Diverse

DIVERSE | Aplicaţia care te SALVEAZĂ ÎN CAZ DE CUTREMUR. Seismologii îţi spun cum funcţionează

Dacă veştile despre seisme anunţate de specialişti v-au pus pe gânduri, ei bine, ar trebui să ştiţi că există o posibilitatea să aflaţi când se va întâmpla asta, cu câteva secunde înainte de producerea lui. Există o aplicaţie care poate fi instalată pe iPhone, scrie atitudineaonline.ro.

Din data de 14 martie 2002, Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA) a fost constituit ca asociaţie non profit având ca principala activitate studiul seismelor în general şi aplicarea acestor studii pentru zona Vrancea. Particularităţile zonei Vrancea au permis dezvoltarea de către IRSA a unui Sistem de Monitorizare şi Avertizare Seismică.

Avertizarea, posibilă doar prin intermediul aplicaţiei Alertă Cutremur Vrancea, oferă românilor o fereastră de câteva secunde, interval de timp în care pot lua deciziile cele mai corecte pentru protejarea vieţii. Aplicaţia „alertă cutremur” poate fi descărcată de pe www.alertacutremur.ro şi costă lunar 9,99 euro şi anual 99,99 euro.

Cum poate o astfel de aplicaţie, odată instalată în telefonul mobil, să-ţi salveze viaţa? Reprezentanţii Institutului Român de Seismologie Aplicată explică, pe site-ul mai sus menţionat.

“La declanşarea în adâncime a unui eveniment seismic, mişcarea pământului provoacă apariţia unei unde sferice de volum cu două componente: unda seismică P şi unda seismică S. Principiul Avertizării Seismice se bazează pe diferenţa de timp dintre momentul declanşării alarmei seismice, atunci când în Vrancea se detectează unda P şi momentul sosirii undei S în punctul unde se află abonatul. Unda P nu este periculoasă pentru clădiri deoarece este percepută la suprafaţă ca un mic şoc în plan vertical, asemănător unei „saltări”. În schimb, unda S este periculoasă deoarece deplasarea ei se face cu mişcări ondulatorii, aceasta fiind resimţită la suprafaţa solului sub forma unei mişcări de forfecare, de balans în plan orizontal”, scrie pe alertacutremur.ro.

La modul general, timpii de avertizare sunt relativ mici, de la câteva secunde la maximum un minut, în funcţie de distanţa unde vă aflaţi faţă de Vrancea. De exemplu, la Constanţa, alarma antenţionează producerea cutremurului cu 50 secunde înainte, iar la Bucureşti, cu 34 secunde.

Sursa: www.realitatea.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page