Important

RETETA ZILEI | Pui la cuptor cu lămâie şi legume de primăvară

Puii mici de primăvară se servesc în mod obişnuit întregi, dar pentru a obţine un aspect profesionist şi pentru a-i putea servi mai uşor, tranşăm carnea.

INGREDIENTE

2 pui mici pregătiţi pentru dat la cuptor
2 căţei de usturoi, zdrobiţi, dar lăsaţi întregi
1 legătură de cimbru
1 lămâie, înjumătăţită (folosiţi coaja rasă la prepararea legumelor de primăvară)
25g de unt, moale

PENTRU MAZĂREA ÎNĂBUŞITĂ CU LEGUME
1 lingură ulei de măsline
150g de şuncă afumată învârstată cu grăsime, de preferat o singură bucată mărunţită
150g de arpagic, înjumătăţit
150ml supă proaspătă de pui
200g de mazăre fină congelată
1 miez de salată verde tânără, tocată

PENTRU LEGUMELE DE PRIMĂVARĂ
8 dovlecei tineri, înjumătăţiţi pe lung
200g morcovi mici, curăţaţi şi înjumătăţiţi pe diagonală dacă sunt prea mari
10 fire de praz timpuriu, curăţate
1 lingură ulei de măsline
1 linguriţă de oţet balsamic
coaja rasă de la o lămâie
8 ridichi, înjumătăţite sau tăiate în sferturi dacă sunt prea mari

MOD DE PREPARARE

Se încinge cuptorul la 200ºC/gaz 7. Se asezonează puii pe interior din belşug cu sare şi piper, după care se umple fiecare cu câte un căţel de usturoi, jumătate din legătura de cimbru şi jumătate de lămâie.

Se aşază puii într-o tavă puţin adâncă. Se ung din belşug cu unt, apoi se asezonează cu sare şi piper negru. Se lasă la cuptor aprox. 40 de minute.

În timp ce friptura este la cuptor, se prepară garnitura. Pentru mazărea înăbuşită cu legume, se încinge o tigaie şi se unge cu un strop de ulei. Se adaugă şunca şi se lasă timp de două minute, până devine crocantă. Se lasă focul moale, se adaugă ceapa şi se căleşte pentru 6-7 minute, până devine aurie.

Se răstoarnă supa de pui într-o cratiţă, se dă în fiert două minute, apoi se adaugă mazărea şi se lasă încă două minute. În cele din urmă, se adaugă miezul de salată şi se lasă aprox. 1 minut să se opărească, apoi se dă deoparte. 8Se strecoară sosul într-un recipient. În acest moment, puii pot fi tranşaţi şi ornaţi.

Pentru legumele de primăvară, se dă în clocot o oală mare de apă cu sare şi se pregăteşte la îndemână un bol cu apă rece cu gheaţa. Se fierb legumele pe rând (excepţie fâcând ridichile) şi se scot în bolul cu apă rece. Dovleceii se fierb 3 minute, morcovii şi prazul, 2 minute. Se scurg şi se lasă la uscat pe un prosop de bucătărie.

Se încinge un strop de ulei într-o altă tigaie şi se călesc legumele până încep să prindă culoare. Se adaugă oţetul, coaja de lămâie şi condimente. Se reduce focul, se adaugă ridichiile şi se stropeşte amestecul cu puţin ulei.

Se verifică dacă puii sunt făcuţi. Dacă sunt gata, se scot din tavă şi se lasă să se odihnească 10 minute cu susul în jos. Pentru a prepara un sos simplu, se scot jumătăţile de lămâie, se storc în zeama lăsată de pui în tavă şi se amestecă până la omogenizare.

 

POFTA BUNA!

 

 

goodfood.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page