SANATATE | Ce sa mananci pentru a evita bolile de inima
Imbunatatirea obiceiurilor alimentare si reducerea nivelului colesterolului sunt doua dintre cele mai bune metode pentru a evita bolile cardiace. Consuma alimente care nu contin grasimi sau contin intr-o cantitate foarte mica si introdu in hrana zilnica atat fructe, cat si legume si vei avea o inima mai sanatoasa.
Iata cativa pasi care te pot ajuta sa previi aparitia bolilor de inima:
Include fructe si legume in alimentatia ta. Acestea nu numai ca te vor feri de bolile de inima, dar iti vor intari sistemul imunitar si detoxifia organismul. Mere, lamai, kiwi, banane, afine – toate sunt benefice sanatatii tale. In acelasi timp, dietele bazate pe fructe si legume sunt asociate cu un risc mai mic de cancer de plaman, colon, esofag si stomac.
Consuma cereale integrale si paste. Acestea reduc riscul de boli cardiovasculare , de cancer de colon, diabet si previn multe alte afectiuni datorita continutului bogat in fibre. Un studiu facut timp de 20 de ani pe aproximativ 22 de mii de barbati a avut urmatorul rezultat: riscul aparitiei bolilor cardiace scade proportional cu numarul de portii de cereale integrale consumate. Continutul ridicat de potasiu, pe care cerealele integrale il au, reduce tensiunea arteriala, iar fitoestrogenii scad nivelul de colesterol rau si grasimi din sange.
Introdu in alimentatia ta mancaruri care contin potasiu. Acesta ajuta la prevenirea si controlarea tensiunii arteriale. In general fructele (banane, papaya, avocado), legumele, pestele, ficatul, fasolea, cartofii si unele produse lactate sunt bogate in potasiu.
Incearca sa inlocuiesti uleiul de floarea soarelui cu uleiul de masline. Acesta din urma este bogat in grasimi mononesaturate care au rolul de scadea nivelul colesterolului “rau”. Uleiul de masline contine antioxidanti care ajuta la contractia cardiaca.
Mananca usturoi. Usturoiul este un aliment care, consumat zilnic, scade nivelul colesterolului, impiedicand depunerea acestuia pe vasele de sange. In acelasi timp, usturoiul reduce nivelul trigliceridelor din sange.
Ardeiul iute previne cresterea nivelului de zahar din sange (excesul de zahar din sange duce la formarea colesterolului pe vasele inimii). Poti adauga ardei in salate sau il poti manca la ciorba.
Evita sa mananci alimente grase precum lapte, smantana, unt, branza, inghetata. Atunci cand mergi in supermarket pentru cumparaturi, citeste cu atentie eticheta produselor si achizitioneaza-le doar pe cele care au un continut scazut de grasimi.
Evita carnea de rata, gasca si porc. Cea mai multa grasime se gaseste in carnea de rata, gasca si porc, de aceea este bine sa privilegiezi carnea de vita si pestele. Daca totusi poftesti foarte mult si nu te poti abtine sa nu gusti, ai grija macar ca aceasta sa fie bine curatata de grasime. Nici pielea de pui nu este foarte sanatoasa, aceasta este grasa si foarte calorica.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro