Important

SANATATE | Descopera ce muzica ii ajuta pe pacienti sa se relaxeze si sa se vindece mai repede dupa o operatie

Potrivit unui studiu britanic, “I’ve Got You Under My Skin”, cantata de Frank Sinatra poate reduce stresul pacientilor care trec printr-o interventie chirurgicala cu anestezie locala.

Muzica ascultata in surdina, in special cea clasica, reprezinta una dintre optiunile de top ale pacientilor si chirurgilor care au luat parte la un studiu in cadrul Clinicii John Radcliffe, din Oxford.

Medicii din cadrul sectiei de chirurgie estetica si reconstructiva a Clinicii John Radcliffe, din Oxford, au analizat datele colectate de la 96 de pacienti pe care i-au impartit in doua grupuri. Pacientii din primul grup au fost supusi interventiei chirurgicale in timp ce ascultau muzica, iar oamenii din cel de-al doilea grup au fost operati intr-o atmosfera clasica.

Toate persoanele care au luat parte la studiu au suferit operatii estetice sau reconstructive. Pacientilor le-a fost masurat nivelul de anxietate atat inainte de a intra in operatie, cat si in timpul interventiei.


Rezultatele cercetarii, publicate in Analele Colegiului Regal de Chirurgie, au aratat ca pacientii care au ascultat muzica au fost cu 29% mai putin stresati, inspirand, in medie, de 11 ori pe minut, spre deosebire de 13 ori, in cazul celor care nu au avut parte de fundalul muzical.

Cercetarea este prima care analizeaza efectul muzicii asupra pacientilor supusi la interventii chirurgicale care nu necesita anestezie totala. Rezultatele au scos la iveala ca fundalul muzical le distrage atentia pacientilor de la operatia la care sunt supusi.

“Au intampinat ideea cu multa placere. Chiar o mica operatie poate fi o mare sursa de stres. Nu am ales nimic care sa produca un zgomot deranjant. Am pus Beethoven si Vivaldi sau Sinatra pentru cei mai romantici”, a explicat Apul Parikh, unul dintre chirurgi.

Specialistii spun ca persoanele reactioneaza diferit la stresul pe care il presupune o interventie chirurgicala. Persoanele mai calme reactioneaza mai bine la durere si isi revin mai usor.

Studiile anterioare au aratat ca muzica clasica are un impact benefic asupra sanatatii pacientilor, in special partiturile lui precum cele ale lui Bach, Mozart sau ale compozitorilor italieni. Insa niciodata pana acum nu a mai fost analizat impactul pe care il are muzica asupra pacientilor in timpul interventiilor chirurgicale.

Efectele muzicii asupra starii de sanatate au fost considerate benefice inca din cele mai vechi timpuri. Pacientii care sufera de dementa isi pot reveni mai usor daca sunt supusi la terapia cu muzica.

Sursa: Gandul

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page