EVENIMENT | Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a resfintit Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Vorona – FOTO, VIDEO
Sute de credinciosi au fost prezenti in aceasta dimineata la Vorona Mare, acolo unde un sobor de 30 de preoti, in frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, au participat la slujba de resfintire a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, construita in anul 1794.
Ceremonialul religios a inceput la ora 7:00 cu Slujba Utreniei si primirea jertfei la Altar pentru Sfintire, iar in jurul orei 8:15 a sosit in parohie IPS Teofan, care a venit intr-o caleasca trasa de doi cai, in care se afla si primarul comunei Vorona, Aurel Stefan. De asemenea, in fata trasurii se aflau mai multi localnici imbracati in costume traditioanale, care erau calare pe cai si aveau tricolorul in mana.
Slujba de sfintire a fost urmata de Sfanta Liturghie. Alaturi de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei si de pr. Olivian Mihai Sandu, parohul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” au participat si pr. Lucian Leonte, protopopul Protoieriei Botosani, dar si alti aproximativ 30 de preoti din judetul nostru.
In anul mântuirii 1794, când Revoluția Franceză era la apogeu iar Moldova își petrecea la Cer pe Sfântul Paisie de la Neamț, sub oblăduirea evlaviosului mitropolit cărturar Iacob Stamati, se sfințea pe 4 iunie, biserica din Vorona Mare, pusă sub ocrotirea Maicii Domnului, jertfă a marelui Spătar Vasile Krupenski și a soției sale Maria, născută Vârnav.
Anul 2010 aduce cu sine împlinirea a 216 ani de pătimire pentru biserica din Vorona Mare, date fiind urmările adânci provocate de cutremurul din 1801 precum și repetatele lucrări de consolidare, dar aduce, de asemenea, nespusa bucurie și marea înviere a acestei sfinte biserici, căci prin neobosita stăruință a parohului numit aici în anul 2004, pr. Sandu Mihai Olivian, dar mai ales prin jertfelnica cheltuială a ctitorilor noștri Nicolae și Aurora Catană, dar și prin jertfa altor binefăcători precum și a credincioșilor satului se restaurează această biserică din temelii fiind consolidată cu fier beton și grinzi transversale, se pune acoperiș nou se tencuiește la exterior și interior, se pictează în frescă, se împodobește cu catapeteasmă nouă și strane din stejar, se plachează cu marmură și cu mozaic și se pune încălzire centrală. Practic rămân doar zidurile restul fiind refăcut în totalitate.
Foto&Video: Ionuţ Tăbultoc
URMARITI MAI JOS SECVENTE VIDEO CU SFINTIREA BISERICII!
GALERIE FOTO:
ce cauta politica la biserica? Cat de ipocrit e Stefan primarul