NATIONAL | Veste bună sau rea? Se scumpește alcoolul de la 1 septembrie.
Premierul Victor Ponta s-a ţinut de cuvânt: a acoperit gaura produsă de reducerea TVA-ului la pâine prin majorarea accizei la alcool, din septembrie. E drept, toată lumea mănâncă pâine, în timp ce ţuicarii sunt o “categorie” redusă. Iar taxarea e uriaşă: din 20 de lei cât costă, în medie, un litru de ţuică, 15 lei se duc la stat.
Afectaţi sunt şi cei care produc ţuică, palincă sau rachiu, dar şi consumatorul, întrucât preţul final va avea de suferit. În plus, producătorii sunt de părere că piaţa neagră va înflori după aplicarea noii accize. “Din 20 de lei cât costă un litru de ţuică, 15 lei, chiar 16 lei, se duc la stat. În plus, legea ne interzice să avem acasă mai mult de 200 de litri de alcool”, ne-a declarat Ioan Andor, preşedintele Asociaţiei patronale a producătorilor de palincă, ţuică şi rachiuri naturale “Codreanca” – Satu Mare. Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că nu există o legislaţie clară care să reglementeze activitatea celor care fac ţuică.
Foto: probabil că o asemenea imagine o vom vedea mai des
Taxa o achită cazangiul
“Micul producător lucrează sub antrepriză. El merge la distilerie cu fructele şi îi plăteşte celui de acolo o sumă, pentru prestări servicii. Acciza o achită în cazul acesta cazangiul, pentru că lucrează cu o cantitate mare, însă cel care pleacă cu marfa riscă să fie prins pe stradă, să i se confişte marfa şi să primească şi o amendă de 20.000 de lei”, a adăugat acesta.
Ce spune legea
Pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, se datorează o acciză de 1.000 de euro la un hectolitru de alcool pur. La o cantitate de 50 de litri, acciza e redusă la 50%.