POLITICĂ | Ponta, între presiunile primarilor incompatibili şi Comisia Europeană
“ Vedem ce decid instanţele de judecată, discutăm şi cu cei de la Agenţia Naţională de Integritate şi Comisia Europeană şi, în mod sigur, va trebui să găsim o soluţie”, a declarat premierul.
Chiar dacă a menţionat că “nu va fi o soluţie unilaterală a Guvernului”, Ponta a lăsat să se înţeleagă că va da câştig de cauză primarilor declaraţi incompatibili, invocând numărul mare al acestora.
“Nu pot spune că jumătate din primarii României o să fie declaraţi incompatibili, pentru că ce facem? Facem alegeri în toată ţara? Nu cred că e o idee bună. Nu vreau să mă antepronunţ, vreau să văd decizia justiţiei. E o practică totuşi unitară şi, discutând şi cu Comisia Europeană şi cu ANI, vreau să luăm decizia legislativă corectă”, a mai spus Ponta.
Premierul a resunoscut că modificarea legislaţia privind corupţia ne poate creea probleme în relaţia cu instituţiile europene. “E important să nu avem un nou motiv de dispută cu Comisia Europeană, însă jumătate din primarii ţării şi din consilieri sunt în această situaţie şi trebuie să găsim o soluţie”, a afirmat premierul.
De ce se tem primarii USL
Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind eliminarea interdicţiei pentru preşedinţii de Consilii Judeţene sau primari de a avea funcţii în companiile de utilităţi ale statului. Proiectul este în analiza Ministerului Justiţiei.
Anterior, un grup de şase deputaţi PSD au iniţiat un proiect de lege similar, dar aleşii locali ai USL au considerat procedura parlamentară prea greoaie şi au smuls promisiunea lui Liviu Dragnea că va rezolva problema.
Modificarea legislaţiei a fost solicitată, în repetate rânduri, de primarii USL din teritoriu, mulţi dintre ei temându-se că îşi vor pierde mandatul din cauza aplicării legii.
De altfel, ANI a declarat incompatibili mai mulţi aleşi locali ai USL, tocmai pe baza prevederilor din Legea 161/2003. Printre aceştia, preşedinţii Consiliilor Judeţene Constanţa, Hunedoara şi Braşov, Nicuşor Constantinescu, Mircea Moloţ respectiv Aristotel Căncescu sau primarul Sibiului, Klaus Iohannis.
Potrivit legii 161/2003, adoptată de Guvernul Adrian Năstase, funcţia de primar sau preşedinte al Consiliului Judeţean este incompatibilă cu funcţia de membru al Consiliului de Administraţie sau orice funcţie de conducere la regiile autonome de interes local sau naţional, la companiile şi societăţile naţionale precum şi la instituţiile publice.
De asemenea, legea prevede că funcţia de primar sau preşedinte de CJ este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.
Intenţiile liderilor USL de a modifica legea ANI sunt criticate de prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu.
“Prin vocea premierului, PSD şi-a anunţat intenţia de a scoate retroactiv primarii USL din starea de incompatibilitate şi conflict de interese modificând legea ANI. USL derapează tot mai mult şi riscă interese strategice ale ţării, legate de MCV”, susţine Predoiu.
Sursa: romanialibera.ro