Stiri

NATIONAL | 6 milioane de lei pe un referendum inutil, când avem o lege care rezolvă problema maidanezilor din Capitala

Primarul capitalei Sorin Oprescu a obţinut vineri girul din partea consilierilor locali pentru organizarea unui referendum privind eutanasierea câinilor fără stăpân din Capitală. Edilul a explicat necesitatea acestui costisitor referendum invocând ambiguitatea legilor în vigoare în ceea ce priveşte eutanasierea: legile 205/2004 şi 227/2002.

„Ordonanţa de Urgenţă 155/2001, privind gestionarea câinilor fără stăpân, permite eutanasierea acestora dacă, într-un termen de 7 zile de la capturare, nu au fost revendicaţi sau adoptaţi. Legea 227 din 2002 reglementeaza acelasi lucru. Dar, în octombrie 2007 fostul senator PC Marius Marinescu s-a bătut în Parlament pentru modificarea Legii 205 din 2004 pentru protecţia animalelor, iar din ianuarie 2008 aceasta a fost adoptată. Ce prevede: «este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar» Şi dacă iniţial legea lui Marinescu se referea la animalele cu deţinător, ea a avut efecte şi asupra animalelor fără stăpân. Au avut grijă ONG-urile de acest lucru“, a declarat Sorin Oprescu, vineri, la şedinţa de Consiliu General.

Însă cadrul legal pe care îl are România în prezent pentru a elimina câinii maidanezi este oferit de legea specială 227/2002. Această lege prevede că, după examinarea de către medicul veterinar, câinii fără stăpân care sunt bolnavi cronic şi incurabil trebuie să fie eutanasiaţi imediat ce au fost aduşi în adăposturi. Lege care este aplicată cu succes, din 2006, de primarul Constantin Hogea, din Tulcea.

Astfel, referendumul de la 6 octombrie, pentru care Municipalitatea cheltuieşte şase milioane de lei, este intuil: cadrul legal există, doar că nu este aplicat corespunzător. De asemenea, eutanasia este obligatorie, prin lege, pentru restul animalelor care nu au fost revendicate sau adoptate în termen de 7 zile. Ce-i drept, legislaţia în vigoare nu prevede sancţiuni pentru nerespectarea acestei obligaţii.

sursa: Adevarul.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page