NATIONAL | O masura cruciala pentru romani, sortita esecului inca de la inceput
In urma cu doi ani, 15 iulie a insemnat termenul-limita pentru asigurarea locuintelor impotriva celor trei tipuri de daune majore: cutremure, alunecari de teren si inundatii. Insa in prezent, aceasta masura nu se mai aplica in forma initiala, pentru ca a avut numeroase lacune.
Obligativitatea politelor si amenzile mari anuntate au facut ca in primele luni de campanie numarul asigurarilor incheiate sa ajunga la 800.000.
Insa modificarile cadrului legislativ specific si confuziile create au facut ca, in urmatorii ani, asigurarea locuintelor sa inregistreze un declin semnificativ.
In plus, ulterior au fost acceptate si asigurarile facultative, astfel ca in 2013 exista aproape 400.000 de case asigurate.
Unde s-a gresit
Leonard Munteanu, specialist marketing la Blitz Imobiliare, a facut pentru Ziare.com o analiza a cauzelor care au dus la esecul masurii.
“Asigurarea obligatorie a pornit inca de la inceput cu stangul. Nu poti sa obligi un proprietar sa-si asigure locuinta. Daca acest sistem ar fi functionat pe principiul RCA, ar fi fost cu totul altceva. Era un gest de responsabilitate sociala, iar obligativitatea ar fi fost justificata.
In schimb, criteriul de stabilire a cuantumurilor politelor de asigurare a fost cel al solidaritatii si nu, asa cum ar fi fost normal, cel al zonalitatii si al predispunerii la riscurile asigurate”, a explicat specialistul.
O locuinta din Cluj-Napoca, de exemplu, ar fi trebuit sa fie asigurata doar pentru riscul de alunecari de teren si, eventual, pentru cel de inundatii, daca ar fi fost situata pe malul Somesului, dar nu si pentru cutremur, stiut fiind faptul ca posibilitatea ca acest eveniment sa se petreaca este foarte scazuta.
Nici sanctiunile financiare nu i-au speriat pe proprietarii romani de locuinte, mai sustine Leonard Munteanu, care a evidentiat erorile din sistem.
“Aplicarea sanctiunilor a revenit primariilor, iar identificarea celor care nu si-au incheiat polite de asigurare ar fi necesitat importante resurse umane. Si sa nu uitam ca am traversat in acesti ani o buna perioada de timp in care posturile din institutiile bugetare au fost blocate. In plus, primariile nu au avut la dispozitie o baza de date cu persoanele asigurate, comuna tuturor societatilor de asigurari“, a mentionat acesta.
Cati romani isi asigura casele
Ce modificari au fost aduse legii
Deputatii au adoptat pe 26 iunie 2013 o propunere de modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren.
Astfel, principala schimbare a fost ca polita de asigurare obligatorie a locuintei se incheie in continuare intre PAID, societatea care le emite, si proprietarul locuintei, dar prin mijlocirea tuturor asiguratorilor autorizati sa subscrie riscuri de catastrofa, nu doar prin firmele de asigurari actionare ale PAID.
Mai exact, alineatele (7) si (9) ale articolului 3 din legea 260/2008, care mentionau ca “nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie” au fost abrogate.
In consecinta, proprietarii vor putea practic sa-si asigure locuintele la orice asigurator autorizat sa practice riscuri de catastrofa, deci care vinde polite de asigurare a locuintelor.
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.
Ce trebuie facut in continuare
Asiguratorii de locuinte si jucatorii din domeniul imobiliar trebuiau sa coopereze in beneficiul clientilor pentru a obtine urmatoarele lucruri pozitive:
-eliminarea bulinelor rosii si inlocuirea lor cu o harta a zonei de risc. “Imaginati-va proprietatile listate pe piata imobiliara in functie de zona de risc si diferentele de preturi dintre acestea tocmai datorita acestui criteriu. De asemenea, de harta riscurilor ar fi beneficiat cumparatorii, evaluatorii imobiliari sau chiar bancile comerciale in procesul de acordare a creditelor ipotecare”, a spus Leonard Munteanu.
-sa nu poti vinde casa fara asigurare: “De asemenea, la fel cum certificatul energetic face parte din documentatia obligatorie a unui contract de vanzare-cumparare a unei proprietati imobiliare, acelasi lucru ar fi trebuit sa se intample si in cazul asigurarilor de locuinte. O locuinta sa nu poata fi tranzactionata in lipsa asigurarii obligatorii”, a mai spus acesta.
sursa: ziare.com