Stiri

NATIONAL | Andreea Paul vrea in DEX “ministra” si “presedinta”. Academia: Nu se poate si suna ingrozitor

Deputatul PDL Andreea Paul a sesizat Academia Romana, cerand sa se recunoasca oficial formele de feminin ale functiilor publice. Lingvistii sustin ca asa ceva nu se poate, pentru ca “nu se pot schimba normele in fiecare zi”.

Elena Solunca, purtator de cuvant al Academiei Romane, este total impotriva acestei idei potrivit careia ar trebui sa existe forme de feminin pentru functii precum ministru, presedinte, senator si asa mai departe. “Asa ceva nu se poate si suna ingrozitor, pentru ca este vorba de functie, nu de persoana”, a declarat aceasta pentru Ziare.com.

De asemenea, Valeria Gutu Romalo, membru de onoare al Academiei Romane si autoarea unor lucrari lingvistice importante, printre care si “Corectitudine si Greseala”, a explicat de ce o astfel de initiativa nu este oportuna.

“Avand in vedere ca egalitatea in functii se extinde, exista si tendinta de a extinde diferenta intre masculin si feminin la numele profesiei sau ocupatiei care altadata nu erau decat masculine. Si atunci, automat, vorbitorul care are anumite idei in ceea ce priveste egalitatea, considera ca, daca i se spune inginer si nu inginera, este o stirbire a autoritatii si a pozitiei respective. Eu, personal, zic ca n-are nicio importanta. Important este ce face omul si cum se manifesta, deci numele de meserie este secundar“, a precizat Valeria Gutu Romalo.

Lingvistul a mai mentionat ca oamenii care folosesc limba romana “absolut spontan, fara sa se gandeasca la reguli”, deja s-au obisnuit cu forma de masculin pentru persoane de sex feminin in situatia data sau creeaza pe loc forma feminina, “lucru care e absolut la indemana oricui. Nu se poate spune ca e greseala”.

Intrebata daca Academia Romana ar trebui sa ia in calcul solicitarea deputatului Andreea Paul, lingvistul a raspuns ca recunoasterile oficiale de acest fel nu se fac in fiecare zi, la fiecare situatie data. “In primul rand, exista Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, care este destul de recent, ca nu se schimba normele in fiecare zi. Deci se poate vedea acolo ce s-a acceptat si ce nu s-a acceptat”, a adaugat lingvistul.

Totusi, Andreea Paul a sustinut ca a folosit cuvantul “presedinta” intr-o postare pe Facebook, pentru ca “era deja acceptat in DEX”. Referitor la aceasta declaratie, Valeria Gutu Romalo i-a recomandat acesteia sa verifice mai bine.

“Eu nu sunt convinsa. Ar trebui verificat, nu stiu doamna deputat cat s-a preocupat de asta. Daca se uita in cartea mea, ‘Corectitudine si Greseala’, cred ca am discutat asta, pentru ca de foarte multa vreme se discuta povestea asta si nu cred ca e o chestiune care sa se discute in Parlament”, a conchis aceasta.

Intr-adevar, la o cautare pe Internet a cuvantului “presedinte”, pe dexonline.ro, prima definitie arata ca acesta are si forma de feminin, insa, daca privim cu atentie, observam ca sursa este DEX 98. In schimb, a doua definitie, cea corecta, din recentul DOOM 2, arata clar ca “presedinte” are numai forma de masculin. Asadar, potrivit normelor lingvistice in vigoare, cuvantul “presedinta” este incorect.

Sunt greseli mult mai grave care sunt deja reglementate intr-un anume fel si li s-ar putea atrage atentia parlamentarilor asupra formelor nepotrivite pe care le folosesc. Sa facem o norma acum pentru o chestie ca asta…eu gasesc ca Academia n-are ce sa spuna la asa o solicitare”, a conchis Valeria Gutu Romalo.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page