NATIONAL | Numerele de Bulgaria nu dispar. Vezi cine te despagubeste in caz de accident!
Modificarile pe care vecinii de la sud vor sa le introduca in vederea limitarii numarului de masini inmatriculate in Bulgaria, dar conduse de straini, preponderent romani, au un impact limitat asupra soferilor din Romania.
Prin urmare, problemele ce pot surveni in caz de accident in care este implicata o masina inmatriculata in tara vecina continua sa reprezinte o preocupare de actualitate.
Conform unui proiect de lege al Politiei Rutiere din Bulgaria, citat de presa locala, sunt prevazute amenzi si confiscarea placutelor de inmatriculare in cazul in care cumparatorul unui autoturism nu schimba actele masinii.
“Daca luam in considerare faptul ca majoritatea proprietarilor mentionati in actele de identitate ale acestor vehicule sunt persoane de nationalitate bulgara sau societati infiintate in Bulgaria, iar utilizatorii romani obtin de la acestia procuri de cesiune si libera circulatie, o astfel de masura nu va avea un efect spectaculos in reducerea numarului de autovehicule inmatriculate in Bulgaria care circula frecvent in Romania”, a precizat Alexandru Lupascu, consultant de risc in cadrul Gras Savoye Romania, companie de consultanta de risc si brokeri in asigurari pentru segmentul corporate, pentru Ziare.com.
De ce isi inmatriculeaza romanii masinile in Bulgaria
Motivele sunt, de cele mai multe ori, costurile reduse sau evitarea platii taxei de prima inmatriculare in Romania. De asemenea, prin aparitia multor societati sau persoane care faciliteaza aceste operatiuni, varianta aceasta nu mai pare atat de distanta romanilor care cauta solutii cu buget redus pentru a detine si conduce o masina in Romania, a aratat Alexandru Lupascu.
Cum se acorda despagubirile
Potrivit reprezentantului Gras Savoye Romania, in cazul unui accident de care se face responsabil conducatorul unui autovehicul inmatriculat in Bulgaria (sau orice alt stat membru Carte Verde), pagubitul se poate adresa la BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) pentru deschiderea dosarului de dauna si obtinerea despagubirilor in baza documentelor justificative (deviz de reparatie, formular de constatare amiabila incheiat de comun acord cu vinovatul sau proces verbal de la politie etc.)
In cazul in care asiguratorul din Bulgaria are un reprezentant in Romania, acesta va prelua dosarul de dauna si se va ocupa de instrumentarea si plata daunelor, in conformitate cu normele si legislatia in vigoare.
Daca in urma investigatiilor din partea BAAR sau ale asiguratorului corespondent din Romania se dovedeste ca vehiculul vinovat nu detinea o asigurare Carte Verde valabila, dosarul de dauna trebuie trimis in atentia FPVS (Fondul de Protectie a Victimelor Strazii) care va prelua plata dosarului cu conditia ca vehiculul sa fie inmatriculat legal in Bulgaria.
Principalul dezavantaj pe care il intampina romanii in obtinerea despagubirilor este durata de instrumentare a dosarelor de dauna determinata de necesitatea unor aprobari suplimentare de la asiguratorul din Bulgaria, traducerea documentelor, legalizarea unor documente.
Aproximativ 100.000 de masini cu numere de inmatriculare de Bulgaria circula prin Romania, conform statisticilor. Dintre acestea, cateva mii, multe fara asigurari, sunt implicate anual in accidente pe strazile din Romania.
Sursa: ziare.com