transmis Caselor de sănătate aceste informaţii în 2013, iar acţionarii pentru care venitul din dividende era venit unic au primit decizii de impunere din oficiu, expediate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru CASS aferente acestor venituri.

Deciziile de impunere stabileau debite de plată, precum şi dobânzi şi penalităţi pentru neplata acestora la timp.

“Aşa se face că un număr semnificativ de români au de plată în 2013 un impozit de 44 lei, pentru o sumă de cinci lei pe care posibil să nu o fi încasat. În consecinţă, ARSIT a trimis o scrisoare către ANAF, sesizând aspectele mai sus menţionate şi a solicitat anularea deciziilor de impunere din oficiu emise de Casele de Sănătate şi reanalizarea acestora, precum şi o modificare legislativă”, se mai spune în comunicat.

Organizaţia a primit, până la 10 octombrie, doar răspunsuri parţiale din partea autorităţilor la solicitările înaintate.

Taxe pe orice

Cea mai recentă invenţie a Guvernului în materie de taxe a fost obligaţia de plată a CASS pentru veniturile de chirii, cu începere de la 1 ianuarie 2014.

De asemenea, proprietarii de terenuri care obţin venituri din arendă vor fi obligaţi să plătească contribuţii de sănătate în cuantum de 5,5%, la fel ca şi cei care au venituri din chiria locuinţelor.

Decizia Guvernului de a extinde la toate persoanele fizice plata contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate (CASS) de 5,5% pe chirii este o formă de creștere a cotei unice de impozitare și descurajează investițiile în construcții, au declarat într-o poziţie comună Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și Fundația Romanian Business Leaders (RBL).

Cele două organizații ale mediului de afaceri critică proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Finanțelor Publice privind extinderea CASS la chirii și în cazul contribuabililor care deja plătesc această taxă din alte venituri, începând cu anul 2014.

Un alt impozit care va intra în vigoare de la anul îi va afecta pe micii patroni. Impozitul forfetar va înlocui impozitul de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Spre exemplu, un restaurant mediu din Bucureşti va plăti în jur de 4.000 euro pe an, o pensiune de pe Valea Prahovei aprox. 120 lei pe loc de cazare, iar un service auto ar putea plăti circa 14.000 euro pe an.

Noul impozit îi va forţa pe mulţi dintre micii afacerişti să îşi închidă prăvălia, va face discriminări arbitrare între competitorii din aceeaşi piaţă şi va avea efecte negative asupra turismului românesc, sunt de părere consultanţii fiscali investigaţi de Realitatea.net.

Micii patroni de chioşcuri, baruri, terase, covrigării şi alte unităţi de alimentaţie vor fi cei mai defavorizaţi de noile metode de calcul. Aceştia vor fi obligaţi să scoată din buzunar cel puţin 40% din suma pe care o vor plăti cele mai mari şi mai luxoase restaurante din zonele centrale ale oraşelor.

Sursa: www.realitatea.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page