Sanatate

SANATATE | Beneficiile consumului de ceapa

Denumita de unii gastronomi “regina legumelor” datorita gustului sau patrunzator, ceapa este o leguma consumata si apreciata de oameni din intreaga lume. Adaugata in salate, in ciorbe, diverse mancaruri sau consumata ca atare alaturi de alimente mai grase, ceapa este este o leguma bogata in vitamine si minerale.

Pe langa vitaminele A, B , C, acid folic, minerale (calciu, fier,  fosfor, magneziu) si fibre, ceapa detine puternice proprietati si antibacteriene.

Iata cateva dintre beneficiile pe care ceapa le aduce sanatatii:

Regleaza tensiunea arteriala
Daca ai probleme cu tensiunea arteriala, incearca sa consumi cat mai des ceapa, indiferent ca este cruda sau fiarta. Ceapa ajuta la scaderea tensiunii in mod natural, iar in plus, subtiaza sangele si dizolva cheagurile formate.

Trateaza anemia
Ceapa are in compozitia sa cantitati impresionante de fier, mineral care castiga intotdeauna lupta impotriva anemiei. O ceapa medie consumata cel putin o data pe saptamana, te va ajuta sa invingi anemia si sa ai o stare mai buna de sanatate.

Regleaza colesterolul
Consumul de ceapa cruda creste nivelul colesterolului bun si il reduce pe cel rau. In urma unor studii recente s-a demonstrat faptul ca aceasta leguma protejeaza sangele de efectele nocive produse de manacarurile grase. Din acest motiv, este recomandat ca alimentele foarte grase (sunca, slanina , kaiserul etc) sa fie consumate alaturi de cantitati suficiente de ceapa. Mai exact, nutritionistii au  ajuns la concluzia ca ceapa  „mananca” grasimile, ceea ce duce la epurarea celulelor grase si favorizeaza digestia.

Vindeca infectiile
Compusii de sulf prezenti in ceapa (reponsabili de mirosul intepator si aroma puternica) ajuta la vindecarea infectiilor din organism. Cu cat este consumata mai mult si mai des, cu atat organismul este mai ferit de boli si infectii.

Previne si trateaza raceala
S-a constatat ca persoanele care consuma frecvent ceapa (in special cruda)  sufera mai rar de raceala si gripa , spre deosebire de cei care nu mananca aceasta leguma. De asemenea, ceapa actioneaza ca un antibiotic si grabeste vindecarea organismului atunci cand acesta a contractat anumiti virusi.

Trateaza infectiile tractului urinar
Proprietatile antibacteriene ale cepei ajuta la indepartarea senzatiei de arsura la urinare si grabeste vindecarea infectiilor urinare. Curata si taie in patru bucati egale o ceapa de marime medie, fierbe-o in 200 ml de apa. Lasa ceaiul la racit si consuma-l pe parcursul zilei. Urmeaza acest tratament cel putin o saptamana, in paralel cu tratamentul medicamentos recomandat de medic.

Induce somnul
Daca ai probleme cu insomnia si nu vrei sa apelezi la medicamente, incearca sa consumi ceapa cu aproximativ o ora inainte de culcare. Totusi, evita sa mananci o cantitate mare pentru a evita sa ai probleme cu stomacul.

Calmeaza tusea
Ceaiul de ceapa se dovedeste un bun calmant al tusei si un expectorant exficient. Ceaiul de ceapa se gaseste la plafar sau poate fi preparat chiar te tine acasa. Taie o ceapa in patru si pune-o la fiert pana scade putin din apa. Pentru un gust mai bun poti adauga doua-trei lingurite cu miere poliflora.

Atentie: chiar daca ceapa are foarte multe beneficii, nu uita totusi ca orice exces are repercursiuni.

Sfat: pentru a evita lacrimarea si usturimea ochilor la curatarea legumei, curata ceapa sub apa pentru a impiedica sulful (cel care este vinovat de acest fenomen) sa fie eliberat in aer si sa intre in contact cu ochii.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page