POLITICA | Are Mihai Răzvan Ungureanu ce îi trebuie unui președinte?
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu declara, cu puțină vreme în urmă, la Antena 3, că şi-ar dori ca, la un moment dat, să deţină o funcţie aleasă prin vot. Şi preşedintele Traian Băsescu a mărturisit că s-a gândit la o eventuală candidatură a lui Ungureanu la prezidenţiale.
„Adevărul” a mers pe linia unui premier prezidenţiabil, încercând să determine în ce măsură există un profil al candidatului la prezidenţiale şi să determine dacă Mihai Răzvan Ungureanu îl îndeplineşte. Am discutat despre această posibilitate cu fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, și cu politologul Romulus Brâncoveanu.
Drumul către prezidenţiale este succesul ca premier
Premier şi preşedinte, amândoi au fost de acord că primul pas al lui Ungureanu pe aleea prezidenţialelor este un mandat de succes în funcţia de prim-ministru.
„Nu poţi să speri la mai mult, la un pas mai important în politică, în absenţa unei performanţe în funcţia de premier”, a declarat Ungureanu.
Preşedintele Băsescu consideră, însă, că succesul premierului va fi dat de rata de absorbţie a fondurilor europene.
„Să absoarbă cele şase miliarde de la UE anul acesta şi putem spune toţi că am avut un premier perfect. Să ştiţi că o absorbţie de şase miliarde ne dă o creştere economică de 3%. Nu am alt criteriu”, a arătat preşedintele.
Premierul numit din fruntea SIE
Cele mai multe critici i-au fost aduse preşedintelui Traian Băsescu pentru că a nominalizat, pentru şefia Guvernului, un director al Serviciilor de Informaţii Externe. Românii au fost reticenţi având în vedere titulatura precedentă a lui Ungureanu. Două dintre cele trei exemple de șefi de Servicii care au căpătat fotolii de conducere nu sunt o mândrie.
L-ar vota românii pe Mihai Răzvan Ungureanu?
Pentru fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, este foarte importantă experiența campaniei electorale.
„Mihai Răzvan Ungureanu are suporterii lui în Moldolva, însă este greu să spui dacă se identifică, din moment ce nu a candidat niciodată. Singura funcție la care a candidat Mihai Răzvan Ungureanu este funcția de vicepreședinte al PNL.
Crin Antonescu nu este neapărat reprezentativ pentru electoratul român, dar are mai multă experiență. Mi-l imaginez mai curând pe Crin Antonescu vorbind în campanie decât pe Ungureanu.”
Politologul Romulus Brâncoveanu a subliniat că premierul Ungureanu ar putea să fie votat, „dar nu pentru că ar fi asemănător cu unii sau cu alții dintre cetățeni”.
În aceeași notă a apreciat și Adrian Cioroianu o presupusă candidatură a lui Mihai Răzvan Ungureanu la prezidențiale, arătând că votul românilor este dat mai degrabă pentru a scăpa de anumiți lideri.
„Nici Emil Constantinescu nu semăna cu toţi românii când a candidat şi totuşi a câştigat. Sunt mai mulţi factori care concură aici, eu nu aş accentua numai pe dorinţa românului de a vota pe unul sau pe altul. Nici pe Traian Băsescu nu cred că l-au votat pentru că se identificau cu el. Era dezamăgirea şi dorinţa de a scăpa de Adrian Năstase mai curând decât identificarea românilor în Traian Băsescu. Pentru români, contează ce spune candidatul la prezidenţiale, cum o spune, ce imagine îşi creează fiecare.”