SANATATE | Alimentatia potrivita pentru un par sanatos
Indiferent ca esti femeie sau barbat, iti doresti un par frumos si sanatos si, in ciuda faptului ca produsele de infrumusetare incearca „sa ti se strecoare pe sub piele” prin intermediul publicitatii, trebuie sa stii ca niciun tratament intensiv de hidratare, niciun balsam si nicio masca nu iti va ajuta parul sa fie asa cum iti doresti tu, daca nu ai o alimentatie care sa te ajute in acest sens.
Asadar, daca iti doresti un par de invidiat , trebuie sa urmezi un regim bazat pe urmatoarele vitamine:
Vitamina A (retinol)
Reprezinta un factor important in mentinerea sanatatii pielii, a parului si a danturii. Aceasta asigura mentinerea sebumului pielii capului in limite normale. Vitamina A se regaseste in galbenus de ou, rinichi, ficat, lapte, morcov, spanac, varza creata, pepene galben, piersici, caise, dovleac, peste gras (hering, sardina, somon) si galbenus de ou.
Atentie mare in cazul gravidelor: o cantitate prea mare de Vitamina A poate duce la nasterea copiilor cu malformatii.
Vitamina B
Pentru un par frumos si sanatos, consuma cat mai multe alimente bogate in Vitamina B. Vitaminele B1 (stridii, drojdie de bere , fasole uscata, carne, germeni de grau, paine, cereale, unt de arahide), B2 (produse lactate, carne, peste, broccoli, cereale), B6 (carne de pui, peste, oua, ridichi, nuci, alune, orez si soia) si B 12 (lactate si oua) sunt esentiale atunci cand se doreste un par frumos si sanatos.
Vitamina C
Pe langa multele proprietati pe care le are la utilizarea pe cale interna, Vitamina C este un adevarat elixir in momentul in care este folosita pe cale externa, in interiorul mastilor pentru par. O simpla clatire cu apa amestecata cu suc de lamaie, hraneste parul si il face mai lucitor si ii da un aspect sanatos. Vitamina C se regaseste in citrice (lamai, portocale, pomelo etc)
Vitamina D (calciferolul, vitamina antirahitica)
Alimentele indispensabile unui corp sanatos si a unei podoape capilare de invidiat sunt cele bogate in Vitamina D. Aceasta echilibreaza calciul necesar si se regaseste in pestele gras (hering, sardine, somon), untura de peste, galbenus de ou, lactate si unt.
Fier
Femeile sunt predispuse carentei de fier, mai ales in perioada menstruatiei. Fierul este vital pentru hranire si oxigenarea celulelor si mai ales pentru reproducerea parului, asadar este necesara o dieta bazata pe alimente ce contin fier (inima si ficat de vita, scoici, rinichi, ficat de porc, carne de vita, galbenus de ou, fasole, nuci, fulgi de ovaz, sparanghel si melasa.
Seleniu
Seleniul are rolul de a revigora aspectul parului si al pielii, asadar este recomandat sa se foloseasca zilnic o doza de 60 – 80 mcg (un microgram). Seleniul se gaseste, in cantitati reduse, in languste, scoici, crab, stridii, ton, ficat, rinichi, cereale integrale, nuci, usturoi, ceapa si drojdie de bere.
Siliciu
Siliciul are un efect benefic asupra parului, pielii si unghiilor, dar are si un rol foarte important in dezvoltarea sistemului vascular, respirator si osos. Acesta se regaseste in alimente precum: coaja fructelor si a legumelor, ceapa, ciuperci, fasole verde, lamai, mere, pastarnac, praz, ridichi, struguri, usturoi sau urzici.
Zinc
Lipsa zincului are efecte negative precum: caderea excesiva a parului, deformarea unghiilor sau accelerarea ritmului de imbatranire. Acesta se regaseste in urmatoarele alimente: ovaz, secara , migdale, seminte de dovleac , mazare.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro