Sanatate

SANATATE | Beneficiile morcovului asupra sanatatii

Morcovii sunt surse excelente de compusi antioxidanti si cea mai bogata sursa vegetala de provitamina A, cunoscuta si sub denumirea de caroten. Toti acesti compusi ajuta la prevenirea maladiilor cardiovasculare si a cancerului si stimuleaza sistemul vizual mai ales pe timpul noptii.

Morcovul este o leguma cu o radacina carnoasa, lunguiata si colorata, iar la suprafata frunzele sunt asemenea unui pamatuf de pene verzi.  Morcovul este o leguma intens folosita in prepararea mancarurilor si datorita calitatilor nutritionale este introdusa in alimentatia bebelusilor, inca din primele luni de viata.

Previne maladiile cardiovasculare
In statul american Massachusetts au fost efectuate peste 6 studii epidemiologice pe un esantion de 1300 de persoane in varsta. Toate studiile au relevat faptul ca o dieta bogata in morcovi reduce riscul imbolnavirii de boli cardiovasculare cu aproximativ 60% fata de cei care nu consuma aceasta leguma.

Imbunatateste vederea
Betacarotenul continut de morcovi ajuta la protejarea vederii si imbunatatirea acesteia in special pe timpul noptii. Dupa ce betacarotenul este transformat de catre ficat in vitamina A, aceasta din urma calatoreste catre retina si este transformata in rhodopsina, un pigment rosu ce ajuta vederea pe timpul noptii. De asemenea, actiunea antioxidanta puternica a betacarotenului previne aparitia cataractei, principala cauza a scaderii vederii si chiar a orbirii la persoanele mai in varsta.

Regleaza glicemia
O serie de studii efectuate asupra calitatilor nutritionale ale morcovului au scos in evidenta proprietatile curative ale morcovilor asupra reglarii glicemiei. Pentru ca efectele benefice sa se faca simtite, este recomandat sa mananci zilnic cel putin un morcov ori sa bei jumatate de pahar de suc de morcovi .

Alte beneficii ale morcovului
Consumul regulat de morcovi poate duce la scaderea cu 20% in perioada postmenopauza a cancerului mamar, cu 50% a cancerului de vezica, cervical, de prostata, de colon, laringe si esofag. Foarte multe studii stiintifice intaresc ideea potrivit careia un un morcov pe zi reduce la jumatate riscul aparitiei cancerului pulmonar.

Chiar daca noi asociem culoarea morcovilor cu portocaliul, in fapt ei pot avea si culoarea alba, galbena sau rosie. Exista in lume, peste 100 de specii de morcovi, diferiti ca marime si culoare. Ei pot avea intre 5 centimetri si chiar jumatate de metru lungime.

De unde provine morcovul?
Originea morcovului este cunoscuta ca aparand undeva prin centrul si estul Asiei. Stramosul morcovului era diferit de cel de acum  prin colorit si forma. Acest morcov a fost adus in timp spre zona mediteraneana unde vechii greci il foloseau pentru proprietatile sale medicale.

In Europa, morcovul a devenit popular destul de greu, abia spre Renascentism si asta datorita texturii si gustului sau dulce. La inceputul secolului al 17-lea il gasim cultivat in toata Europa in diferite varitati de culoare portocalie, urmand ca apoi sa fie raspandit si in coloniile americane

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page