SANATATE | Alimentele care agraveaza refluxul gastro-esofagian
Ai simtit o senzatie neplacuta de acru in gura, din cauza unui lichid provenit din stomac ? Aceasta reactie acida poarta denumirea de reflux gastro-esofagian si este o tulburare a sfincterului esofagian, valva situata intre esofag si stomac.
Sfincterul are rolul de a impiedica urcarea continutul din stomac in esofag. In momentul in care exista o tulburare, sfincterul lasa sa treaca sucul gastric din stomac in esofag.
Manifestari ale refluxului gastro-esofagian
Exista numeroase manifestari care pot semnala un reflux gastro-esofagian:
- Arsuri in zona gatului si a pieptului care survin de obicei in pozitia alungita si apar de obicei dupa luarea mesei;
- Arsuri la stomac;
- Raguseala;
- Dificultati la inghitit;
- Tuse seaca sau gafait, adesea in timpul noptii, similara unei crize de astm;
- Dureri in zona pectorala.
Complicatiile refluxului
In marea majoritate a cazurilor, refluxul gastro-esofagian este banal si nu reprezinta niciun caracter de gravitate. Insa, un reflux gastro-esofagian se poate complica in esofagita provocata de o inflamatie a mucoasei esofagului. La randul ei, esofagita poate genera complicatii grave pentru organism: ulcer de esofag, hemoragii digestive, cancer de esofag in situatii mai rare.
Masuri de prevenire
Numeroase alimente si bauturi reprezinta factori de risc ai refluxului gastro-esofagian. Iata principalele alimente care favorizeaza aparitia senzatiei de acru in gura:
Ciocolata. Ciocolata contribuie la relaxarea muschilor sfincterului ceea ce favorizeaza deplasarea sucului gastric.
Laptele. Grasimile, proteinele si calciul prezente in lapte stimuleaza foarte mult aciditatea gastrica.
Alimentele grase. Alimentele bogate in grasimi cresc secretiile acide din stomac. In aceasta categorie intra: branza, untul, sosurile, produsele de patiserie etc.
Citricele. Aciditatea portocalelor, a grepfruitului, a lamailor creste aciditatea sucului gastric.
Menta. Menta favorizeaza relaxarea valvei esofagului ceea ce duce la aparitia refluxului gastro-esofagian.
Rosiile si ceapa. Aceste legume irita mucoasa esofagului si automat graveaza arsurile la stomac.
Condimentele, ierburile aromate. Mancarurile foarte condimentate si aromate irita mucoasa esofagului si a stomacului.
Bauturile carbogazoase. Bauturile gazoase pot reprezenta un factor agravant al refluxului gastro-esofagian, deoarece provoaca senzatia de balonare a stomacului.
Alcoolul. Bauturile alcoolizate, cum este vinul, berea sau alcoolul foarte puternic, participa la relaxarea sfincterului esofagian, favorizand astfel aparitia refluxului. Riscul este mai mare in momentul in care se consuma alcool pe stomacul gol.
Cafea si ceai. De asemenea, anumite substante din cafea si ceai favorizeaza relaxarea sfincterului si irita mucoasa esofagului.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro