SPORT | S-a născut Steaua Moldovei! Miriuţă a transplantat la Ceahlăul metodele pe care Reghe le-a folosit în ultimul an
Nemţenii vin la margine în timpul partidei să soarbă lichidele cu care steliştii au uimit în sezonul trecut, aleargă mai bine ca acum trei luni şi se strîng pe teren, după meci, ca să încheie seara întocmai ca ”militarii”.
Metodele nemţeşti chiar funcţionează în România! Vasile Miriuţă demonstrează la Piatra Neamţ că succesul lui Laurenţiu Reghecampf cu Steaua nu e deloc întîmplător şi că strategia antrenorului a influenţat decisiv victoria campioanei din Ghencea.
Lichid şi şedinţă pe teren
Ceahlăul are trei puncte din primele două etape, 1-2 cu Steaua şi 3-0 cu Corona Braşov, a impresionat în ambele partide cu capacitatea de efort fantastică a aceloraşi jucători care s-au chinuit să se salveze în sezonul precedent şi a lăsat o senzaţie de deja-vu vineri seară.
Fotbaliştii lui Miriuţă au ieşit la marginea terenului în timpul jocului ca să bea un lichid energizant şi s-au adunat la sfîrşitul jocului într-un cerc la centrul terenului în care au ascultat concluziile tehnicianului. Adică exact imaginile cu care a uimit Steaua în stagiunea trecută.
Roş-albaştrii şi-au dominat fizic adversarele din Liga 1 şi au luptat de la egal la egal cu Ajax şi cu Chelsea în Europa, performanţe care au provocat discuţii despre doping printre rivalele din campionat. Iar pungile cu lichid servite fotbaliştilor în timpul partidelor au alimentat suspiciunile.
Felicitări în grup
Miriuţă foloseşte aceleaşi cuvinte ca şi Reghecampf cînd vorbeşte despre băutura magică: “Sînt doar vitamine! E normal ca jucătorii să primească acest lichid cu vitamine, fiindcă aleargă enorm şi pierd diverse substanţe. Dar nu asta e cel mai important, mai mult contează mintea la fotbal, e mai important să ai mintea limpede şi să gîndeşti corect decît să iei vitamine”.
Tehnicianul Ceahlăului explică de ce ritualul din finalul partidelor e o strategie de team-building: “Ne strîngem pe teren, în cerc, şi ne felicităm unii pe alţii. Aşa-i corect, asta înseamnă o echipă. Fiecare trebuie să ştie că omul de lîngă aleargă şi pentru el, că e nevoie de colaborare şi de sacrificiu, de spirit de echipă. De aceea ne felicităm pe teren, imediat după joc”. Reghe foloseşte metoda ca să le transmită elevilor săi primele concluzii despre partidă, felicitări sau critici.
Colegi trei sezoane
Reghecampf şi Miriuţă nu doar că au importat ambii metode de antrenament din Germania, dar le-au luat chiar din acelaşi loc! Laurenţiu şi Vasile au fost colegi la Energie Cottbus doi ani şi jumătate, la începutul anilor 2.000. Primul era mijlocaş dreapta, iar al doilea evolua ca mijlocaş central ofensiv. Partida din prima etapă, Steaua-Ceahlăul (2-1), a fost primul lor duel direct.
A egalat maximum de anul trecut
Succesul cu Corona, 3-0, a atins diferenţa maximă cu care Ceahlăul s-a impus în sezonul precedent. Nemţenii pe care-i antrena atunci Costel Enache au învins cu 3-0 pe Chiajna în etapa a 25-a din sezonul 2012-2013 şi mai cîştigaseră, în aceeaşi ediţie, cu 4-1 contra Oţelului.
Preparator tot din Germania
Miriuţă şi-a ales şi staff-ul la fel ca Reghecampf, nu doar metodele de pregătire. Adică a adus un preparator fizic german, pe Viktor Asamoah, omologul stelistului Thomas Neubert. A ţinut ca acest specialist să fie german, fiindcă secund l-a păstrat pe Costel Ilie, una dintre fostele glorii ale Ceahlăului. La fel a procedat Reghe: secunzii sînt ambii români, Ţermure şi Petrea.
“Miriuţă a adus disciplină şi seriozitate în plus. Cu metodele lui şi cu venirea lui Jula, nu cred că se va mai întîmpla ca anul trecut, să luptăm doar să ne salvăm” (Marian Constantinescu, mijlocaş Ceahlăul)
“Nu îl copiez pe Reghecampf, pur şi simplu, aşa se procedează în Germania, jucătorii se strîng şi se felicită la sfîrşitul meciului”(Vasile Miriuţă, antrenor Ceahlăul)
“Ceahlăul creşte de la meci la meci. Vreau să fim şi mai agresivi şi să jucăm la victorie absolut fiecare meci, indiferent de adversar”(Vasile Miriuţă, antrenor Ceahlăul)
Sursa: gsp.ro