Sanatate

SANATATE | Lipsa poftei de mancare la adulti

Apetitul alimentar este in principiu un semn de sanatate, iar lipsa acestuia poate ridica semne de intrebare referitoare la starea de sanatate a unei persoane. De obicei, lipsa poftei de mancare apare ca urmare a unei afectiuni, mai mult sau mai putin grave, insa acest semn nu trebuie ignorat niciodata si nici tratat cu suplimente pentru stimularea apetitului.

Lipsa indelungata a poftei de mancare este un motiv serios de a merge la medic pentru un set de analize si investigatii.
Nu uita ca lipsa poftei de mancare poate ascunde afectiuni incepand de la raceala, stres, depresie, anorexie, ulcer, gastrita, giardia, pneumonie, anemie, boala crohn si chiar cancer, asa ca nu ignora acest semnal. De asemenea, lipsa poftei de mancare mai poate fi un efect advers provocat de anumite medicamente, iar in acest caz este absolut obligatorie intreruperea medicatiei si vizita la cabinetul medical pentru schimbarea tratamentului.

In acelasi timp, consumul de alcool sau fumatul sunt alte doua obiceiuri care pot cauza lipsa poftei de mancare asa ca daca ai facut abuzuri in ultima vreme, ar fi bine sa incerci sa renunti la aceste doua vicii macar pentru o perioada de timp.

Efecte ale lipsei poftei de mancare
In principiu, lipsa poftei de mancare se poate instala intr-un mod foarte subtil sau aceasta poate aparea brusc. Daca in prima situatie nu trebuie sa te panichezi deoarece se poate intampla sa fie o cauza a unei situatii stresante sau a unei alimentatii incorecte din ultima perioada, in cel de-al doilea caz, este foarte posibil sa te confrunti cu o bariera psihica, lucru destul de grav. Un soc foarte mare, o depresie sau o boala grava pot fi cauza  lipsei  poftei de mancare aparute foarte brusc, asa ca imediat ce te confrunti cu acest simptom, consulta de urgenta medicul.

Printre efectele lipsei poftei de mancare si evident prin lipsa unei alimentatii corespunzatoare, se numara starile de lesin si ameteala, caderea parului, modificarea aspectului pielii sau dureri puternice de stomac.

Ce este de facut
In primul rand, mergi la medic pentru un set de analize si pentru o discutie detaliata prin care medicul poate afla ce a determinat pierderea apetitului.
In paralel, te poti apuca de sport (tenis, jogging, mers pe bicicleta, inot etc) deoarece efortul fizic stimuleaza foamea si pofta de mancare.
Mananca regulat si incepe cu portii mici de mancare pe care sa te fortezi insa sa le consumi integral.

Mergi la cumparaturi si prepara-ti doar mancarurile tale preferate. Daca esti innebunit dupa supa de pui sau lapte cu cereale, cu siguranta nu le vei putea rezista cand vor fi in fata ta. Ai grija totusi sa eviti dulciurile care iti vor reduce si mai mult pofta de mancare si foamea. Produsele dulci se consuma doar dupa masa, niciodata inainte.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page